Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

RALUCA TURCAN, DESPRE ACHIZIŢIA SCULPTURII "CUMINŢENIA PĂMÂNTULUI": Nu privim cultura ca pe o cheltuială, ci ca pe o investiţie

D.V.
Politică /

Raluca Turcan

Raluca Turcan

Viceprim-ministrul Raluca Turcan a fost prezent joi la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Culturii de către Bogdan Gheorghiu, unde a vorbit despre priorităţi şi măsuri viitoare în domeniu. Ea a subliniat că va fi evaluată situaţia achiziţiei de Stat a sculpturii "Cuminţenia Pământului" şi a punctat că încercarea de a strânge bani pentru cumpărarea ei, campanie din 2016, a fost un proiect eşuat pentru care nu a răspuns nimeni.

Referitor la achiziţia de către stat a unor obiecte şi clădiri de patrimoniu, Turcan a spus: "Suntem în plin proces de evaluare a rectificarii bugetare. Nu vreau să ocolesc faptul că situaţia financiară a României e una dezastruoasă, că veniturile realizate la 9 luni sunt cu 10 miliarde mai mici decât cele estimate. (...) Rectificarea bugetară va stropi incendiile gata pornite acum, pe final de an. Deficitul este de 2,6 la 9 luni şi, până la finalul anului trebuia sa fie de 2,7".

Pentru anul viitor, protejarea patrimoniului reprezintă o prioritate pentru buget, a mai spus ea.

Cazul operei de artă "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, a fost adus în discuţie şi Gheorghiu a spus că reprezintă o problema complexă, "pentru că proiectul a eşuat. E o problemă mai mult de natură juridică. Există un blocaj. Oamenii trebuie să îşi primească toţi banii inapoi".

Turcan a adăugat: "Întrebarea este: A răspuns cineva pentru eşecul acestui proiect?. Vom evalua. Efortul financiar e unul considerabil şi, în acelaşi timp, deschiderea pentru atragerea unui astfel de obiect de patrimoniu este foarte mare. Vom vedea ce putem face. În momentul de faţă putem spune că a fost un proiect eşuat pentru care nu a răspuns nimeni. Noi nu prezentăm iluzii".

Gheorghiu a spus că, mai întâi, vor fi plătite salariile şi facturile emise de furnizori, apoi realizat un buget pentru 2020 şi priorităţile pentru un mandat de patru ani al unui guvern PNL.

Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021 şi Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) au fost priorităţile discutate. Despre prima, Turcan a spus că va putea readuce România în oglinda marilor manifestări culturale internaţionale.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS