RAPORT BESTJOBS:Piaţa muncii dă semne de revenire la nivelul pre-pandemic

G.B
Companii / 07 iulie

Piaţa muncii dă semne de revenire la nivelul pre-pandemic

După prima jumătate a acestui an, bilanţul pe piaţa muncii are rezultate consistente, ca urmare a creşterii activităţii angajatorilor şi candidaţilor. Digitalizarea, interesul pentru joburile remote, dezvoltarea profesională şi bunăstarea angajaţilor dar şi preferinţa pentru angajatori consideraţi stabili sunt principalele tendinţe care s-au conturat pe piaţa locurilor de muncă, indică datele înregistrate pe platforma de recrutare BestJobs în primele şase luni ale anului 2021, conform unui comunicat remis redacţiei.

Astfel, piaţa muncii începe să dea semne de revenire la nivelul pre-pandemic. În prima jumătate a anului, s-au înregistrat 4 milioane de aplicări pe platforma BestJobs. Domeniile care au atras cele mai multe aplicări au fost Vânzări, Financiar & Contabilitate, Management, IT & Telecom, Administrativ & Secretariat, Specialişti / Tehnicieni. La polul opus, domeniile care au înregistrat cel mai mic număr de aplicări au fost sectorul Juridic / Public, Medicină / Sănătate şi Sport / Artă / Divertisment, însă contactarea şi angajarea în aceste domenii au fost mai eficiente datorită specificului lor şi a candidaţilor specializaţi:

Potrivit numărului de căutări realizate de utilizatorii platformei, cele mai căutate locuri de muncă au fost pentru poziţii de Contabil (cu 23.142 căutări), Inginer / IT (cu 21.658 căutări), Şofer (cu 18.054 căutări) şi Economist (cu 16.918 căutări).

De la începutul anului, angajatorii au publicat în total 150.000 de locuri de muncă noi pe BestJobs. Conform anunţurilor de recrutare, se caută angajaţi full-time (94%), din categoriile white collar (56%), blue collar (24%) şi pentru poziţii de management (20%). În vederea găsirii oamenilor potriviţi pentru locurile disponibile, companiile au contactat 430.000 de candidaţi, din cei 1 milion activi pe platformă în prima jumătate a anului. Dintre aceştia, 24.000 au fost marcaţi drept angajaţi de către angajator.

Şi în prima jumătate din 2021, cele mai mari salarii nete rămân în IT / Telecom, Medicină / Sănătate, Inginerie şi Management, conform raportului BestJobs. Mai mult, s-au înregistrat creşteri salariale pentru toate domeniile de activitate, cele mai mari fiind în Agricultură & Zootehnie (cu 46% faţă de a doua jumătate a lui 2020), în Educaţie & Training (cu 43,8%) şi în Administrativ & Secretariat (cu 39,3%). La polul opus, domeniile în care salariile au rămas aproape la acelaşi nivel cu 2020 sunt: Au pair / Babysitter / Curăţenie (cu o creştere de doar 11%), Securitate & Militar (cu doar 5,1%) şi Resurse Umane (cu doar 3,8%).

Angajaţii preferă joburi în companii pe care le consideră stabile

După un an marcat de incertitudine, angajaţii îşi doresc un job full-time, în cadrul unei companii care să le ofere siguranţa locului de muncă, după cum declară 8 din 10 candidaţi. Alţi 55,8% îşi doresc să lucreze într-o companie privată, în special multinaţională. Topul celor mai doriţi angajatori este condus de Enel, urmat de Allianz Technology, Alpha Bank România, Deichmann şi Continental Automotive.

Interes crescut pentru joburile care permit lucrul de oriunde

Interesul pentru joburile remote a crescut în aceste luni ale anului. Dacă în ianuarie s-au înregistrat 60.000 de căutări pentru oportunităţile care permit munca de oriunde, numărul lor a crescut la 100.000 de căutări în luna iunie a acestui an. Şi dintre candidaţii activi pe platformă, tot mai mulţi se orientează către joburile remote. Astfel, doar 25.000 de candidaţi căutau un astfel de job în ianuarie, iar numărul lor a ajuns la 40.000 în luna iunie.

Lucrul de la distanţă rămâne şi în topul preferinţelor celor care au deja un loc de muncă. 82% dintre respondenţii unui sondaj BestJobs au spus că ar recomanda acest mod de lucru şi cunoscuţilor, 67% dintre angajaţii părinţi declară că s-au adaptat foarte bine în acest sistem şi alţi 64% şi-ar dori să continue să lucreze o parte din timp de acasă şi după ce trece pandemia. Pentru 72%, echilibrul între viaţa de familie şi cea de la job este mai uşor de ţinut de când lucrează de la distanţă, iar 67% au declarat că nu s-ar mai întoarce la birou.

Dezvoltarea profesională şi programul redus - printre cele mai dorite beneficii de la angajatori

Mai mult de un sfert dintre angajaţi (27%) luau în considerare la începutul anului 2021 să îşi schimbe locul de muncă din cauza lipsei oportunităţilor de dezvoltare profesională. Printre beneficiile pe care angajaţii şi le doresc de la companii sunt: bonusuri de performanţă (58%), programe de dezvoltare profesională (48%) şi asigurări de sănătate private (24%).

Pentru 41% dintre angajaţii care au copii, programul redus măcar o zi pe săptămână ar reprezenta principalul beneficiu dorit. În plus, 78% dintre angajaţii care au răspuns sondajului BestJobs au declarat că un program de muncă redus nu le-ar afecta productivitatea.

Care sunt aşteptările pentru următoarea jumătate de an

Previziunile BestJobs pentru următoarea jumătate de an includ continuarea muncii de la distanţă şi creşterea interesului pentru oportunităţile de lucru remote, schimbarea modului de evaluare a productivităţii angajaţilor, adaptabilitatea şi capacitatea de reinventare profesională, prin învăţare continuă şi adoptarea de noi tehnologii şi procese. Nu în ultimul rând, câştigă tot mai mult teren joburile part time sau cele cu program flexibil, proiectele de freelancing şi joburile de tip proiect pe perioadă determinată. Astfel, în curând, pe lângă munca de oriunde, putem vorbi, de asemenea, de program neconform şi munca prestată punctual, în baza contractelor fixe.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca creste numarul de anunturi si de aplicari pe BestJobs rezulta ca isi revine piata muncii???

    De unde ati scos-so si pe asta? BestJobs nu poate evalua numarul persoanelor efectiv angajate cu contract full-time prin intermediul platformei 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Energia în priză”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2218
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5640
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7704
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.3568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Codul comercial român
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro