Prospecţiuni caută petrol şi gaz în vestul ţării

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 5 noiembrie 2013

Prospecţiuni caută petrol şi gaz în vestul ţării

Compania deţinută de Ovidiu Tender estimează că va găsi 47 de milioane de barili de petrol în Bazinul Panoniei

Firma Prospecţiuni va demara, în această săptămână, măsurători pentru identificarea unor zăcăminte de petrol şi gaz convenţional, în 13 localităţi din judeţul Timiş, potrivit declaraţiilor vicepreşedintelui companiei, Mihai Mitroi.

Oficialul de la Prospecţiuni a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că firma va începe, miercuri, o serie de măsurători pe o suprafaţă de circa 200 de kilometri pătraţi, pe teritoriul a 13 comune din Timiş, în căutare de petrol şi gaz convenţional.

Localităţile vizate sunt Checea, Cărpiniş, Becicherecu Mic, Dudeştii Noi, Săcălaz, Cenei, Uivar, Sânmihaiu Român, Giroc, Şag, Parţa, Peciu Nou şi Giulvăz.

Conform estimărilor lui Mihai Mitroi, zona respectivă ar avea un potenţial de 47 de milioane de barili de petrol.

Contractul în baza căruia firma miliardarului Ovidiu Tender va demara operaţiunile de prospectare în judeţul Timiş a fost încheiat între Agenţia Naţională de Resurse Naturale şi compania australiană ADX.

Totodată, vicepreşedintele Prospecţiuni a mai precizat că daunele vor fi minime în urma prospectării şi că vor fi achitate sume compensatorii, în funcţie de suprafaţa care va fi afectată de lucrări. "Primele lucrări vor începe miercuri, în localitatea Cărpiniş. Practic, amplasăm un receptor şi o sursă pentru a vedea care este structura internă a pământului. Este ca la o ecografie. Una dintre surse o reprezintă o gaură adâncă de 6-10 metri în care se pune un recipient care are rolul de a crea o undă elastică, prin detonarea lui. În recipient se află o substanţă explozibilă numită Rioseis", a explicat, ieri, Mihai Mitroi.

Lucrările din Timiş ar urma să se finalizeze în trei-cinci luni, în funcţie de condiţiile meteorologice.

Compania australiană de petrol şi gaze ADX Energy are concesionat perimetrul de explorare Parta, situat în vestul României, în judeţul Timiş, în apropiere de graniţa cu Serbia.

Conform licenţei, australienii de la ADX, în calitate de operatori ai blocului, se angajează să strângă date seismice 2D şi 3D şi să foreze 2 sonde de explorare până în mai 2015. Compania a declarat că analiza seismică va permite să îmbunătăţească localizarea ţintelor deja stabilite, precum şi la identificarea unor noi pungi cu petrol sau gaze.

Blocul Parta acoperă 1221 kilometri pătraţi în sudul Bazinului Panoniei, din vestul ţării.

ADX este operatorul blocului, deţinând 50% din drepturile asupra Partei, celelalte 50% aparţinând companiei petroliere austriece Rohol-Aufsuchungs Aktiengesellschaft (RAG).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "a mai precizat că a spus că daunele" Limba Romana !

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9221
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5466
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8998
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6028
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5779

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro