BURSA Analytics

Randament de 3,1% pentru BET, faţă de o scădere de 1,86% în cazul BET-FI

A.I., F.D.
BURSA Analytics / 22 februarie

Randament de 3,1% pentru BET, faţă de o scădere de 1,86% în cazul BET-FI

CEL MAI BUN PLASAMNET ÎN PERIOADA 03 IANUARIE - 20 FEBRUARIE 2024

Dividendele mai mari aşteptate, lichidiatatea mai bună şi achiziţiile fondurilor de pensii, printre motivele ce pot explica diferenţa de performanţă dintre indici

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a avut o creştere de 3,1%, în perioada 3 ianuarie - 20 februarie a acestui an, evoluţie diferită faţă de cea a indicelui BET-FI, ce grupează fostele SIF-uri plus Fondul Proprietatea, care a înregistrat o scădere de 1,86%, în intervalul avut în vedere.

Perspectivele mai bune de creştere ale unor companii din BET, ale căror acţiuni sunt acoperite prin rapoarte de analiză, dividendele mai mari aşteptate, lichiditatea mai bună, achiziţiile fondurilor de pensii şi, în unele cazuri, percepţia unei transparenţe mai mari, pot fi motive care să explice diferenţa de performanţă dintre BET şi BET-FI.

Dividende cu randamente de 7-8% pentru Romgaz şi OMV Petrom

Sectorul energetic are cea mai mare pondere în indicele principal al BVB, companiile ce-l compun fiind bune plătitoare de dividende, inclusiv la cererea statului, care este acţionarul majoritar în cazul unor emitenţi.

În perioda 3 ianuarie - 20 februarie, titlurile Romgaz au avut un randament de 5,74%, în raport cu moneda euro, în vreme ce acţiunile OMV Petrom au urcat cu 4,55%, cele mai bune evoluţii dintre acţiunile energetice din BET. Producătorul de gaze şi-a programat investiţii de 4,7 miliarde lei în acest an, cea mai mare parte fiind pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep şi a estimat acordarea unui dividend cu randament de 8,7%, faţă de preţul mediu al titlurilor de anul trecut. OMV Petrom deja a anunţat un dividend cu randament de aproape 7% faţă de ultimele preţuri ale acţiunii plus, posibiliatea acordării un dividende suplimentare.

Băncile reprezintă al doilea sector ca pondere din BET, ce cuprinde titlurile Banca Transilvania şi BRD-Groupe Societe Generale, ale căror randamente în intervalul 3 ianuarie - 20 februarie au fost de 6,16%, respectiv 3,04%, în raport cu moneda euro. Conform brokerilor, nivelul dobânzilor va asigura în continuare o sursă solidă de câştig în acest an pentru instituţiile de credit, care foarte probabil vor distribui şi dividende, în condiţiile în care nu mai există restricţiile din anii anteriori. BRD deja a anunţat că va propune un dividend cu randament brut de 7,6% faţă de cotaţia din data de 20 februarie.

Aquila, TeraPlast şi Transport Trade Services - cele mai bune randamente din BET

Dintre acţiunile cu ponderi mai mici în indice, titlurile Aquila au avut un randament de 19,16%, în raport cu moneda euro, în perioada 3 ianuarie - 20 februarie, acţiunile TeraPlast s-au apreciat cu 17,23%, iar cele ale Transport Trade Services au avut un randament de 8,12% - cele mai bune evoluţii din BET.

Aquila a anunţat un acord ce îi va permite să îşi extindă prezenţa pe toate canalele de distribuţie cu produse complementare activităţii sale. De asemenea, o serie de rapoarte de evaluare ce indicau preţuri ţintă pentru titlurile AQ semnificativ peste cotaţiile titlurilor companiei din perioada avută în vedere au susţinut probabil evoluţia acţiunilor.

TeraPlast a anunţat un acord privind achiziţionarea Grupului Wolfgang Freiler din Austria, a raportat rezultate în scădere faţă de anul trecut, dar şi-a bugetat pentru acest an afaceri cu 30% mai mari şi un profit net de 10,7 milioane lei, cu mult peste cel de doar 1,1 milioane lei din 2022. Transport Trade Services beneficiază de reconfigurările lanţurilor logistice la nivel regional, în contextul războiului din Ucraina. Pentru 2023 se conturează o creştere mare a profitabilităţii, în condiţiile în care în primele nouă luni rezultatul a fost cu 84% peste cel din acelaşi interval al anului 2022.

În ceea ce priveşte indicele BET-FI, ponderea acţiunilor Fondul Proprietatea a scăzut semnificativ odată cu vânzarea Hidroelectrica, iar fondurile de pensii şi-au redus deţinerile în FP, după cum se poate deduce din raportări. În zona fostelor SIF-uri, grupul Lion Capital, SIF Muntenia şi mai nou Infinity Capital Investments nu distribuie dividende, iar acţiunile lor nu se află pe radarul fondurilor Pilon II.

UCM Resita - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

În topul randamentelor de BVB din intervalul 3 ianuarie - 20 februarie 2024 se situează titlurile UCM Resita, ce au crescut cu 291,44%. Pe locul al doilea se află acţiunile companiei Condmag, cu o creştere de 62,37%, iar pe locul al treilea se află titlurile Şantierul Naval Orşova, cu o apreciere de 30,08%.

Fonduri de investiţii - randament de 31,67% pentru FDI Audas Piscator

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 3 ianuarie - 19 februarie 2024, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 31,67%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat titlurile FDI TehnoGlobinvest, ce au înregistrat o apreciere de 6,36%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Raiffeisen Romania Dividend, care au urcat cu 4,6%.

Bitcoin - creştere de 13,82%

Bitcoin a înregistrat o apreciere de 13,82%, în intervalul 3 ianuarie - 20 februarie 2024, în raport cu moneda euro

Cotaţia aurului a coborât cu 0,23%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,08%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
aopjnr.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9714
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6645
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1091
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8281
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.6861

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb