PWC: Ţara noastră ocupă locul 39 într-un top global al atractivităţii pentru investiţii în infrastructură verde

V.G.
Companii / 15 noiembrie 2022

Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner, PwC România

Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner, PwC România

România ocupă locul 39 într-un top al celor mai atractive 61 de state la nivel global pentru investiţii în infrastructură verde, după Uzbekistan şi înainte de Bangladesh, reise din indexul Green Infrastructure Finance Propensity Index realizat de PwC, care arată decalajele semnificative între state în finanţarea infrastructurii verzi, potrivit unui comunicat de presă transmis redacţiei.

Conform sursei citate, dintre statele din Europa incluse în clasament, România se află la finalul clasamentului după Marea Britanie (locul 2), Suedia (3), Olanda (6), Franţa (8), Germania (10), Spania (11), Belgia (13), Portugalia (15), Cehia (16), Polonia (22), Italia (23) şi Grecia (29). Primul loc la nivel global este ocupat de Australia, iar ultimul de Angola.

România a obţinut cel mai bun scor la mediul macroeconomic, unde ocupă locul 25, care ia în considerare ratingul suveran al S&P, coeficientul Gini (inegalitatea veniturilor) şi creşterea PIB. La restul categoriilor se situează în a doua parte a clasamentului, astfel: mediul de reglementare şi de afaceri, locul 32, soliditatea sistemului financiar (34), oportunităţi de finanţare ecologică (55), angajamentul faţă de obiectivele de mediu (44) şi creşterea verde (green growth) pe ultima poziţie.

"Studiul a analizat cât de atractive sunt condiţiile din diferite ţări pentru finanţările private în infrastructura verde, concentrându-se în special asupra unor elemente precum energia regenerabilă, electrificarea transporturilor, gestionarea deşeurilor şi sprijinirea economiei circulare. Astfel, capitalul privat continuă să fie interesat în mare măsură de ţările cu venituri ridicate, susţinute de apartenenţa la organizaţii internaţionale preocupate de climă, cum ar fi OCDE şi UE. România a făcut paşi importanţi în atingerea obiectivelor asumate prin Green Deal şi FIT 55, în special în domeniul energiei regenerabile, unde vedem multe investiţii şi proiecte, dar mai avem multe de făcut în alte arii. O oportunitate foarte mare este dată de PNRR şi fondurile europene alocate pentru mediu sau energie verde care vor contribui la progresul ţării noastre în acest domeniu şi vor atrage mai multe investiţii din mediul privat", a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner, PwC România.

Potrivit raportului, este clar că finanţarea publică nu va fi suficientă pentru a susţine o tranziţie estimată acum la 93,2 trilioane de dolari, la scara şi cu viteza necesare pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris. Însă este mai puţin evident cum ar putea colabora finanţatorii privaţi, proprietarii de active şi factorii de decizie politică pentru a trece de la poziţia actuală, în care capitalul privat se îndreaptă în principal către ţările dezvoltate - în mare parte către active care generează deja venituri previzibile - la o poziţie viitoare, în care banii să se îndrepte şi către pieţele emergente şi de frontieră subfinanţate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb