Abonament gratuit

"Raiffeisen", inclusă de Elveţia pe lista "too big to fail"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

"Raiffeisen", inclusă de Elveţia pe lista "too big to fail"

Banca va fi supravegheată mai strict în această ţară 

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a anunţat, ieri, că a inclus subsidiara elveţiană a instituţiei austriece de credit "Raiffeisen" AG pe lista băncilor prea mari ca să dea faliment ("too big to fail"), care sunt supravegheate mai strict datorită importanţei lor pentru sistemul financiar global.

"Raiffeisen Schweiz Genossenschaft", subsidiara elveţiană a "Raiffeisen", are peste 350 de filiale şi active totale de 183 miliarde franci (202 miliarde dolari), dar probabil cel mai important motiv de îngrijorare pentru SNB îl reprezintă portofoliul de credite ipotecare al băncii.

Poziţia de piaţă puternică pe segmentul depozitelor interne şi al împrumuturilor a fost decisivă în adoptarea acestei decizii, potrivit grupului bancar austriac, care se va consulta acum cu Autoritatea de supraveghere financiară din Elveţia (Finma) în privinţa viitoarelor măsuri pe care le va adopta.

"SNB a stabilit că Raiffeisen asigură servicii esenţiale pentru Elveţia, care nu pot fi înlocuite pe termen scurt", a informat banca austriacă.

SNB le cere băncilor de pe lista "too big to fail" să îndeplinească cerinţe mai dure de capital, inclusiv menţinerea unui nivel mai ridicat al capitalului tampon pentru ca instituţiile să se poată proteja de potenţialele turbulenţe de pe pieţele financiare globale.

Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară din Elveţia (Finma) a dat publicităţii un set de reguli care vor obliga principalele bănci comerciale din ţară să-şi constituie rezerve de capital duble faţă de standardele internaţionale, ca să fie protejate de viitoarele şocuri financiare.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS