PROIECTUL REFORMEI OEIAGGuvernul austriac vrea un control politic mai puternic asupra Telekom Austria, OMV AG şi Oesterreichische Post AG

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 ianuarie 2015

Guvernul austriac şi-a deschis calea pentru exercitarea unui control politic mai puternic asupra Telekom Austria, OMV AG şi asupra Oesterreichische Post AG, după ce a agreat cum să reformeze compania care îi administrează participaţiile, comentează Bloomberg.

Astfel, Oesterreichische Industrieholding AG (OeIAG) va fi restructurată şi administrată de ministrul austrial al Finanţelor, Hans Joerg Schelling. Conform noului plan, compania va trebui să aibă aprobarea Guvernului pentru toate deciziile majore pe care le ia, inclusiv vânzarea bunurilor, achiziţii şi majorări de capital, confom sursei citate.

"Actuala structură nu era satisfăcătoare pentru noi. Am avut răspundere politică, dar nicio influenţă", a declarat vice-cancelarul Reinhold Mitterlehner.

Decizia de a restructura OeIAG, condusă în prezent de Rudolf Kemler şi de un consiliu de supraveghere independent, survine după reorganizarea conducerii OMV de anul trecut, pe care cancelarul Werner Faymann a descris-o drept "haotică".

Proiectul de restructurare a OeIAG, acţionar minoritar semnificativ al OMV, grup care controlează Petrom, ar urma să fie aprobat de Parlament în luna martie, mai notează Bloomberg. În urma reformei, OeIAG va fi înlocuită de Austrian State and Industrial Holding Ltd.

OeIAG a mai fost criticată pentru unificarea participaţiei deţinută la Telekom Austria cu compania America Movil a miliardarului mexican Carlos Slim, sindicatele afirmând că societatea a renunţat prea uşor la controlul asupra companiei.

"Holdingul de stat a fost un magazin cu autoservire pentru un număr mic de industriaşi. O parte din bijuteriile familiei au fost pierdute", a declarat Andreas Schieder, lider social-democrat în Parlamentul austriac.

Începând din anul 2000, consiliul de supraveghere al OeIAG a putut numi cu de la sine putere noi membri. Acest drept a transformat acest organism într-o "clică", după cum a comentat, anul trecut Claus Raidl, preşedintele băncii centrale austriece.

Raidl a acordat consultanţă fostului cancelar Wolfgang Schuessel la înfiinţarea OeIAG în actuala sa formă.

Viitorul director al agenţiei nou formate nu va face parte din consiliile de supraveghere ale companiilor deţinute de holding, potrivit propunerii sus-menţionate. În schimb, un comitet format din patru membri va numi în viitor reprezentanţii statului austriac în aceste consilii.

Directorul general al OeIAG, Rudolf Kemler, care a declarat că va demisiona în octombrie, este în prezent preşedinte al Consiliilor OMV, Telekom Austria şi Oesterreichische Post.

Ministrul de Finanţe Schelling a declarat că noua agenţie va putea cumpăra participaţii, precum participaţia deţinută de Austrian Mint la Casinos Austria. Ministerele vor putea, totodată, să propună şi transferarea altor active sub controlul agenţiei.

Statul austriac deţine o participaţie de 52,9% la Austrian Post, de 31,5% la OMV şi de 28,4% la Telekom Austria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro