RADU PUIU, XTB: Volatilitatea crescută inundă şi piaţa criptomonedelor


Piaţa de Capital / 3 mai

Radu Puiu

Radu Puiu

Piaţa criptomonedelor a arătat recent că nu este deconectată de pieţele financiare globale, preţul Bitcoin şi al altor criptomonede reacţionează într-un mod foarte temător, conform unui comunicat remis redacţiei.

Va menţine Bitcoin zona cheie de suport din apropierea nivelului de 40.000 USD? Ne putem aştepta la o inversare a "impulsului"?

Potrivit sursei citate, pieţele financiare aşteaptă cu nerăbdare decizia Fed privind rata dobânzii. Aşteptările indică o creştere cu 50 de puncte bază (0,50%) şi începutul anunţat al unui program de reducere a bilanţului.

Drept urmare, săptămâna aceasta ne putem aştepta la o volatilitate crescută pe pieţele financiare, inclusiv pe piaţa activelor digitale.

În urma pierderilor puternice înregistrate în weekend, pe fondul incertitudinii macroeconomice în curs şi a unei creşteri aşteptate a ratei dobânzii de către banca centrală a SUA în această săptămână, monedele digitale importante au înregistrat o revenire luni.

Criptomonedele globale au deschis "pe verde" la începutul zilei de 2 mai. Valoarea globală a pieţei criptomonedelor este de 1.733 miliarde de dolari, o creştere cu 0,52% faţă de ultima zi.

Volumul total al pieţei cripto în ultimele 24 de ore este de 88,3 miliarde USD, ceea ce reprezintă o scădere cu 0,49%.

Bitcoin a încheiat luna aprilie cu o depreciere de 17%, marcând cea mai slabă lună a celei mai mari monede digitale din 2022.

Ether şi monedele alternative majore urmează un model similar.

În prezent, nu se observă niciun catalizator optimist. Cu toate acestea, scăderea preţului pe piaţă poate continua.

Din punct de vedere istoric, luna mai a fost a patra cea mai bună lună pentru preţul Bitcoin.

În mai 2011, preţul Bitcoin a crescut cu 189%, în 2014 a crescut cu aproape 40%, în 2019 a crescut cu 62% şi în 2020 a crescut cu aproape 10%.

În acelaşi timp, însă, în mai 2021 a avut loc prăbuşirea în care Bitcoin a pierdut aproape 40% din evaluarea sa.

Câştigul mediu în această lună a fost de 27% iar pierderea medie a fost de 16%.

Într-un scenariu descendent, criptomoneda ar putea să revină în zona de 32.000 USD, unde se afla o zonă cheie a cererii din vara anului 2021.

Este de remarcat faptul că începutul de an a fost unul dintre cele mai slabe pentru bursă din întreaga istorie. Astfel de perioade au fost adesea urmate de o revenire, care, în scenariul în care Bitcoin menţine o corelaţie pozitivă cu pieţele financiare, ar putea aduce şi creşterea pieţei cripto.

O lovitură a venit şi în ceea ce priveşte adoptarea monedelor digitale ca modalitate de plată la nivel extins.

Duminică, fundaţia non-profit Wikimedia, care deţine şi operează Wikipedia, a anunţat că nu va mai accepta donaţii în criptomonede.

Decizia a fost luată după o perioadă de discuţii de trei luni care a urmat după ce a fost făcută o solicitare de a opri acceptarea plăţilor în monede digitale din partea comunităţii Wiki.

Printre principalele argumente privind iniţiativa s-a numărat ideea că Wikipedia ar trebui să înceteze să accepte donaţii în monede digitale din cauza preocupărilor legate de mediu.

Un alt argument popular împotriva monedelor digitale a fost că Wikipedia legitima şi, implicit, promova un sistem "prădător", care urma activitatea de speculaţie.

Bitcoin a câştigat în mod constant acceptarea din partea lumii tradiţionale a finanţelor şi investiţiilor în ultimii ani, dar Warren Buffett îşi menţine poziţia sceptică faţă de Bitcoin.

În cadrul adunării anuale a acţionarilor Berkshire Hathaway de sâmbătă, acesta a susţinut că nu este un activ productiv şi nu oferă nimic tangibil. În ciuda unei schimbări în percepţia publicului despre criptomonedă, Buffett încă nu a cumpărat-o, subliniază sursa citată.

Potrivit lui Buffett, activele trebuie să ofere ceva investitorilor pentru a avea valoare. Bunurile nu pot avea valoare doar prin faptul că altcineva este dispus să plătească mai mult pentru acestea.

Un alt acţionar important al Berkshire Hathaway, Charlie Munger, a fost mai dur în declaraţiile sale. El a numit Bitcoin "stupid şi rău". Stupid pentru că se aşteaptă ca valoarea lui să scadă la zero şi rău pentru că poate destabiliza sistemul financiar american.

Totuşi, o parte dintre analişti prezintă o atitudine foarte pozitivă, previzionând că industria este pe cale să atingă (şi posibil să depăşească) o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde USD - în timp ce investitorii şi pasionaţii de monede digitale se bucură.

Aceasta este într-adevăr o veste bună, atât pentru investitorii experimentaţi, cât şi pentru cei mai noi, care caută oportunităţi de diversificare a fluxurilor de venituri.

Din cauza fluxului de investitori instituţionali, industria monedelor digitale de astăzi poate reacţiona într-un mod care nu este corelat cu ciclurile anterioare, care au avut loc atunci când piaţa era "îngustă" şi astfel vulnerabilă la manipulări şi mişcări din partea unui număr limitat de deţinători majori de monede.

"Îngheţarea" record a ofertei în reţeaua Bitcoin de până la 64% dintre adrese ar putea alimenta creşteri reînnoite, dacă cererea va creşte, şi arată că o parte considerabilă a investitorilor nu este interesată să vândă unităţi de monede la preţurile actuale.

Monedele digitale au surprins investitorii de multe ori şi de data aceasta o pot face din nou schimbând "ritmul" anterior de creştere.

Cu toate acestea, scenariul de continuare a scăderilor este încă real deoarece viziunea de înăsprire a politicii monetare în SUA şi sentimentul general al pieţei îi fac pe investitori temători şi mai puţin înclinaţi spre risc.

Pieţele sunt destul de neliniştite în această săptămână, când va avea loc o nouă întâlnire a Rezervei Federale din SUA.

Pe măsură ce inflaţia creşte în întreaga lume, este de aşteptat ca preşedintele Jerome Powell să îşi respecte angajamentele anterioare şi să anunţe majorări ale ratelor dobânzii.

Cât de severe şi cât de repede sunt aplicate schimbările sunt detaliile ce vor fi urmărite cu mare atenţie, iar o altă întrebare apare în legătură cu ideea dacă pieţele au inclus în preţ deja diferite opţiuni.

Orice şoc este probabil să provoace volatilitate cel puţin temporară pe pieţe, iar în ultimele aproximativ şase luni piaţa cripto nu a făcut excepţie.

Atenţia se va acumula astfel asupra întâlnirii Comitetului Federal pentru Pieţe Deschise (FOMC) care va avea loc pe 3 şi 4 mai, urmând ca pe 4 mai să fie prezentată decizia, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

10 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9132
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0576
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.1595

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro