Raport Cord Blood Center: Creştere record de 285% mai multe tratamente cu celule stem în 2023

T.B.
Miscellanea / 26 februarie

Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center

Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center

Cord Blood Center, prima bancă de celule stem din România, prezentă în alte şapte ţări din Europa Centrală şi de Est, anunţă o creştere de peste 285% a numărului de unităţi eliberate în 2023 la nivelul întregului grup, faţă de 2022, se arată într-un comunicat al Cord Blood Center, remis redacţiei. O mare parte din unităţi au fost eliberate pentru a fi folosite în tratarea tulburărilor de spectru autist, dar şi pentru AVC, boli hemato-oncologice, paralizie cerebrală, leziuni ale creierului sau ale coloanei, potrivit sursei.

Copiii sunt principalii pacienţi trataţi - 56% dintre toate unităţile eliberate

Celulele stem recoltate la naştere din placentă, sânge şi ţesut ombilical au indicaţie standardizată de utilizare, în prezent, pentru peste 85 de boli grave, printre care anumite leucemii, limfoame sau mieloame, scleroza multiplă, anumite tulburări metabolice, sau anemii, arată datele comunicatului. Aceste celule au şi un puternic efect regenerativ, motiv pentru care în 2023 pacienţii le-au utilizat pentru afecţuni precum AVC, boli hemoto-oncologice, paralizie cerebrală, leziuni ale creierului sau ale coloanei, scleroza laterală amiotrofică, dar şi Alzheimer sau tumori cerebrale, informează sursa menţionată.

Cord Blood Center, care în 2024 aniversează 18 ani în România, este banca de celule stem care a eliberat cele mai multe probe din ţara noastră, majoritatea pentru a ameliora simptomele tulburărilor de spectru autist. Copiii au beneficiat de aceste tratamente în cadrul unui studiu clinic desfăşurat la o clinică privată din Bucureşti, iar potrivit investigatorilor, majoritatea participanţilor la studiu au înregistrat progrese şi îmbunătăţiri comportamentale, arată datele comunicatului.

Mai mult, în fiecare an cresc şi indicaţiile de tratament pentru care sunt eliberate probele, "2023 este al doilea an consecutiv în care cererea de terapii cu celule stem recoltate la naştere a crescut exponenţial. Până în acest moment peste 85 de afecţiuni sunt deja tratate cu succes folosind celule stem recoltate la naştere din placentă, sânge şi cordonul ombilical. Sunt peste 1.000 de studii clinice în desfăşurare pentru a explora potenţialul terapeutic al acestor celule în cazul altor afecţiuni, iar medicii estimează că, până în 2030, FDA ar putea aproba între 30 şi 50 de noi terapii celulare", explică Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center, potrivit datelor comunicatului.

Interesul crescut al cercetătorilor pentru a explora potenţialul terapeutic al acestor celule este dat de uşurinţa obţinerii lor, cantitatea disponibilă, dar şi caracteristicile lor unice, transmite sursa precizată.

Placenta conţine cea mai mare cantitate şi varietate de celule stem, iar acest lucru este un factor esenţialîn administrarea terapeutică cu succes. Acest organ temporar conţine inclusiv celule imuno-evazive, cu exprimare redusă sau chiar zero a markerilor de compatibilitate HLA, facilitând astfel utilizarea lor pentru orice membru al familiei, potrivit sursei.

Conform datelor comunicatului, "În ceea ce priveşte categoriile de vârstă de pacienţi pentru care au fost eliberate probe, cei mai mulţi dintre aceştia sunt copii - 56%. Apoi, 32% din unităţi au fost administrate adulţilor, 12% vârstnicilor. Vedem însă că probele sunt accesate şi în cazul rudelor copiilor de la care au fost recoltate, inclusiv adulţi, datorită beneficiilor oferite de celulele imuno-evazive", a completat Dr. Bogdan Coltor.

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
aopjnr.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9714
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6645
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1091
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8281
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.6861

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb