RALUCA TURCAN ANUNŢĂ:10.000 de lei amendă, pentru munca la gri

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 30 august 2021

10.000 de lei amendă, pentru munca la gri

Munca la gri va fi considerată drept contravenţie şi angajatorul va fi sancţionat cu 10.000 lei pentru fiecare angajat depistat în situaţia respectivă, susţine Raluca Turcan, ministrul Muncii, care este nemulţumită de faptul că foarte multe persoane au contracte de muncă încheiate pe salariul minim pe economie.

"În ultimii aproape 10 ani, a crescut de aproape cinci ori numărul contractelor de muncă cu salariul minim, de la 350.000 contracte plătite cu salariul minim în anul 2011, la 1,2-1,3 milioane contracte încheiate la valoarea salariului minim în 2020. Din ianuarie 2021 până acum, numărul de noi locuri de muncă a crescut cu 120.000, adică 120.000 de persoane au intrat pe piaţa muncii, iar dintre acestea aproape 47.000 sunt plătite cu salariul minim (aproximativ 40%)", arată Raluca Turcan, care consideră că trebuie oprită practica utilizării salariului minim ca o formă incorectă de plată a angajaţilor.

Ministrul Muncii a arătat că a iniţiat un plan de măsuri şi o campanie naţională de verificare privind munca la negru sau gri, deoarece România este pe primul loc în Europa la numărul de angajaţi plătiţi cu salariul minim. Raluca Turcan a precizat că pentru reducerea fenomenului de muncă la gri are în vedere mai multe măsuri printre care se numără: o campanie intensă de informare în rândul angajatorilor şi angajaţilor; definirea muncii subdeclarate (n.red. - munca la gri) în Codul Muncii drept contravenţie (amendă de 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situaţie); simplificarea declaraţiei de propria răspundere pe care o completează angajatul în momentul controlului prin declararea doar a salariului net; campanii naţionale de control în domeniile susceptibile de utilizare a muncii nedeclarate şi subdeclarate.

O astfel de campanie se va desfăşura în perioada 30 august-17 decembrie 2021 în construcţii, fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase, protecţie şi pază, depozite, service-uri şi spălătorii, comerţ, notariat, birouri de avocatură, arhitectură.

De asemenea, Ministerul Muncii va înteţi colaborarea cu toate instituţiile care pot contribui la combaterea muncii la negru şi a muncii la gri (ANAF, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române). Ministrul de resort a spus că ar dori să ştie cât din cuantumul amenzilor aplicate de Inspecţia Muncii pentru munca la negru sau la gri au fost încasate de la contravenienţi de către ANAF.

"În primele şapte luni ale acestui an, Inspecţia Muncii a aplicat amenzi în valoare de peste 51 de milioane de lei pentru muncă nedeclarată, a desfăşurat 40.000 de controale şi a identificat peste 3300 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Anul trecut, valoarea amenzilor aplicate în acest domeniu a fost de 101 milioane de lei. Vom solicita ANAF să precizeze care este gradul de colectare a amenzilor aplicate de Inspecţia Muncii, pentru a avea o imagine completă asupra eficienţei controalelor realizate de această instituţie", a declarat Raluca Turcan.

Domnia sa a spus că, în viitor, o soluţie pentru combaterea rapidă a muncii nelegale ar fi interconectarea bazelor de date existente la fiecare dintre instituţiile publice mai sus enumarate.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. desfinteaza cash-ul, muta banii in conturi, si dispare munca la gri.

  1. Esti ceva securist de-a lui Klaus Schwab? De-ăla care crede că "you'll own nothing and you'll be happy"? Bineînțeles pentru alții.

  doar in Romania firmele scot bani cash din conturi si fac plati cu sacul de bani

  1. Daca omul nu iti da cont in care sa-i faci plata esti obligat sa-i dai banii cash.

   Pana la urma cash-ul nu esti ilegal! 

  Cucoana asta se preface ca muncește la minister! De ce nu mărește salariul minim și rezolva problema. Ea se preface ca se lupta cu munca la gri. Bravo ! Cine o tine pe ea în aceste funcții? Cine este în spatele ei?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

19 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9447
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3575
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7586
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9367
Gram de aur (XAU)Gram de aur254.8024

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
spotmedia.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro