BURSA Analytics

Randamente consistente pentru fondurile ce urmăresc indici ai BVB

T.B., F.D.
BURSA Analytics / 3 aprilie

Randamente consistente pentru fondurile ce urmăresc indici ai BVB

ETF BET Patria-Tradeville şi BT Index Romania ROTX - pe primele două locuri în topul fondurilor de investiţii

Performanţa din ultima vreme a principalelor companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a făcut ca podiumul fondurilor de investiţii să fie dominat de fonduri care urmăresc indici ai pieţei noastre bursiere.

Astfel, ETF BET Patria-Tradeville, singurul Exchange Traded Fund ce replică indicele BET, a avut un randament de 6,98%, în perioada 29 februarie - 29 martie, situându-se pe primul loc în topul randamentelor fondurilor. Pe poziţia a doua s-a situat BT Index Romania ROTX, fond ce replică indicele ROTX, cu un randament de 6,82%, în vreme ce pe locul al treilea s-a aflat Certinvest BET Index, cu un randament 6,74%. Fondul reproduce în proporţie de minimum 90% structura principalului indice al pieţei noastre.

Dividendele cu randamente ridicate propuse de unele dintre cele mai importante companii de la BVB, achiziţiile fondurilor de pensii private şi elemente punctuale specifice unor emitenţi sunt printe factorii ce au susţinut creşterea preţurilor principalelor acţiuni listate la bursa noastră.

La începutul acestei săptămâni, acţiunile Banca Transilvania aveau o pondere de 19,7% în ETF BET Patria-Tradeville, în vreme ce pentru titlurile OMV Petrom ponderea era de 18%. Urmau acţiunile Hidroelectrica cu 17,3%, cele ale Romgaz cu 9,2%, în timp ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale aveau o pondere de 8,6%.

Toate aceste companii au propus dividende, iar Banca Transilvania vrea să recompenseze acţionarii cu un mix între dividende şi acţiuni gratuite.

La începutul lunii, ETF-ul avea un activ net de 242,4 milioane de lei şi 18.265 de investitori, conform datelor publicate la Bursa de Valori Bucureşti.

Anul trecut, ETF-ul a avut un randament de circa 33,4%, iar în 2022 fondul de investiţii a înregistrat un randament negativ de circa 3%, conform datelor administratorului Patria Asset Management. Totuşi, trebuie menţionat că performanţa unui fond de investiţii trebuie privită pe intervale de timp mai îndelungate, perioada de deţinere recomandată de administrator pentru fond fiind de trei-cinci ani.

Indici - BET s-a apreciat cu 6,35%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada 1 martie - 1 aprilie 2024, cu 6,35%.

Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 5,63%, în intervalul 1 martie - 1 aprilie 2024, în vreme ce indicele BET-XT a crescut cu 6,26% în perioada menţionată.

Bucovina - Club de Munte - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

Cu o creştere de 43,82%, în intervalul 1 martie - 1 aprilie 2024, în raport cu moneda euro, acţiunile Casa de Bucovina - Club de Munte se situează pe prima treaptă în topul randamentelor de la BVB. Pe locul al doilea se află acţiunile companiei Prebet, cu o apreciere de 16,66%, iar pe locul al treilea se află titlurile Alumil, ce au urcat cu 16,15%.

Bitcoin - creştere de 20,97%

Bitcoin a înregistrat o apreciere de 20,97%, în intervalul 1 martie - 1 aprilie 2024, în raport cu moneda euro. Cotaţia aurului a urcat cu 9,82 %, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a rămas neschimbat în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9704
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5850
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1659
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9171
Gram de aur (XAU)Gram de aur355.8616

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb