Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

PWC: Varianta optimă pentru îmbunătăţirea colectării TVA o reprezintă digitalizarea administraţiei fiscale

D.D.
Macroeconomie /

Varianta optimă pentru îmbunătăţirea colectării TVA o reprezintă digitalizarea administraţiei fiscale

Deficitul de încasare a TVA de 36% plasează România, pentru al cincilea an consecutiv, pe locul fruntaş în clasamentul publicat de Comisia Europeană (CE) pe 5 septembrie, iar varianta optimă pentru îmbunătăţirea colectării TVA o reprezintă digitalizarea administraţiei fiscale, arată Daniel Anghel, Partener şi Liderul serviciilor fiscale şi juridice, PwC România, care subliniază că România ar trebui să urmeze exemplul Poloniei.

Anual, Comisia Europeană monitorizează deficitul de încasare a TVA (VAT Gap) înregistrat la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, indicator calculat ca diferenţa dintre veniturile din TVA preconizate şi cele colectate efectiv.

Deficitul de încasare a TVA are în vedere pierderile de TVA înregistrate din evaziune, fraudă, insolvenţe, faliment, erori administrative, obţinerea de avantaje fiscale necuvenite.

"Faţă de anii 2013 şi 2014 când diferenţa dintre suma încasată efectiv la buget şi cea care ar fi trebuit colectată era de 38%, respectiv 40% din PIB, în ultimii doi ani analizaţi de CE, 2016 şi 2017, a fost de circa 36%. Astfel, bugetul României pierde mai mult de o treime din suma pe care ar putea să o colecteze din TVA", arată un raport al PwC, transmis vineri.

România este secondată de Grecia, cu 33,6% din PIB şi Lituania cu 25,3% din PIB. La polul opus se află Cipru (0,6%), Luxemburg (0,7%) şi Suedia (1,5%).

În 25 dintre cele 28 de state membre, deficitul de TVA (VAT gap) a scăzut în 2017, cele mai mari reduceri înregistrându-le Malta, Polonia şi Cipru.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS