PWC ROMÂNIA:Decizie ÎCCJ: Municipalităţile care investesc în reţelele locale de termoficare şi canalizare au drept de deducere a TVA

Companii / 20 aprilie

Decizie ÎCCJ: Municipalităţile care investesc în reţelele locale de termoficare şi canalizare au drept de deducere a TVA

O echipă integrată de specialişti ai PwC România şi avocaţi D&B David şi Baias au obţinut o hotărâre definitivă, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), prin care se dispune rambursarea TVA în cuantum de aproximativ 3 milioane euro pentru investiţiile realizate de autorităţile locale în infrastructura locală precum cea de termoficare şi canalizare, exploatată de societăţile controlate de municipalităţi, iar nu de acestea în mod direct, se arată într-un comunicat de presă al PwC România.

''Astfel, dacă în alte cauze soluţionate favorabil, în trecut, de către instanţa de judecată bunurile în discuţie erau ca atare exploatate de către municipalităţi în derularea de activităţi impozabile, în această speţă complexă, problema centrală a reprezentat-o recunoaşterea dreptului de deducere a TVA de către municipalitate pentru achiziţiile aferente reţelelor de termoficare şi alimentare cu apă/canalizare, în condiţiile în care serviciile publice erau prestate de societăţi deţinute şi aflate sub control autorităţilor locale. Într-o primă fază, autorităţile fiscale au negat dreptul de deducere a TVA pe motiv că municipalitatea nu este persoană impozabilă, invocând prestarea serviciilor publice de către entităţi juridice distincte (i.e. societăţi deţinute de autorităţile publice locale). Această abordare a fost contestată de către avocaţii D&B, invocând suplimentar faţă de dispoziţiile legislaţiei civile şi fiscale naţionale şi considerentele desprinse jurisprudenţa CJUE existentă, şi jurisprudenţa naţională din alte state membre, accesibilă prin prisma reţelei de firme de servicii profesionale PwC'', au precizat specialiştii.

În pofida unei soluţii negative în prima instanţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul municipalităţii şi a obligat autorităţile fiscale la rambursarea TVA prin hotărâre definitivă, notează sursa citată, se menţionează în comunicat.

Echipa de avocaţi care a asigurat reprezentarea în fata instanţelor de judecată a fost coordonată de Dan Dascălu, Partener Coordonator al Practicii de Litigii a D&B David şi Baias, alături de Ana-Maria Iordache, Partener, şi de Andrei Iancu, Managing Associate. Strânsa colaborare cu echipa PwC România, condusă de Daniel Anghel, Partener şi Lider al Practicii de Servicii Fiscale si Juridice, alături de Adina Vizoli, Director, a permis avocatilor D&B construirea unei argumentări tehnice, bazată pe jurisprudenţa CJUE.

"Această decizie este revoluţionară şi iată că PwC România şi D&B David şi Baias reuşesc împreună, din nou, să facă pionierat prin abordările bine fundamentate şi inovative", a declarat Daniel Anghel, Lider Servicii Fiscale şi Juridice PwC România.

"Este încă o soluţie excepţională a instanţei supreme care este în deplin acord nu doar cu cazuistica CJUE, ci şi a instanţelor supreme din alte state UE, asigurând astfel aplicarea unitară în spaţiul comunitar a dreptului fiscal de origine europeană. Ne bucură foarte mult că în acest fel se dovedeşte că municipalităţile care realizează asemenea investiţii nu pot fi ţinute să suporte asemenea cheltuieli ca şi cum ar avea calitatea de consumator final al bunurilor astfel realizate şi utilizate pentru derularea de operaţiuni impozabile, un principiu a cărui incidenţă am susţinut-o cu tărie şi perseverenţă şi în această cauză de-a lungul perioadei de aproape 7 ani cât a durat aceasta", a declarat Dan Dascălu, Partener Coordonator al Practicii de Litigii Fiscale a D&B David şi Baias.

"Cu siguranţa această decizie va reprezenta un punct de inflexiune, întrucât s-a reţinut chiar la nivel de instanţă supremă că municipalităţile din România pot realiza lucrări de infrastructură în beneficiul cetăţenilor, fără a suporta costul TVA pentru achiziţiile de materiale ori de servicii, inclusiv în ipoteze specifice avute în vedere spre dezlegare în această cauză. O astfel de abordare este congruentă cu principiile TVA din dreptul european şi desigur că va contribui la dezvoltarea comunităţilor locale din România", a explicat Andrei Iancu, Avocat Senior D&B David şi Baias.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro