BURSA Analytics

Randament de 4,44% pentru fondul ETF BET Patria Tradeville

T.B., F.D.
BURSA Analytics / 28 februarie

Randament de 4,44% pentru fondul ETF BET Patria Tradeville

Aproape 80% din structura fondului este formată din bănci şi producători de energie

Raportările companiilor şi perspectivele distribuţiilor de dividende ţin capul de afiş la BVB, în această perioadă

ETF BET Patria Tradeville a avut un randament de 4,44%, în perioada 23 ianuarie - 23 februarie 2024, una dintre cele mai bune evoluţii din rândul fondurilor de investiţii din ţara noastră, în intervalul menţionată.

Fondul are ca obiectiv replicarea evoluţiei indicelui BET, ce include cele mai lichide acţiuni ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), astfel încât evoluţia titlurilor principalelor acţiuni de la bursa noastră se reflectă în performanţa ETF BET Patria-Tradeville

Perioada avută în vedere este marcată, în principal, de raportările rezultatelor preliminare ale companiilor aferente anului trecut şi propunerile sau aşteptărilor de dividende.

Conform ultimelor date disponibile pe site-ul administratorului Patria Asset Management, acţiunile Banca Transilvania au o pondere de 21% în fond, în vreme ce pentru titlurile OMV Petrom ponderea este 17,4%. Urmează acţiunile Hidroelectrica cu 16,8%, cele ale Romgaz cu 9,1%, în timp ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale au o pondere de 8,1%. Acţiunile Nuclearelectrica dau cam 4,4% din compoziţia fondului.

Astfel 77% din structura ETF BET Patria-Tradeville este formată din bănci şi producători de energie.

Creştere de 7% pentru acţiunile Banca Transilvania şi de aprope 10% pentru titlurile BRD

Acţiunile Banca Transilvania au urcat cu 7%, în perioada 23 ianuarie - 23 februarie, în vreme ce titlurile BRD s-au apreciat cu 9,6%. Ambele instituţii de credit au raportat profituri în creştere faţă de anul trecut, iar BRD a anunţat că vrea să propună ca 60% din rezultat să fie alocat către dividende. Banca Transilvania încă nu şi-a anunţat intenţiile privind repartizarea profitului, dar istoric, instituţia de credit din Cluj a propus o combinţie între dividende şi acţiuni gratuite.

OMV Petrom a anunţat că intenţioneză să propună un dividend cu randament brut de 6,7% faţă de preţul acţiunii din data de 23 februarie, plus posibiliatea acordării unor dividende suplimentare. În perioada avută în vedere cotaţia producătorului de petrol şi gaze s-a apreciat cu 8,5%.

Perspective de dividende cu randamente de 10% pentru Hidroelectrica şi de 6% în cazul Romgaz

Acţiunile Hidroelectrica au urcat cu 3,2%, în intervalul 23 ianuarie - 23 februarie, după o corecţie abruptă ce s-a manifestat pe volume ce arată că la vânzare au fost investitori instituţionali. Compania şi-a publicat ieri rezultatele preliminare, iar la o rată de distribuţie de 90% din profit randamentul dividendului se situează la circa 10%.

Romgaz va veni astăzi în faţa investitorilor cu rezultatele aferente anului trecut, iar primele date furnizate de companie arată că profitul este similar cu cel de anul 2022. Compania şi-a bugetat o alocare către dividende de 50% din rezultatul obţinut, ceea ce înseamnă un dividend brut pe acţiune de 3,3075 lei, conform unui raport al societăţii de brokeraj Tradeville. Faţă de preţul acţiunii din companiei din data de 23 februarie, de 52,3 lei, estimarea echivalează cu un randament brut de 6,3%.

Dividendele plătite de companiile ce compun ETF-sunt reinvestite de administrator.

Anul trecut, unităţile fondului au avut un plus de 33,5%, în vreme ce în 2022 fondul a încheiat cu un minus de 2,66%, conform datelor administratorului Patria Asset Management.

Totuşi, trebuie menţionat că performanţa unui fond de investiţii trebuie privită pe intervale de timp mai îndelungate, perioada minimă de deţinere recomandată de administrator pentru ETF BET Patria-Tradeville fiind de trei-cinci ani.

Indici - BET s-a apreciat cu 5,92%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 5,92%, în perioada 26 ianuarie - 26 februarie 2024.

Indicele BET- FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 1,1%, în intervalul 26 ianuarie - 26 februarie 2024. Indicele BET-XT, al celor mai lichide treizeci de titluri de la bursa noastră, a urcat cu 5,01% în perioada menţionată.

Acţiuni - Condmag pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în intervalul 26 ianuarie - 26 februarie 2024, de acţiunile Condmag care au crescut cu 100,13%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se situează Şantierul Naval Orşova, companie ale cărei titluri au urcat cu 23,29%.

Fonduri de investiţii - randament de 18,52% pentru FDI Audas Piscator

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 23 ianuarie - 23 februarie 2024, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 18,52%. După ETF BET Patria-Tradeville, pe locul al treilea al podiumului s-a situat Certinvest BET Index, ce a înregistrat o apreciere de 4,22%.

Bitcoin - creştere de 30,28%

Bitcoin a înregistrat o apreciere de 30,28%, în intervalul 26 ianuarie - 26 februarie 2024, în raport cu moneda euro

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,60%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,06%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6818
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1289
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8284
Gram de aur (XAU)Gram de aur356.8240

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb