Proiecte în valoare de 7 milioane euro pentru creşterea accesului la cultură în zonele defavorizate

F.D.
Politică / 22 septembrie

Proiecte în valoare de 7 milioane euro pentru creşterea accesului la cultură în zonele defavorizate

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă vineri că 154 de proiecte prin PNRR, pentru creşterea accesului la cultură în zonele defavorizate, în valoare totală de 7 milioane euro, au intrat deja în faza de implementare, în peste 100 de localităţi din zone defavorizate urmând să beneficieze de activităţi culturale; iar 82 de unităţi publice de învăţământ să deruleze proiecte de educaţie prin cultură, relatează News.ro.

"PNRR: 154 de proiecte pentru creşterea accesului la cultură în zonele defavorizate, în valoare totală de 7 milioane euro, au intrat deja în faza de implementare. Peste 100 de localităţi din zone defavorizate vor beneficia de activităţi culturale; 82 de unităţi publice de învăţământ vor derula proiecte de educaţie prin cultură. Ministerul Culturii finanţează, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, 154 de proiecte care vizează creşterea accesului la cultură, implementate de către organizaţii neguvernamentale în localităţile cu mai puţin de 50.000 de locuitori", anunţă Raluca Turcan, ministrul Culturii, într-un comunicat oficial.

Potrivit acesteia, "proiectele au fost selectate în urma a două apeluri derulate prin Administraţia Fondului Cultural Naţional, bugetul total disponibil prin investiţia I5 - "Creşterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural" fiind de 7 milioane de euro.

Potrivit Ralucăi Turcan, primul apel este dedicat finanţării unui program derulat timp de 2 ani, într-un sistem de fonduri echivalente şi în parteneriat cu autorităţile locale, pentru programe culturale anuale sau multianuale, implementate la nivel local. În urma procesului de evaluare a proiectelor depuse, au fost semnate 72 de contracte de finanţare a unor proiecte care vor fi implementate de ONG-uri în 105 localităţi cu mai puţin de 50.000 de locuitori, în care au loc evenimente culturale cu un număr de beneficiari de aproximativ 3.500 de persoane, inclusiv copii şi tineri.

"Cel de-al doilea apel facilitează implementarea unui program-pilot pentru finanţarea proiectelor de educaţie prin cultură, beneficiarii fiind unităţi de învăţământ. Graţie acestui Apel de proiecte, 82 de unităţi publice de învăţământ din 82 de localităţi desfăşoară proiecte culturale având ca beneficiari peste 2.500 de copii", mai spune ministrul.

"Obiectivul general al apelurilor îl constituie reducerea decalajului de acces la cultură între zonele rurale şi cele urbane mari prin finanţarea de proiecte culturale în localităţile mici şi mijlocii. Obiectivele specifice vizează dezvoltarea de aptitudini şi cunoştinţe artistice / de creativitate, promovarea incluziunii, a diversităţii şi a toleranţei prin mijloace artistice şi capacitatea de a genera dezvoltare culturală durabilă prin consolidarea ecosistemului cultural şi natural local", subliniază Turcan.

Contractele de finanţare pentru ambele apeluri de proiecte au fost semnate la sfârşitul lunii martie, iar în prezent toate cele 154 de proiecte se află în etapa de implementare. Activităţile celor mai multe dintre aceste proiecte se desfăşoară până la 30 iunie 2024. Termenul limită de implementare a proiectelor Investiţiei 5 este stabilit în PNRR prin ţinta 347 a Deciziei de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării Planului de Redresare şi Rezilienţă al României.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tanti, nu mai bine se investeste în educație, în cursuri, etc. că 1.8 milioane de oameni muncesc pentru salariul minim și după un timp oamenii ar plati din venitul lor pentru cultura. Altfel cultura rămâne un sac fără fund, în care statul baga, baga și iar baga bani, dar fara efect

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2023
Apanova
Electromagnetica
e-infra.ro
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2023
Euro (EUR)Euro4.9726
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5313
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1634
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7463
Gram de aur (XAU)Gram de aur296.8710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb