Raed Arafat, în Polonia, pentru a asista la prima decolare a elicopterului Black Hawk proiectat în scopul salvării de vieţi omeneşti

S.B.
Miscellanea / 19 august

Raed Arafat, în Polonia, pentru a asista la prima decolare a elicopterului Black Hawk proiectat în scopul salvării de vieţi omeneşti

Şeful DSU, Raed Arafat, alături de inspectorul general al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, general de flotilă aeriană Cătălin-Paul Dache, au participat, joi, în Polonia, la prima decolare a elicopterului Black Hawk proiectat în scopul salvării de vieţi omeneşti în situaţii complexe, informează news.ro.

România va cumpăra 6 astfel de aparate, în baza unui acord-cadru semnat în 2021, cele 6 aparate fiind în faza de producţie.

"În data de 18 august 2022, şeful DSU, dr. Raed Arafat, alături de inspectorul general al Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I., general de flotilă aeriană Cătălin-Paul Dache, au efectuat o vizită de lucru în Polonia, la invitaţia firmei producătoare de elicoptere medii-grele Black Hawk pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, care va furniza României 6 astfel de aparate de zbor, conform acordului cadru semnat în anul 2021", a transmis, joi seară, DSU, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că vizita a avut ca obiectiv principal asistarea la prima decolare a elicopterului Black Hawk de intervenţii în situaţii în urgenţă, respectiv, primul test pe care îl execută un astfel de aparat de zbor gândit şi proiectat în scopul salvării de vieţi omeneşti, în situaţii complexe.

"Totodată, în cadrul vizitei, au fost prezentate în detaliu caracteristicile tehnice, dar şi funcţiile deţinute de aceste aparate de zbor, care odată intrate în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I., vor contribui la creşterea calităţii de răspuns în situaţii de urgenţă şi oferirea unui serviciu de calitate, la standarde înalte, tuturor cetăţenilor", a mai transmis DSU.

Oficialii instituţiei au precizat că, de asemenea, au fost discutate aspecte legate de stadiul de realizare a proiectului privind livrarea celor 6 aparate de zbor, ele fiind în acest moment în curs de fabricaţie.

"În acelaşi timp, în cadrul întâlnirii au fost purtate discuţii pentru o eventuală semnare privind achiziţia unui alt elicopter (al şaptelea elicopter mediu-greu Black Hawk) care ar fi destinat mai multor tipuri de intervenţii pe specificul atribuţiilor Ministerului Afacerilor Interne. Detaliile privind semnarea contractului subsecvent de achiziţie a celui de al şaptelea elicopter mediu-greu, tot prin fonduri europene nerambursabile, se vor discuta în perioada care urmează", au mai precizat oficialii DSU.

Aceştia anunţă că personalul structurilor IGAv a parcurs deja un stagiu de pregătire în Statele Unite ale Americii, fiind astfel finalizate cursurile teoretice şi instrucţia pe simulator.

"Totodată, pregătirea personalului va continua cu probele practice, în vederea familiarizării cu tehnica specifică", au mai transmis oficialii DSU.

În cursul ultimului an, Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile aflate în coordonare, IGSU şi IGAv au reuşit să încheie contracte ferme pentru livrare de echipamente şi tehnică de intervenţie în situaţii de urgenţă care depăşesc suma de 400 milioane euro, finanţate în proporţie de 85% din fondurile UE nerambursabile.

"Acest lucru certifică preocuparea continuă pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă o are în scopul creşterii şi consolidării calităţii sistemului naţional integrat de urgenţă", a mai transmis DSU.

În data de 9 noiembrie 2021, prin Proiectul VIZIUNE 2020 din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă având calitatea de lider de proiect, iar Inspectoratul General de Aviaţie având calitatea de partener, a semnat un acord cadru în valoare de aprox. 270 mil de euro fără TVA, care asigură, în primă etapă, finanţarea a 6 elicoptere utilitare Black Hawk de nouă generaţie.

Elicopterele vor fi configurate pentru operaţiuni terestre şi pentru operaţiuni maritime, iar dotarea tehnică va permite derularea unor acţiuni complexe de identificare şi recunoaştere în teren, acţiuni de stingere a incendiilor, de căutare-salvare, de evacuare personal, de transport personal şi materiale, de asistenţă medicală pentru victime multiple şi evacuare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9186
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6835
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9766
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7021
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.0437

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro