RADU PUIU, XTB: "Industria semiconductorilor se confruntă cu provocări pe termen scurt, dar rămâne optimistă pe termen lung"

G.D.
Piaţa de Capital / 16 februarie

"Industria semiconductorilor se confruntă cu provocări pe termen scurt, dar rămâne optimistă pe termen lung"

Datele despre vânzările globale de semiconductori publicate recent au arătat că industria a cunoscut creşteri şi s-a confruntat cu factori negativi semnificativi în 2022, conform unui comunicat remis redacţiei. În timp ce vânzările de cipuri au atins cel mai mare nivel din istorie anul trecut, încetinirea economică din a doua jumătate a anului a limitat în mod substanţial potenţialul de creştere.

Potrivit sursei citate, o analiză mai profundă a datelor de la sfârşitul anului dezvăluie modul în care acest model este în concordanţă cu ciclul previzibil al industriei semiconductorilor şi de ce actuala recesiune pe termen scurt nu schimbă perspectivele de creştere pe termen lung.

,,În ciclul actual, după o scurtă scădere la începutul anului 2020, care a coincis cu startul pandemiei, industria semiconductorilor a cunoscut o perioadă extraordinară de creştere, iar acum se află pe o tendinţă descendentă puternică care a început în a doua jumătate a anului 2022", constată Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România.

Scăderea actuală este rezultatul unei confluenţe de factori, inclusiv creşterea inflaţiei, tulburări geopolitice şi efectele persistente ale pandemiei.

Aceşti factori au contribuit la incertitudinea macroeconomică, la scăderea cheltuielilor de consum şi la fluctuaţiile cererii de semiconductori.

De exemplu, pe măsură ce au scăzut cheltuielile gospodăriilor pentru electronicele de larg consum, cum ar fi PC-uri, smartphone-uri şi tablete, s-a redus şi cererea pentru semiconductorii care le alimentează.

Într-adevăr, condiţiile macroeconomice au creat provocări semnificative pe termen scurt pentru industria semiconductorilor, ducând la un ritm de creştere sub aşteptări pentru industrie în 2022.

Totuşi, schimbarea scenariului pe termen scurt nu schimbă potenţialul de creştere al industriei care se aşteaptă să se reafirme şi să avanseze pe termen lung.

Efectul net este că cererea de semiconductori va creşte pe termen lung, deoarece cipurile continuă să facă lumea mai inteligentă, mai eficientă şi mai bine conectată.

De fapt, dacă ne depărtăm de fluctuaţiile cererii pe termen scurt şi analizăm tendinţa pe termen lung din ultimele două decenii, industria semiconductorilor a înregistrat o creştere constantă, subliniază sursa citată.

Vânzările anuale au crescut de la 139 miliarde de dolari, în 2001, la 573,5 miliarde de dolari în 2022, o creştere de 313%. În aceeaşi perioadă, vânzările de unităţi de semiconductori au crescut cu 290%, reflectând cererea crescută de semiconductori în întreaga economie.

Un studiu din 2020, realizat de SIA (Asociaţia Industriei de Semiconductori) şi Boston Consulting Group, a constatat că cererea globală de capacitate de fabricare a semiconductorilor va creşte cu 56% până în anul 2030.

Pe măsură ce această tendinţă pe termen lung va continua în anii următori şi cererea de cipuri creşte, companiile din acest sector vor trebui să investească şi mai mult în cercetare, design şi producţie.

Întrebarea nu este dacă vor fi construite mai multe unităţi de producţie de cipuri sau fabrici, ci mai degrabă unde vor fi construite.

Din acest motiv, tot mai multe regiuni încearcă să atragă interesul pentru dezvoltarea diferitelor fabrici, prin pachete legislative care să faciliteze investiţiile.

SUA a implementat CHIPS and Science Act, un pachet de 280 miliarde de dolari, care include finanţare de 52 miliarde de dolari pentru a stimula producţia internă de semiconductori.

În acelaşi timp, UE a alocat 45,9 miliarde de dolari pentru industria europeană de semiconductori, cu scopul de a obţine o pondere de 20% din producţia globală de semiconductori până în 2030.

De asemenea, China a fost nevoită să-şi reînnoiască strategia pentru sectorul de cipuri, după ce s-a confruntat cu sancţiuni comerciale stricte din partea SUA. Conform Reuters, în decembrie, ţara ar fi pregătit un pachet de peste 147 de miliarde de dolari pentru industria sa de cipuri.

Toate aceste iniţiative ajută la extinderea capacităţilor de producţie în diferite regiuni, fapt ce reduce monopolul şi factorii de risc asociaţi acestuia. Totuşi, pentru anumite companii de top din sector, măsurile le afectează performanţa.

Astfel, acţiunile Taiwan Semiconductor Manufacturing, cel mai mare producător de semiconductori pe plan global, s-au depreciat recent după ce fondul lui Warren Buffett, Berkshire Hathaway, a anunţat o reducere a numărului de acţiuni deţinute.

Anul trecut, indicele semiconductorilor din Philadelphia, cunoscut sub numele de SOX, a scăzut cu 36% faţă de deprecierea de 19% înregistrată de indicele de referinţă american S&P 500. SOX include cele mai mari 30 de acţiuni de semiconductori tranzacţionate în SUA.

Investitorii au renunţat la acţiunile companiilor de cipuri pe fondul cererii slabe pentru PC-uri, jocuri, smartphone-uri şi cipuri de memorie. Un indicator important pentru perspectiva semiconductorilor a devenit negativ.

Potrivit site-ului de specialitate pentru sectorul de semiconductori, Semi.org, cheltuielile globale pentru echipamente (maşini şi echipamente aferente utilizate în fabricarea de electronice) sunt pregătite pentru o scădere abruptă în 2023.

Totuşi, aceasta ar putea fi doar o tendinţă ciclică.

Începând din toamna anului 2022, unele companii de cipuri au început să raporteze o slăbiciune a vânzărilor de electronice de larg consum, după un val de cheltuieli de peste doi ani determinat de upgrade-ul dispozitivelor de lucru de acasă.

Apoi, pe măsură ce lanţurile de aprovizionare au început să se deschidă din nou, iar deficitul de cipuri a început să scadă, a apărut brusc un exces de inventar de electronice de larg consum. În consecinţă, producătorii de dispozitive au apăsat frânele.

Pentru a compensa, fabricile de cipuri au încetinit producţia şi au redus planurile de cheltuieli pentru 2023, inclusiv pentru echipamentele de fabricare.

Cu toate acestea, investitorii ar trebui să acorde o oarecare atenţie perspectivelor industriei semiconductorilor, subliniază sursa citată.

Pe scurt, în timp ce se cunoaşte că industria cipurilor este ciclică şi se confruntă cu perioade scurte de slăbiciune pe termen scurt, perspectivele pe termen lung pentru acest sector sunt optimiste.

Cipurile sunt cheia marilor tehnologii emergente, cum ar fi AI (Inteligenţă Artificială), IoT (Internet of Things) şi 6G. Ele sunt foarte importante pentru descoperirile în medicină şi inovarea dispozitivelor medicale.

"Deşi cererea de produse este prognozată să se reducă pe fondul încetinirii economice, volumul de unităţi de cipuri cerute ar putea să nu fie atât de afectat pe cât se aştepta, pe măsură ce diferitele industrii încorporează un număr tot mai mare de cipuri în bunurile lor pentru a le face mai eficiente", mai precizează analistul în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bla bla bla

    Povești  

    WB a iesit cam "brusc" de la TSMC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

mk-airport.ro
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9640
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6302
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1284
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7480
Gram de aur (XAU)Gram de aur290.1652

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro