Proiect privind declararea "Zilei Ziaristului Român", iniţiat de 27 de parlamentari

Ziarul BURSA #Politică / 15 septembrie 2015

Un grup de 27 de parlamentari, majoritatea de la UNPR, a depus la Senat o propunere legislativă care prevede ca 28 iunie să fie declarată "Ziua Ziaristului Român", aceasta putând fi marcată de către autorităţi "prin organizarea de evenimente dedicate recunoaşterii rolului şi meritelor ziariştilor".

Potrivit proiectului de lege, "Ziua Ziaristului Român poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale, locale, asociaţii şi organizaţii neguvernamentale, muzee şi reprezentanţe ale României în străinătate prin organizarea de evenimente dedicate recunoaşterii rolului şi meritelor ziariştilor".

Totodată, SRTV şi SRR, în calitate de furnizori de servicii publice de interes naţional, "pot include în programele lor emisiuni dedicate Zilei Ziaristului Român".

Propunerea legislativă este semnată de 27 de deputaţi şi senatori, majoritatea de la UNPR, între aceştia fiind şi liderul acestui partid, Gabriel Oprea, conform Mediafax.

În expunerea de motive pe care o semnează, senatorul Haralambie Vochiţoiu precizează că a elaborat această propunere legislativă la solicitarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.

"Ca urmare a solicitărilor întemeiate venite din partea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, propun declararea zilei de 28 iunie ca «Ziua Ziaristului Român», această zi având o semnificţie deosebită pentru ziariştii români, fiind ultima zi la ziarul «Timpul» a jurnalistului Mihai Eminescu, chiar în ziua în care a publicat articolul despre libertatea presei, precum şi ziua când ni s-a furat o parte din Ţară. Este Ziua pe care nu trebuie să o uităm niciodată, este ziua când ziaristul român trebuie să simtă ajutorul cetăţeanului român, al Statului Român", menţionează Vochiţoiu.

În expunerea de motive se mai spune că "ziaristul român a fost, de-a lungul vremurilor, conştiinţa neamului său şi s-a aflat în primele rânduri ale luptei pentru independenţă, libertate socială, redeşteptare şi reîntregire naţională" şi că, "de-a lungul timpului, indiferent de regimul politic, ziaristul român a fost ţina celei mai feroce agresiuni psihice, dar şi fizice, i-au fost instrumentate procese politice pentru că a îndrăznit să gândească şi să scrie demascând prostia, făţărnicia, hoţia, corupţia, minciuna şi trădarea de ţară".

"Ziaristul român a fost şi se află înrolat în marea Oaste a neamului românesc, Limba Română, ca oştean credincios în apărarea Bisericii, Istoriei şi Neatârnării naţionale. (...) Ziariştii români au fost condamnaţi de regimul comunist totalitarist la grei şi nemeritaţi ani de temniţă, alţii la moarte, pentru delict de opinie şi pentru hotărârea lor neclintită de a se pune în slujba onoarei şi dreptăţii. Statul român are obligaţia morală şi de onoare de a fi recunoscător acestor martiri ziarişti prin instituirea Zilei Ziaristului Român, ca semn de respect pentru lupta neîntreruptă în slujba adevărului şi a neamului românesc, pentru întărirea statului de drept, a democraţiei şi a valorilor general umane: adevăr, respect, toleranţă, solidaritate şi libertate", se mai arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă semnată de cei 27 de parlamentari urmează să intre în dezbaterea Senatului ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for legislativ decizional.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. PE care a reusit sa-l faca la Bruxelles cand a ramas nut de yimire domnul Schulz ca Romania a avut crestere economica in 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9692
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5468
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1433
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9059
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.6045

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb