PWC NET ZERO ECONOMY INDEX: Rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global a fost de 0,5% în 2021, cea mai scăzută din ultimul deceniu

F.D.
Miscellanea / 28 noiembrie 2022

Rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global a fost de 0,5% în 2021, cea mai scăzută din ultimul deceniu

Rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global s-a situat la 0,5% în 2021, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, în condiţiile în care consumul de energie şi emisiile generate de acesta au crescut cu 5,5% faţă de nivelurile din 2020, primul an marcat de pandemie, arată cel mai recent raport PwC Net Zero Economy Index 2022, lansat în contextul reuniunii COP27 din Egipt, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

În 2020, rata de reducere a emisiilor de carbon a fost de 2,5%, pe fondul scăderii cu 4,3% a cererii globale de energie.

Potrivit sursei citate, evoluţia din 2021 a fost influenţată de creşterea activităţii economice, pe fondul redresării după COVID-19. Dacă este exclusă din date variaţia produsă de lockdown -ul cauzat de Covid-19 (anul 2020), se observă o rată globală de decarbonizare de 3%, în 2021 comparativ cu 2019.

"Ridicarea restricţiilor pandemiei în 2021 a fost urmată de o revenire foarte necesară a activităţii economice, dar care a însemnat şi o revenire la niveluri mai mari ale emisiilor de carbon. Majorarea preţurilor la energie şi ameninţările privind aprovizionarea au alimentat o creştere a cererii pentru combustibilii fosili pe termen scurt. Progresele în materie de decarbonizare au scăzut în pofida angajamentelor din partea statelor, a companiilor şi a investitorilor, astfel că trebuie realizate eforturi mai mari pentru ca obiectivele de reducere a emisiilor să fie îndeplinite în termenele asumate. Spre exemplu, UE a anunţat că îşi va creşte obiectivele de reducere a emisiilor în 2023, concentrându-se pe implementarea surselor regenerabile de energie. Noul plan REPower EU stabileşte ca, până în 2030, ponderea energiei regenerabile să ajungă la 45% din total consum, concomitent o reducere cu 13% a consumului de energie. Investiţiile în capacităţile de energie regenerabilă sunt mai binevenite ca niciodată, fiind o modalitate de creştere a securităţii energetice şi a stabilităţii preţurilor", a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Niciunul dintre statele membre ale G20, care reprezintă 80% din PIB-ul global şi aproximativ 80% din emisiile globale, nu a obţinut o reducere cu mai mult de 5% a intensităţii carbonului în 2021. La nivelul statelor membre G20, cea mai mare îmbunătăţire a fost de 4,6%, cu mult sub rata de decarbonizare de 15,2% necesară în prezent pentru a limita încălzirea la 1,5°C, conform Acordului de la Paris.

Fiecare ţară şi fiecare sector va avea propriul său traseu de decarbonizare, concentrându-se pe modificări ale mixului său energetic unic şi pe creşterea eficienţei, precum şi pe alte acţiuni, precum soluţii bazate pe natura şi utilizarea tehnologiei, arată raportul.

În ultimii 11 ani, PwC Net Zero Economy Index a modelat datele privind creşterea economică şi emisiile de CO2 legate de energie, în raport cu ratele necesare pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris.

Raportul urmăreşte modul în care economiile fac progrese în procesul de reducere a dependenţei dintre creşterea economică şi cea a emisiilor de carbon.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb