RADU HANGA: "Presiunile inflaţioniste şi dobânzile real negative vor pune presiune pe deţinătorii de capital"

G.D.
Piaţa de Capital / 4 mai

"Presiunile inflaţioniste şi dobânzile real negative vor pune presiune pe deţinătorii de capital"

Presiunile inflaţioniste şi dobânzile real negative vor pune presiune pe deţinătorii de capital să găsească utilizare pentru capitalurile pe care le deţin şi de aceea investiţiile, inclusiv în companii listate la bursă, vor rămâne într-o zonă constructivă, a afirmat, ieri, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga, notează Agerpres.

"Uitându-mă la estimările analiştilor, sigur majoritatea aşteaptă să vadă creşteri ale dobânzilor, şi mesajele băncilor centrale vin în direcţia aceasta, însă cred că suntem într-o probabilitate destul de redusă să vedem dobânzile trecând în zona real pozitivă. Aceasta înseamnă că în continuare presiunile inflaţioniste şi dobânzile real negative vor pune presiune pe deţinătorii de capital să găsească utilizare pentru capitalurile pe care le deţin şi de aceea investiţiile, inclusiv investiţiile în companii listate la bursă, o să rămână într-o zonă constructivă, aş spune eu. Deci, aş zice că deşi contextul este dificil, sigur că da, e dificil să fim foarte pozitivi în condiţiile în care avem un conflict la graniţa noastră, există şi elemente care ne fac să fim constructivi. Pe de altă parte, dacă ar fi să ne uităm din nou la ce se întâmplă la nivel global, vedem o lume care pare a fi tot mai fragmentată. Pare că procesul de globalizare a luat o pauză. Pare că începem să ne uităm, nu doar noi, la nivel global, toate ţările încep să se uite spre interior, încep să se uite spre ceea ce pot să construiască fiecare dintre ele acasă. Şi cred că aici e locul în care suntem împreună cu sectorul bancar la masă, împreună cu sectorul de tehnologie. Uitându-mă la bănci, cred că aici este momentul în care putem să construim lucrurile împreună", a declarat Radu Hanga, la Financial Forum 2022, organizat de The Diplomat.

În opinia sa, BVB se află într-o direcţie bună, în 2021 având avut loc 23 de listări, atât pe piaţa principală, cât şi pe piaţa Aero. Anul acesta au fost listate şase companii pe piaţa Aero, iar două listări sunt programate în următoarea săptămână.

"Eu cred că într-un fel se contrabalansează cei doi factori. Adică, cu siguranţă upgradarea, promovarea României la statutul de piaţă emergentă de către FTSE Russell ne-a ajutat din punct de vedere vizibilitate. Pe de altă parte, cu siguranţă contextul pe care îl vedem în ultimele luni este unul care a contrabalansat efectul pozitiv al upgradării noastre. Deci, per total, nu cred că ne aşteptăm şi nu cred că vedem în momentul acesta impact extrem de pozitiv din punct de vedere al fluxurilor de capital venite din afară", a afirmat Hanga.

Preşedintele BVB a menţionat că este pozitiv accesul investitorilor locali la piaţă, raportările Fondului de Compensare al Investitorilor arătând că numărul acestora era de 80.000 la sfârşitul anului trecut, faţă de 50.000 în urmă cu un an şi jumătate. Pe parcursul anului trecut, au avut loc 1 milion de tranzacţii.

De asemenea, Sebastian-Ioan Burduja, ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a vorbit despre proiectul de stimulare a pieţei de capital, precizând că a trecut de Camera Deputaţilor, cameră decizională, şi a mers la promulgare.

"Am plecat cu acest ideal din Statele Unite, să discutăm la micul dejun, la prânz şi la cină despre evoluţiile bursiere, în familie, şi dacă acolo se poate ca peste jumătate dintre americani să investească pe piaţa de capital cred că şi la noi se poate mult mai bine, cel puţin dacă ne uităm la exemple din regiune, cum este Polonia sau alte state care au reuşit să exploateze acest instrument de piaţă liberă, de dezvoltare a unei economii capitaliste", este de părere Burduja.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. Daca in cel mai bun an si jumatate din istoria burselor cand pe planeta a fost explozie a retailului pe piata de capital la BVB au venit 30.000 noi investitori cum de nu v-ati dat inca demisia?Cate sute de mii erau programati sa vina la inceput de mandat?

  28 firme noi in 2021,daca jumatate nu au fost tepe e fantastic.Poti sa ne pui discursul bvb la listarea VIV26E?Dar la CLAIM,CAB.Ce triumf era,ziceai ca trecem fluierand pe langa Polonia. 

  S-au facut 1 milion de tranzactii.Wow!Asta da indicator.Cate tranzactii se fac cu o actiune de 1 leu si cate cu una de 100?Le punem pe toate la gramada si iese un numar.Ne laudam cu el desi nu spunem care-i faza. 

  Specialistul nostru detasat de sifuri de spune despre dobanzi real negative.Asa sunt ele si investitorii par ca pleaca si nu vin,daca privim lichiditatea.Pai nu mai bine pierzi dobanda negativa 3-4% anual timp de1-2 ani decat sa te faca la buzunare fusu?sau aia care s-au imprumutat singuri cu banii atrasi de pe bursa? 

  Iar trantim baliverne si ne facem ca nu pricepem.La BVB vin foarte putini romani pentru ca stiu ca e o teapa,legea nu se aplica,au auzit numai scandaluri,ASF e pe niciunde(va dati seama ce imbold te apuca sa aduci bani intr-o piata supravegheata de unii despre care auzi zilnic ca au patronat falimente de miliarde de euro).Daca oamenii vad SIF mai peste tot,cu BVB in frunte unde sefii sunt interpusii lor,cum ati vrea sa aduca bani?

  1. Acum nu se mai numesc SIF

   ???????????? 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro