Antibiotice Iaşi
ICT

RADU HANGA, PREŞEDINTE BURSA DE VALORI BUCUREŞTI:"Ne angajăm să oferim soluţii pentru satisfacerea cerinţelor în schimbare ale economiei"

A.I.
Piaţa de Capital / 20 noiembrie 2020

"Ne angajăm să oferim soluţii pentru satisfacerea cerinţelor în schimbare ale economiei"

Adrian Tănase, CEO BVB: "Vom accentua demersurile privind viitorul bursei digitale româneşti"

Bursa de Valori Bucureşti a împlinit, astăzi, 25 de ani de activitate

Odată cu sărbătorirea celei de-a 25-a aniversări, ne angajăm să fim în continuare un factor catalizator pentru piaţa de capital şi să oferim investitorilor şi emitenţilor soluţii cât mai viabile pentru a satisface cerinţele în schimbare ale economiei, a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cu ocazia evenimentului care a marcat un sfert de veac de activitate a operatorului pieţei noastre de capital.

Radu Hanga a spus: "Această aniversare este a întregii pieţei de capital şi nu ar fi fost posibilă fără munca şi entuziasmul, dorinţa de a-şi asuma riscuri şi colaborarea colegilor din cadrul BVB şi a tuturor partenerilor noştri, investitori, brokeri, autorităţi, mediul de afaceri şi cel politic. Mă simt onorat să fac parte din această echipă entuziastă şi adaptabilă rapid într-o industrie atât de dinamică şi în continuă schimbare cum este cea a pieţelor financiare. Investitorii vin şi pleacă, la fel şi emitenţii, unii au o prezenţă mai scurtă la bursă, iar alţii sunt determinaţi să-şi scrie istoria doar pe bursă. În această lume în continuă schimbare, este nevoie de un pilon de stabilitate şi încredere, iar Bursa de Valori Bucureşti este acest pilon. Puterea oricărei organizaţii stă în oamenii săi, în prietenii şi partenerii săi, şi le suntem recunoscători pentru expertiza şi profesionalismul cu care se implică alături de noi în fiecare proiect pentru dezvoltarea pieţei de capital. Odată cu sărbătorirea celei de-a 25-a aniversări, ne angajăm să fim în continuare un factor catalizator pentru piaţa de capital şi să oferim investitorilor şi emitenţilor soluţii cât mai viabile pentru a satisface cerinţele în schimbare ale economiei".

Evoluţia pieţei de capital din ţara noastră din cei 25 de ani de activitate a fost recunoscută de furnizorul internaţional de indici FTSE Russell, care din 21 septembrie a promovat BVB în categoria Pieţelor Emergente, un univers investiţional mult mai mare, care în termeni de bani înseamnă circa 250 miliarde de euro. Următorii paşi pentru ca ponderea României în indicii FTSE Russell pentru Pieţele Emergente să crească şi cât mai multe companii listate la BVB să fie incluse în aceşti indici depind, în acelaşi timp, şi de întreaga comunitate de afaceri şi de mediul politic din ţara noastră, se arată în comunicatul BVB.

Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti, a spus: "Pe baza evoluţiei din ultimii 25 de ani şi a experienţei acumulate pe parcurs, Bursa de Valori Bucureşti este astăzi un partener important şi de încredere în ceea ce priveşte expertiza în digitalizare şi piaţă de capital. Folosind portofoliul nostru puternic de demersuri inovatoare şi împreună cu întreaga comunitate a pieţei de capital vom continua tradiţia noastră de a contura viitorul bursei digitale româneşti. Trebuie să mergem pe această direcţie cu atât mai mult cu cât bursa a fost digitalizată încă de la început, când tranzacţiile se făceau prin intermediul computerelor. Am continuat cu noi produse, printre care trebuie să amintim propria platformă de tranzacţionare, Arena, dar şi aplicaţiile de tranzacţionare Arena-XT pe care o folosesc deja o parte dintre investitorii individuali atât de pe computere, cât şi de pe smartphone. La nivelul Grupului BVB investigăm diferite soluţii tehnologice prin care ne dorim să simplificăm pe cât posibil participarea la piaţa de capital, atât pentru investitori, cât şi pentru emitenţi. Suntem conştienţi că noua generaţie de investitori îşi doreşte produse accesibile rapid în mod digital, dar şi produse cu un grad mai ridicat de risc. De aceea, Contrapartea Centrală este elementul fundamental care ne va permite să răspundem în mod eficient acestor nevoi".

Bursa de Valori Bucureşti, instituţie fundamentală a pieţei de capital, celebrează astăzi 25 de ani de la redeschidere. Instituţia bursei de valori a fost restabilită în anul 1995, iar pe 20 noiembrie au fost realizate primele tranzacţii. În prima şedinţă au fost realizate 45 de tranzacţii, cu volum total de 905 acţiuni care au aparţinut unui număr de 6 companii listate. Un sfert de secol mai târziu, bursa românească este transformată fundamental. În prezent, la BVB sunt prezente peste 400 de emitenţi (356 de companii listate pe Piaţa Reglementată şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, iar 60 sunt emitenţi de obligaţiuni). Companiile româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti au o capitalizare cumulată de 104 miliarde lei (peste 21 miliarde euro), iar valoarea cumulată a emisiunilor de obligaţiuni listate este de 25,42 miliarde lei (5,22 miliarde euro).

În cei 25 de ani de activitate ai BVB, unul dintre cei mai importanţi parteneri ai pieţei de capital a fost Statul Român, care, totodată, este şi cel mai mare investitor la Bursa de Valori Bucureşti, luând în calcul companiile pe care le-a listat în ultimii 15 ani. Aceste companii au reuşit să-şi crească gradul de transparenţă şi comunicare cu investitorii, mediul de afaceri şi publicul din ţara noastră, dar şi cu companii şi investitori instituţionali din afara ţării. Odată cu listarea, companiile au câştigat un plus de imagine, datorită faptului că investitorii, presa în general, mediul de afaceri, urmăresc îndeaproape evoluţia companiilor listate şi contribuie favorabil la sporirea reputaţiei, promovării şi dezvoltării afacerilor acestora. Aceste beneficii se pot vedea la companiile de stat care au fost listate în ultimii ani la BVB, precum Electrica (EL), Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL). Această transparenţă se traduce printr-o evaluare mai bună a companiilor, astfel că acţionarii pot beneficia şi ei de avantajele listării, prin creşterea preţului acţiunilor şi dividende importante plătite an de an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Hanga pashol Na Turbinka !

    Ce hangaraua de presedinte, doar aniversarea mai aduce-aminte ca e presedinte ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro