Raiffeisen Bank România: 2023, anul planificării financiare şi al creditării sustenabile

A.F.
Bănci-Asigurări / 22 februarie

Raiffeisen Bank România: 2023, anul planificării financiare şi al creditării sustenabile

Bilanţul anului trecut indică o evoluţie pozitivă în direcţia planificării financiare şi creditării sustenabile în economia românească. Raiffeisen Bank România a înregistrat o creştere cu 130% a planurilor de investiţii, pensii facultative şi asigurări de viaţă cu componentă de economisire şi garanţii record din partea Fondului European de Investiţii care permit finanţarea IMM-urilor româneşti cu peste 650 milioane euro în următorii ani, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, performanţele solide sunt susţinute atât de lansarea unei noi direcţii, strategice care le propune românilor servicii de planificare financiară personalizate, prin dialog direct, transparent şi relevant, cât şi de continuarea finanţării economiei reale şi sprijinirea afacerilor sustenabile. Totodată, au continuat investiţiile în digitalizare pentru a oferi servicii bancare sigure şi uşor de accesat, în linie cu aşteptările şi nevoile actuale ale clienţilor.

PLANIFICARE FINANCIARĂ PRIN INTERACŢIUNE 1:1 ŞI TABLETĂ INTERACTIVĂ SMART FINANCE

"Încheiem primul an de BANKING 1:1 cu rezultate remarcabile care ne consolidează statutul de instituţie financiară a viitorului. Am continuat să creştem bidimensional, atât în sfera serviciilor noastre bancare, cât şi în capacitatea de a oferi cea mai bună planificare financiară. Performanţele anului 2023 se datorează noii perspective cu care venim asupra industriei bancare, dar mai ales echipelor noastre care, zi de zi, au dialogat 1:1 cu clienţii noştri." - Zdenek Romanek, Preşedinte şi CEO, Raiffeisen Bank România.

Experţii Raiffeisen Bank România au discutat 1:1 cu clienţii despre planificare financiară şi, până la finalul anului 2023, planurile de investiţii, pensiile facultative şi asigurările de viaţă cu componentă de economisire au înregistrat o creştere de peste 130%. Peste 100.000 de astfel de produse au fost deschise de către clienţii Raiffeisen Bank în 2023.

Majoritatea românilor care au aderat la un fond de pensii facultative anul trecut a ales Fondul de Pensii Facultative Raiffeisen Acumulare, după cum arată datele oficiale la nivelul lunii decembrie 2023 şi datele furnizate de S.A.I. Raiffeisen Asset Management S.A.

Diversificarea investiţiilor a fost un punct important al acestei evoluţii. Activele aflate în administrarea SAI Raiffeisen Asset Management S.A au crescut cu peste 25% la final de an depăşind valoarea de 4 mld. RON. La finalul anului 2023, compania de asset management din cadrul grupului Raiffeisen s-a situat pe poziţia a 2-a în topul de specialitate, din România, cu o cotă de piaţă de 20,1% (după activele nete administrate, la data de 31.12.2023, conform AAF). Activele fondurilor cu componentă de acţiuni au avut o creştere de 32%, faţă de anul precedent.

Activele totale ale Raiffeisen Bank România au depăşit pragul de 70 miliarde RON la finalul anului 2023, în creştere cu 13% faţă de anul anterior, iar veniturile totale au înregistrat o creştere cu 16% în 2023 faţă de 2022, atingând nivelul de 3,7 miliarde RON. Profitul însumează 1,7 miliarde RON (+39%).

Cheltuielile operaţionale au crescut cu 10%, în contextul dezvoltării infrastructurii digitale şi eficientizării proceselor operaţionale, iar profilul de risc foarte bun dovedit de clienţii băncii a fost un factor important pentru performanţa financiară solidă din 2023.

Economiile clienţilor depăşesc 54 miliarde RON, consolidate cu 10% an la an şi cu un impact pozitiv în toate segmentele de activitate, în contextul unui volum mai mare de depozite la termen. Pe parcursul anului 2023, ratele de dobândă oferite clienţilor pentru produsele de economisire, atât în lei, cât şi în valută, au fost majorate treptat.

Soldul de credite nete depăşeşte 40,7 miliarde RON, în creştere cu 3% an la an, în principal din segmentele de clienţi persoane juridice.

În medie, pe parcursul anului 2023, peste 40% dintre creditele ipotecare acordate persoanelor fizice au fost credite "verzi".

Pentru creditele ipotecare, noua aplicaţie de creditare, lansată în prima parte a anului 2023, îmbunătăţeşte semnificativ experienţa clienţilor prin scurtarea timpilor de răspuns şi a perioadei de acordare a creditelor. Totodată, Simulatorul credit ipotecar Raiffeisen, un instrument nou şi facil de utilizat, reuneşte toate informaţiile de care clienţii au nevoie în procesul de alegere a unui credit, putând ulterior opta pentru parcurgerea următorilor paşi alături de un reprezentant al băncii.

Împrumuturile acordate corporaţiilor au crescut cu 8% an la an, atât prin implicarea în finanţarea proiectelor sustenabile (energie regenerabilă, eficienţă energetică), cât şi a proiectelor sociale, susţinând astfel dezvoltarea afacerilor clienţilor şi economia românească.

Un trend ascendent l-au avut şi creditele pentru IMM-uri (+7% an la an). Acestea vin în întâmpinarea clienţilor cu soluţii de creditare adaptate la nevoile acestora, dar şi cu posibilitatea de a opta pentru programe guvernamentale precum IMM Invest.

RAIFFEISEN BANK ROMÂNIA: CAPITALIZARE ŞI LICHIDITATE SOLIDĂ ÎN 2023

Rata de adecvare a capitalului se situează la 21,4%, mult peste nivelul minim solicitat de BNR (17,4%). Expunerile neperformante s-au menţinut la niveluri scăzute (1,6 %), iar poziţia de lichiditate (indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate, LCR) s-a situat la un nivel confortabil (267%), mult peste cerinţele minime regulatorii (100%).

Prin emisiunea inaugurală de euroobligaţiuni eligibile în valoare de 300 milioane euro, Raiffeisen Bank România şi-a consolidat baza de fonduri proprii şi datorii eligibile la aproximativ 36%, peste cerinţele regulatorii aplicabile de la 1 ianuarie 2024 (32,48%).

Interesul ridicat manifestat de către piaţa internaţională de capital pentru obligaţiunile Raiffeisen Bank, respectiv o cerere totală de peste 1 miliarde euro confirmă, încă o dată, un model de banking responsabil, caracterizat de o situaţie financiară solidă şi o preocupare permanentă de a încorpora perspectiva tuturor actorilor relevanţi - clienţi, angajaţi, investitori, autorităţi şi acţionari. De asemenea, formatul sustenabil al emisiunii subliniază angajamentul Raiffeisen Bank de a contribui la o dezvoltare durabilă a economiei româneşti.

"Raiffeisen Bank este prima bancă din România care a emis obligaţiuni verzi şi sustenabile pe piaţa de capital locală. În ultimii trei ani, am avut 7 emisiuni de obligaţiuni, cu o valoare nominală cumulată de aproape 1 miliard euro, iar stocul de credite verzi şi sociale se ridică la aproximativ 700 milioane euro, cu progrese constante de la an la an, dovada unui angajament pe termen lung care ne întăreşte rolul de facilitator în tranziţia către economia verde." - Zdenek Romanek, Preşedinte şi CEO, Raiffeisen Bank România.

Moody's a reafirmat în 2023 calificativele Raiffeisen Bank senior negarantate pentru datorii şi depozite la Baa1, cu perspectivă stabilă, cu două niveluri peste calificativul suveran al României. De asemenea, Moody's a îmbunătăţit calificativul pentru datoria senior nepreferenţială cu o treaptă de la Baa3 la Baa2, reflectând o poziţie financiară solidă şi un acces demonstrat la finanţare prin intermediul pieţelor de capital internaţionale.

NOI PARTENERIATE CU FONDUL EUROPEAN DE INVESTIŢII

Raiffeisen Bank România a continuat în 2023 parteneriatul cu Banca Europeană de Investiţii, prin semnarea a 3 noi acorduri de garantare ce permit acordarea de credite către IMM-uri în valoare de peste 650 milioane euro în următorii ani.

EVOLUŢII CHEIE: +75% creştere a activelor ESG

Divizia Corporaţii a Raiffeisen Bank România a continuat să susţină economia reală prin creşterea activelor ESG cu 75% (aproximativ 320 milioane euro), atingând un nivel de acoperire sustenabilă a portofoliului de aproximativ 20%.

În 2023, Raiffeisen Bank România şi-a menţinut rolul de partener de încredere în dezvoltarea companiilor din sectorul Mid Market prin programele de dezvoltare organizaţională Catalizator. Totodată, am susţinut financiar unele dintre cele mai mari tranzacţii economice ale anului 2023, printre care:

-finanţarea sindicalizată, în valoare de 200 milioane euro, acordată NEPI Rockcastle;

-facilitatea de credit sindicalizată în valoare de 550 milioane euro pentru Grupul Ameropa - cea mai mare tranzacţie sindicalizată din sectorul agribusiness în 2023;

-creditele acordate împreună cu Raiffeisen Bank International în valoare de 40,5 milioane euro pentru construirea unei centrale electrice fotovoltaice în nord-vestul ţării şi 60 milioane euro pentru dezvoltarea celui mare parc fotovoltaic din România şi Europa de Sud-Est.

DE 4 ORI MAI MULŢI CLIENŢI AU ALES ÎNROLAREA DIGITALĂ EXCLUSIV ÎN SMART MOBILE

Încă din 2021 clienţii au posibilitatea să îşi deschidă cont la Raiffeisen direct de pe telefon, din aplicaţia de mobile banking, Smart Mobile. Îmbunătăţirile aduse fluxului de înrolare digitală pe parcursul anului 2023 au atras de peste 4 ori mai mulţi clienţi noi care au parcurs fluxul de înrolare end-to-end, exclusiv în aplicaţia de mobile banking, comparativ cu 2022.

Numărul clienţilor care au accesat un credit de nevoi personale negarantat prin intermediul unei aplicaţii iniţiate în Smart Mobile a crescut semnificativ faţă de anul anterior. Ritmul de creştere a fost susţinut prin dublarea numărului total de credite acordate 100% digital.

Printre noile funcţionalităţi dezvoltate în 2023 în aplicaţia Smart Mobile se numără:

-rambursarea anticipată (disponibilă pentru o parte dintre creditele din portofoliu)

-fluxul de încheiere a documentaţiei contractuale cu privire la intermedierea de unităţi de fond emise de fondurile de investiţii administrate de S.A.I. Raiffeisen Asset Management S.A. care poate fi urmat, tot în aplicaţie, de subscrierea de unităţi emise de aceste fonduri de investiţii;

-clienţii pot afla rapid detaliile cardului de debit (seria cardului, data expirării, CVV-ul) şi pot modifica limitele de tranzacţionare şi retragere de numerar, ceea ce contribuie la consolidarea experienţei digitale, securitate sporită şi control asupra banilor.

Plăţile cu cardurile Raiffeisen au crescut cu 15%, iar numărul de tranzacţii din e-commerce a crescut cu 30% şi cu 22% la nivel de volume.

Google Pay, lansat în aprilie 2023, are deja peste 100.000 de clienţi, cu o creştere trimestrială a volumelor tranzacţionate de 60%.

Faţă de anul 2022, tranzacţionarea prin portofelele digitale a crescut cu peste 60% atât ca volum de tranzacţionare, cât şi ca valoare a tranzacţiilor, iar numărul clienţilor care folosesc această metodă de plată a crescut cu 36%.

SMART MARKET: "BEST CUSTOMER LOYALTY PROGRAM" LA GLOBAL RETAIL BANKING INNOVATION AWARDS 2023

Aplicaţia Smart Market a recompensat până la finalul lui 2023 peste 600.000 clienţi cu cashback, puncte şi discount-uri de la peste 120 comercianţi parteneri. Noua secţiune "Grijă pentru mediu", lansată în 2023, le permite clienţilor să îşi vadă amprenta lor carbon în funcţie de tranzacţiile efectuate, putând astfel să ia decizia de a reduce sau compensa, atât prin achiziţia de produse sau servicii sustenabile, cât şi prin convertirea punctele de loialitate deţinute pentru susţinerea plantărilor de copaci.

ACTIVE ÎN CREŞTERE PE SEGMENTELE DE PRIVATE BANKING ŞI PREMIUM INVEST

Direcţia Raiffeisen Private Banking şi-a extins serviciile prin preluarea la începutul anului 2023 a clienţilor Premium Invest, cu active în administrare în cadrul Grupului Raiffeisen România de minim 60.000 euro sau echivalentul acestei sume.

În 2023, activele totale aflate în administrarea segmentului Private Banking au crescut cu peste 140 milioane euro faţă de finalul anului precedent, în timp ce activele totale aflate în administrarea segmentului Premium Invest au crescut cu aproximativ 100 milioane euro faţă de finalul lui 2022.

Din aprilie 2023, oferta celor 2 segmente include un nou fond monetar - Raiffeisen Euro Flexi, care de la lansare până la finalul anului a captat interesul a mai mult de 600 de investitori Private Banking şi Premium Invest, care au cumulat subscrieri brute de peste 80 milioane euro.

APA NOVA
hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6687
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1404
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8125
Gram de aur (XAU)Gram de aur357.7647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb