Revista BURSA Construcţiilor

RAPORT COLLIERS:Piaţa de investiţii din România a încheiat primul trimestru în 2021 cu tranzacţii de 85 de milioane de euro

G.U.
Companii / 18 mai

Anca Merdescu, director asociat Investment Services la Colliers

Anca Merdescu, director asociat Investment Services la Colliers

Primul trimestru din 2021 s-a încheiat cu investiţii imobiliare în valoare totală de 85 milioane de euro în România, cu aproximativ 42% sub nivelul din primele trei luni din 2020 care nu au fost afectate de pandemia de Covid-19, tranzacţiile în segmentul birourilor reprezentând aproximativ 50% din volum, arată raportul Colliers "CEE Investment Scene Q1 2021", conform unui comunicat de presă remis redacţiei.Deşi anul a început lent, tendinţele din rândul investitorilor sugerează o recuperare puternică a activităţii în a doua jumătate a anului, în funcţie de progresele înregistrate cu pandemia şi limitarea restricţiilor de călătorie.

În ansamblu, volumele de investiţii din Europa Centrală şi de Est (CEE) au scăzut cu aproape 48% faţă de primul trimestru din 2020, până la aproximativ 2 miliarde de euro. Polonia a rămas lider în regiune, volumele de investiţii reprezentând 65% din totalul celor mai mari 6 ţări din Europa de Est, urmată de Republica Cehă şi Ungaria, cu o pondere de 14%, respectiv 11%.

Potrivit sursei citate, sectorul birourilor a fost dominant în toată regiunea, în primul trimestru din 2021, în ceea ce priveşte tranzacţiile, cu o pondere de 50% din volumul total al investiţiilor, urmat de spaţiile industriale şi logistice, care cresc în mod semnificativ, pe măsură ce investitorii se diversifică în acest sector rezistent la Covid-19 (28%), şi la distanţă de sectoarele de retail şi ospitalitate (15%).

"Situaţia e similară şi pe piaţa din România, unde avem un volum de circa 40 milioane de euro care vine din direcţia pieţei de birouri, prin Bucharest Financial Plaza şi o clădire de birouri de 2.500 de metri pătraţi din Braşov, tranzacţii deja încheiate care au reprezentat aproximativ 50% din volumul total al tranzacţiilor din primul trimestru din 2021. O pondere neaşteptată de circa 25% revine segmentului hotelier, prin Ramada Majestic şi portofoliul de hoteluri Opera, Central şi Venezia, marcând intrarea a doi noi investitori pe piaţa locală, precum şi o revenire a interesului în piaţa hotelieră şi în curând a acestui segment în ansamblu. Procentul rămas se împarte aproape în mod egal între activele de retail şi industriale şi logistice, prin portofoliul Lidl şi tranzacţiile Solo Iaşi. Aproximativ 30% dintre investitori sunt locali, o cifră echilibrată pentru gama de investitori din România", explică Anca Merdescu, director asociat Investment Services la Colliers.

Mai mult, consultanţii Colliers observă un interes crescut pentru imobiliare de la diferiţi investitori, chiar şi de la cei care nu sunt neapărat specializaţi, dar caută să îşi diversifice clasele de active. Criteriile cheie pentru astfel de active sunt contractele de leasing pe termen lung, pe mai mult de 10 ani şi un locatar solid din punct de vedere financiar. Astfel de oportunităţi de investiţii sunt foarte apreciate şi cu un potenţial puternic de a declanşa compresia randamentelor investiţionale.

Bucureştiul are unul dintre cele mai mari randamente investiţionale din regiune pentru clădirile de birouri (de 7%), comparativ cu cel mult 4,25% în Praga, 4,70% în Varşovia sau 5,25% în Budapesta. Mai departe, chiriile se menţin relativ stabile, potrivit datelor Colliers din raportul "CEE -Scenă de investiţii Q1 2021", la 18 euro pe metru pătrat în clădirile premium din cele mai bune zone (şi o medie de aproximativ 14 euro pe metrul pătrat), respectiv între 11 şi 14,5 euro pe metru pătrat în alte zone din ţară, se menţionează în comunicat.

"Al doilea trimestru al anului se conturează a fi mult mai activ şi sunt deja mai multe tranzacţii mari în desfăşurare, care au şi avut evoluţii semnificative în spatele cortinei. Cea mai mare dintre acestea - pentru care există un acord semnat acum, dar încă nu este finalizată - este vânzarea Atenor de către grupul Belgian Atenor către investitorul ungar Adventum, pentru mai bine de 140 milioane euro. Tot în trimestrul doi au existat o serie de active industriale, cumpărate de CTP şi Globalworth în tranzacţii cu o valoare cumulată de peste 40 milioane de e euro. Între timp, vânzarea proiectului de birouri The Light din Bucureşti de către dezvoltatorul român River Development către austriecii de la Uniqa a mai adaugat peste 50 de milioane de euro", spune Anca Merdescu, director asociat Investment Services la Colliers.

Conform comunicatului, la nivelul Europei Centrale şi de Est (CEE), consultanţii Colliers estimează că volumul investiţiilor imobiliare va creşte şi va atinge niveluri similare cu 2020, de aproximativ 10 miliarde EUR, până la sfârşitul lui 2021. Estimarea preliminară pentru din regiunea Europa, Estul Mijlociu şi Africa (EMEA) era de scădere anuală a volumelor cu aproximativ 32%. Sectorul industrial şi logistic continuă să prospere, cu scăderea randamentelor în aproape toate pieţele şi a primelor plătite pentru portofolii, notează Colliers în ultimul său raport EMEA Markets Snapshot Capital Markets Q1 2021. Investitorii sunt dispuşi să-şi asume riscul în acest sector, deşi unii dintre ei şi-au manifestat îngrijorarea cu privire la stabilirea preţurilor, dacă dezvoltatorii vor împinge chiriile suficient de mult astfel încât să scadă randamentul.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. Extrem de putin.

  Ce face Reit-ul Impact pe bursa? 

  Pare putin sifonat! 

  Sifurile la fel! 

  Nu mai sunt lichiditati in piata? 

  semnat comenturi “cretine” 

  1. Ps: nu vorbim de injectarile gov si banci centrale pe rute directe sau ocolitoare.

   Vorbim de lichiditatea pietei reale. 

   semnat comenturi “cretine” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

17 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1226
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5075
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7620
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.3938

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro