Qatargate: Mandatele de extrădare solicitate de procurorii belgieni, contestate de avocaţii inculpaţilor din Italia

A.F.
Internaţional / 10 aprilie

Qatargate: Mandatele de extrădare solicitate de procurorii belgieni, contestate de avocaţii inculpaţilor din Italia

În Bruxelles au fost depistate şi confiscate valize pline cu euro în apartamentele la o serie de europarlamentari care se află acum închişi în spatele gratiilor în aşteptarea judecăţii, conform BBC.

Andrea Cozzolino, europarlamentar pentru sudul Italiei din 2009, este acuzat că a luat mită din ţări străine pentru a influenţa Parlamentul European, iar acesta neagă acuzaţiile.El este unul dintre cei patru actuali şi foşti deputaţi europeni implicaţi în ancheta din Qatargate, care se concentrează pe acuzaţiile conform cărora Qatarul şi Marocul au plătit un grup cu sediul la Bruxelles pentru a influenţa parlamentarii UE. Qatarul a negat vehement aceste afirmaţii.

Pe 11 aprilie, judecătorii vor decide dacă Andrea Cozzolino, în vârstă de 60 de ani, va părăsi arestul la domiciliu din oraşul Napoli din sudul Italiei şi va fi dus la o închisoare belgiană în baza unui mandat european de arestare.

Avocatul său a declarat pentru BBC că încearcă să găsească asigurări precum că sănătatea clientului său nu va avea de suferit într-o închisoare belgiană.

Un raport parlamentar din ianuarie spunea că Andrea Cozzolino era suspectat de "protejarea intereselor statelor străine în Parlamentul European... în schimbul unor sume de bani".

Câteva zile mai târziu, procurorii au emis un mandat european de arestare pentru europarlamentarul. El a fost arestat pentru scurt timp înainte de a fi plasat în arest la domiciliu.Avocatul său Federico Conte a declarat pentru BBC că mandatul a fost "complet vag, parţial şi uneori chiar lipsit de transparenţă".

"Bănuiala noastră este că ei cred că în închisoare Cozzolino... ar fi mai înclinat să mărturisească sau să acuze pe alţii", a declarat avocatul acestuia.

Judecătorii din Napoli care urmează să decidă asupra posibilei extrădari a lui Cozzolino marţea viitoare şi-au amânat deja de două ori decizia.

Ancheta a început în decembrie când europarlamentarul grec Eva Kaili a fost arestat împreună cu alte trei persoane, fiind suspectate de corupţie şi spălare de bani. Ea neagă acuzaţiile.

Poliţia a confiscat 1,5 milioane de euro în numerar de la începutul anchetei, în raiduri în Belgia, Italia şi Franţa.

De atunci, încă doi deputaţi europeni - domnul Cozzolino şi politicianul belgian Marc Tarabella - au primit imunitatea legală.

Anchetatorii cred că o reţea criminală a luat mită din Qatar şi Maroc în schimbul influenţării Parlamentului European de la Bruxelles. Fostul europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri ar fi condus această reţea. Ulterior, el a acceptat un acord de pledoarie cu procurorii - acceptând să dezvăluie totul despre schemă în schimbul unei pedepse reduse de un an de arest. Acuzaţiile împotriva soţiei şi fiicei sale au fost, de asemenea, renunţate ca parte a acestui acord, iar domnul Panzeri a trecut de atunci în arest la domiciliu.

BBC a văzut transcrieri scurse din interviurile pe care anchetatorii le-au avut cu Pier Antonio Panzeri în februarie.

Potrivit transcrierilor scurs din interviurile pe care anchetatorii le-au avut cu Pier Antonio Panzeri, fostul politician le-a spus că Qatar a donat 250.000 de euro fiecare domnului Cozzolino şi doamnei Kaili pentru campaniile lor electorale.

El a mai spus că Francesco Giorgi - care a lucrat ca asistent parlamentar pentru dl Cozzolino şi care este partenerul doamnei Kaili - a distribuit banii din Qatar.

Francesco Giorgi ar fi mărturisit că a acţionat ca omul de legătură pentru reţea. Pe pagina sa de LinkedIn, el se listează drept co-fondator al ONG-ului Fight Impunity - un grup înfiinţat de Pier Antonio Panzeri în 2019 pentru a promova drepturile omului.

Fight Impunity împarte o clădire de birouri din Bruxelles cu un alt grup, numit No Peace Without Justice. Niccolò Figà-Talamanca, secretarul general al acestui din urmă ONG, a fost arestat iniţial de anchetatori, dar a fost apoi eliberat în februarie. El neagă orice faptă greşită.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb