PROPUNERE A MINISTERULUI FINANŢELORSocietăţile autohtone nu vor mai beneficia de marja de preferinţă în atribuirea contractelor de achiziţii publice

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 iulie 2004

Comisia Europeană a considerat că acordarea marjei de preferinţă internă în materia licitaţiilor pentru achiziţii publice este neconformă prevederilor comunitare. Ca urmare, Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de act normativ prin care elimină, începînd cu 1 ianuarie 2005, articolul 108 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.60/2001 privind achiziţiile publice (aprobată prin Legea nr.212/2002), articol care instituia obligativitatea acordării unei atenţii preferenţiale societăţilor naţionale. În acest fel, se asigură "transpunerea reală şi completă a principiului tratamentului egal, unul dintre principiile care trebuie să stea la baza atribuirii oricărui contract de achiziţie publică", se arată într-un comunicat al MFP.

Comisia Europeană a exprimat, în mod oficial, aprecieri pozitive asupra modului în care s-a derulat, în plan legislativ, procesul de transpunere a acquis-lui comunitar privitor la achiziţii publice, capitolul de negociere "Libera circulaţie a mărfurilor" fiind închis provizoriu la 2 iunie 2003.

În acelaşi proiect de modificare a Ordonanţei 60/2001, Ministerul propune ca excepţie de la regula potrivit căreia preţul este ferm în lei pentru contracte a căror perioadă de îndeplinire este mai mică sau egală cu 12 luni, posibilitatea părţilor să revizuiască acele elemente ale preţului, care au suferit modificări datorită unor circumstanţe care nu puteau fi prevăzute la momentul încheierii contractului.

În scopul creşterii eficienţei mecanismelor de control al modului de atribuire a contractelor de achiziţie publică, reprezentanţii Ministerului Finanţelor consideră că este necesară nominalizarea domeniului achiziţiilor publice în aria de control a Curţii de Conturi, organism cu autoritate deplină în domeniul controlui modului de cheltuire a fondurilor publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro