Abonament gratuit

PROIECTO treime din producţia de gaze, tranzacţionată obligatoriu în mediu bursier

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

O treime din producţia de gaze, tranzacţionată obligatoriu în mediu bursier

Anul viitor ar urma să aducă producătorilor şi furnizorilor de gaze naturale obligaţia de a tranzacţiona, în mediu bursier, transparent şi nediscriminatoriu, a unui procent de 35% din totalul producţiei interne de gaze, ne-au spus surse din piaţă.

Recent, conducerea ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie) a anunţat că doreşte să propună ca acest procent să fie de 45% din total producţie. Sursele noastre afirmă, însă, că reglementatorul ar dori să scadă acest nivel la 35% pentru a lăsa producătorilor posibilitatea să şi exporte gazele, dacă va fi cazul.

În acest an, numai producătorii au fost obligaţi să vândă transparent un sfert din gazele disponibile pentru piaţa liberă, în urma adoptării unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului.

Marii furnizori au solicitat autorităţilor noastre, în repetate rânduri, să modifice ordonanţa astfel încât toate cantităţile de gaze să fie vândute în mediu bursier.

Şi Departamentul pentru Energie a fost nemulţumit de procentul impus de ANRE pentru tranzacţionarea obligatorie, sursele citate afirmând că ar exista intenţia acestuia să modifice ordonanţa pentru a "forţa" transparentizarea pieţei. Sunt, însă, şi voci care afirmă că o astfel de măsură nu ar fi posibilă întrucât există încheiate contracte pe termen lung între producători şi furnizori.

ANRE a postat un anunţ pe site-ul propriu potrivit căruia urmează să elaboreze şi să aprobe Metodologia de stabilire a obligaţiei producătorilor şi furnizorilor de gaze naturale de a încheia tranzacţii pe pieţele centralizate din România pentru perioada 1 ianuarie 2015 - 31 decembrie 2018 şi că a lansat în dezbatere câteva principii generale în domeniu. Autoritatea precizează că au fost primite observaţii şi sugestii de la un număr de 12 operatori economici din sectorul gazelor naturale dar şi că va dezbate mâine, într-o întâlnire cu operatorii pieţei, cuantumul producţiei de gaze care trebuie vândută transparent în 2015, fără a preciza ce procent propune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Antreprenoriat fără gen
DTLAWYERS
Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Pactul pentru muncă
Livestreaming Teatrul Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS