Rafila afirmă că oamenii trebuie să fie informaţi despre serviciile medicale de prevenţie, înainte de a fi sancţionaţi

S.B.
Politică / 27 mai

Rafila afirmă că oamenii trebuie să fie informaţi despre serviciile medicale de prevenţie, înainte de a fi sancţionaţi

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de părere că, înainte de impunerea de sancţiuni românilor care nu apelează la servicii de prevenţie, sistemul medical trebuie să asigure o campanie de informare, dar şi resursele pentru ca oamenii să poată face investigaţiile de prevenţie la care au dreptul, informează news.ro.

"Oamenii trebuie, în primul rând, informaţi pentru că părerea mea este că foarte mulţi dintre concetăţenii noştri nu sunt informaţi că au dreptul la un pachet de servicii medicale preventive, inclusiv examinare periodică. Nu poţi să sancţionezi pe cineva care nu este încă informat", susţine ministrul.

"Este vorba despre o afirmaţie a doamnei preşedinte a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Nu cred că este vorba despre amenzi. Este posibil - nu ştiu exact la ce s-a gândit dânsa - probabil că este vorba de nivelul de decontare al serviciilor de sănătate la pacienţii care nu accesează un pachet de servicii preventive. Dar asta e o chestiune de perspectivă, nu se întâmplă, cred, imediat. Şi oamenii trebuie, în primul rând, informaţi pentru că părerea mea este că foarte mulţi dintre concetăţenii noştri nu sunt informaţi că au dreptul la un pachet de servicii medicale preventive, inclusiv examinare periodică. Nu poţi să sancţionezi pe cineva care nu este încă informat", a afirmat Alexandru Rafila, vineri.

El a spus că este nevoie mai întâi de o campanie de informare şi de asigurarea resurselor pentru ca oamenii să poată face investigaţiile de prevenţie la care au dreptul.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. dr. Adela Cojan, a declarat, în 12 mai, că cei care nu se vor prezenta la medic, pentru servicii de prevenţie, ar putea fi sancţionaţi, începând de anul viitor.

"Începând cu 1 aprilie 2022, odată cu modificarea contractului cadru şi a normelor de aplicare a acestora, bugetul alocat pentru funcţionarea asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare din punct de vedere financiar consistentă, aproape fără precedent, 22% este mărirea acestui buget, cu interesul CNAS de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă "plata per capita" astfel încât începând cu noul contract-cadru, din anul 2023 să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii pentru - încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate - pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie", a declarat Cojan în cadrul unei dezbateri la Senat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sistemul medical romanesc este o gluma...E jale...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9461
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7286
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9311
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7088
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro