PROIECT PNL:Firmele cu denumirea ''naţional'', ''român'', ''institut'', cu excepţia celor de stat, nu vor putea fi înscrise

M.C.
Politică / 3 februarie

Firmele cu denumirea ''naţional'', ''român'', ''institut'', cu excepţia celor de stat, nu vor putea fi înscrise

Mai mulţi parlamentari de la PNL propun, într-un proiect depus la Parlament, interzicerea înscrierii la Registrul Comerţului a firmelor a căror denumire conţine cuvintele "naţional", "român", "institut" sau derivatele acestora, cu excepţia celor care au capital integral sau majoritar de stat, relatează Agerpres.

Propunerea legislativă, semnată de 16 deputaţi şi senatori liberali, modifică şi completează în acest sens art. 49 din Legea nr.265/2022 privind Registrul Comerţului şi alte acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în Registrul Comerţului.

"Nu poate fi înscrisă o firmă care conţine cuvintele "naţional", "român", "institut" sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice denumirilor utilizate de autorităţile şi instituţiile publice centrale sau locale. Fac excepţie (...) societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, regiile autonome, precum şi societăţile comerciale şi regiile autonome de interes local sau judeţean la care o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar integral sau majoritar", prevede proiectul.

În legea în vigoare se prevede că nu poate fi înscrisă o firmă a cărei denumire conţine aceste cuvine "dacă aceasta este de natură să creeze confuzie cu denumirea unei autorităţi sau instituţii publice centrale sau locale". Iniţiatorii au explicat în expunerea de motive a proiectului că această prevedere aflată în vigoare "lasă loc de interpretări arbitrare privind conformarea sau neconformarea cu legislaţia unor societăţi".

"În mod evident, firmele care conţin cuvintele "naţional", "român", "institut" sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice denumirilor utilizate de autorităţile şi instituţiile publice centrale sau locale trebuie să rămână apanajul autorităţii locale şi de stat", au arătat iniţiatorii, deputaţii liberali Florin Roman, Ioan Cupşa şi Gabriel Andronache.

Proiectul introduce texte noi prin care se impune termenul de 120 de zile în care o societate, companie care îşi diminuează ponderea capitalului de stat sau public local sub pragul majoritar trebuie să-şi schimbe denumirea prin eliminarea cuvintelor "naţional", "român", "institut" şi derivatele acestora, stabilindu-se şi sancţionarea cu dizolvarea în cazul nerespectării acestui termen.

"Modificarea actului constitutiv al unei societăţi naţionale, companii naţionale, societăţi comerciale cu capital integral sau majoritar de stat sau al unei societăţi comerciale de interes local sau judeţean la care o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar integral sau majoritar, care are ca efect diminuarea ponderii capitalului de stat sau public local sub pragul majoritar şi a cărei firmă a fost înscrisă în registrul comerţului conţinând cuvintele "naţional", "român", "institut" sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice denumirilor utilizate de autorităţile şi instituţiile publice centrale sau locale, obligă profesionistul la schimbarea denumirii acesteia în termen de cel mult 120 de zile", prevede proiectul.

De asemenea, nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează "conform prevederilor art. 227, alin 1, lit g din Legea societăţilor comerciale 31/1990".

"Dacă în termen de 120 de zile nu s-a operat schimbarea denumirii societăţii, considerăm oportună şi necesară, dată fiind gravitatea pe care o comportă neconformarea cu aceste norme, sancţionarea prin dizolvare", au mai explicat iniţiatorii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Adeptii denationalizari , stergerii idei de naionalism , cultura , identitate , PROTECTIE !!! , si evitarea scalvagismului. Gunoaiele acestea din PNL doar atat au in cap . Dezmembrarea oricarei forme " de stat national" si ipunerea scalvagismului european . Alfel toate loazele de asa-zise tari dezvoltate intra in colaps. Resurse nu mai au , Competitivitate nu mai au .... deci singura solutie sclavagismul . si TREBUIE REPEDE. DUPA CETRECE ACESTA IARNA GERMANICA NU MAI ARE GAZ ... de miscat indidustria manufacturiera decat foarte scump si foarte putin . Austria nici atat . Singura solutie ... Sclavagismul impus. Asta dupa ce au fost rahatul care a "imputit si distrus " lumea de doua ori in istorie .

    PS : Intra-devar cine in istorie s-a aliat cu rusii a avut de suferit , DAR CINE S-A ALIAT CU NEMTII DOAR DE SUFERIT SI PIERDUT A AVUT . Insa d-nul Johan...executa in tocmai ce spune "Bruxelu" ...spre deosebire de predecesorii sai , regele Ferdinanad de exemplu , nu mascarici-satanist ca cel din prezent . LA FEL SI PARTIDUL "SAU". 

    Alta aberatie marca penele.Liberalismul a murit in Romania.

    1. Liberalismul a murit de cel puțin 10 ani în România. Partidul Antinațional Liboral practică un socialism de corporație prin care spoliază oamenii de rând în timp ce umple buzunarele corporațiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

23 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9214
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5250
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9374
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5631
Gram de aur (XAU)Gram de aur287.9955

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro