RAPORT:Digitalizarea ar putea creşte PIB-ul României cu 16,48%

A.B.
Macroeconomie / 25 februarie

Digitalizarea ar putea creşte PIB-ul României cu 16,48%

Un nou raport, Digitalizarea: o oportunitate pentru Europa, arată cum creşterea gradului de digitalizare a serviciilor şi lanţurilor valorice în Europa în următorii şase ani ar putea determina un avans al PIB-ului pe cap de locuitor al României cu 16,48% şi al productivităţii cu 16,70%, transmite un comunicat de presă trimis redacţiei.

Raportul, realizat pentru Vodafone de Deloitte, analizează cei cinci indicatori cheie - conectivitatea, capitalul uman, utilizarea serviciilor de internet, integrarea tehnologiei digitale şi serviciile publice digitale - măsuraţi de Indicele Economiei şi Societăţii Digitale al Comisiei Europene (DESI) şi demonstrează faptul că inclusiv mici progrese pot avea un impact semnificativ.

Potrivit raportului întocmit pe baza datelor colectate din toate cele 27 de ţări ale UE şi din Marea Britanie în perioada 2014-2019, o creştere de 10% a scorului general DESI pentru un stat membru este asociată cu un PIB pe cap de locuitor cu 0,65% mai mare, presupunând că alţi factori cheie rămân constanţi, cum ar fi forţa de muncă, investiţiile în economie, capitalul şi consumul guvernamental.

În cazul României, de exemplu, creşterea scorului înregistrat în 2019 cu doar 5 puncte, de la 36,5 la 41,5, ar genera un avans al PIB-ului pe cap de locuitor de 0,89% şi al productivităţii pe termen lung de 4,30%. Însă, dacă alocarea bugetară pentru digitalizare din pachetul de redresare al UE, în special Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă (RRF), ar fi concentrată în ariile care ar permite României să atingă un scor DESI de 90 până în 2027 (sfârşitul ciclului bugetar al UE), PIB-ul ar putea creşte cu 16,48%. Raportul menţionează că dacă fiecare stat membru ar atinge ţinta de 90, "PIB-ul pe cap de locuitor în UE ar fi cu 7,2% mai mare la sfârşitul perioadei, ţările cu un PIB pe cap de locuitor mai mic în 2019 fiind cei mai mari beneficiari."

Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România, a declarat: "Acest raport se adaugă altor numeroase cercetări care demonstrează impactul economic şi social pozitiv al creşterii digitalizării. Pentru o ţară precum România, cu unul dintre cele mai scăzute niveluri ale PIB pe cap de locuitor din Europa, raportul ne arată că digitalizarea accelerată în domenii cheie, inclusiv prin utilizarea eficientă a fondurilor UE alocate în planul naţional de redresare, nu numai că ajută la gestionarea provocărilor economice şi ale întregii societăţi cu care ne confruntăm în prezent, dar şi pentru a genera un progres economic semnificativ, cu o creştere de 16,48% a PIB-ului în următorii 6 ani. Această creştere plasează România pe locul doi ca ţară beneficiară dintre cele evidenţiate la nivelul UE, ceea ce reprezintă o oportunitate fantastică pe care nu o putem rata. Fondurile de redresare ale UE vor fi cruciale în materializarea acestui rezultat. Indicele DESI este un instrument simplu şi eficient prin care România şi toate celelalte ţări ale UE pot măsura evoluţia în procesul de transformare digitală. Un scor DESI de 90 din 100 pentru România este cu siguranţă o provocare imensă, dar cred cu tărie că printr-o strânsă colaborare între sectorul public şi cel privat putem atinge acest obiectiv şi putem transforma în realitate potenţialele beneficii ale digitalizării".

Digitalizarea asigură rezilienţa socială şi economică nu numai în ceea ce priveşte conectivitatea şi noile tehnologii, ci şi prin stimularea competenţelor digitale ale cetăţenilor şi prin creşterea performanţei serviciilor publice. Studii anterioare au stabilit deja legături pozitive între digitalizare şi indicatorii economici.

Acest nou raport merge mai departe şi completează datele prezentate de un raport Vodafone anterior, produs de asemenea de Deloitte, care analizează şi beneficiile mai largi ale digitalizării, care includ:

Beneficii de ordin economic: o creştere a PIB-ului pe cap de locuitor între 0,6% şi 18,7%, în funcţie de ţară; o creştere a PIB-ului pe cap de locuitor la nivelul UE de 7,2% până în 2027 - echivalent cu o creştere de 1 trilion de euro a PIB-ului global;

Beneficii pentru mediu: cu cât creşte utilizarea tehnologiilor digitale, cu atât sunt mai mari beneficiile pentru mediu, de la reducerea consumului de hârtie, la oraşe mai eficiente şi la o utilizare mai redusă a combustibililor fosili - de exemplu, utilizarea tehnologiei Vodafone IoT pentru vehicule poate reduce consumul de carburant cu 30%, reducând CO2e cu 4,8 milioane tone, estimativ, anul trecut;

Calitatea vieţii: inovaţiile în e-sănătate pot îmbunătăţi starea personală, iar tehnologiile care stau la baza oraşelor inteligente au un impact pozitiv asupra sănătăţii ca urmare a emisiilor mai scăzute şi, implicit, a mortalităţii reduse - implementarea de soluţii de tip eHealth la nivelul UE ar putea preveni 165.000 de decese anual;

Incluziune: ecosistemul digital deschide oportunităţi pentru mai mulţi membri ai societăţii. Pe măsură ce investim în abilităţi şi instrumente digitale, beneficiile digitalizării pot fi partajate într-un mod mai echitabil - de exemplu, la fiecare 1.000 de noi utilizatori de internet broadband în mediul rural sunt generate 80 de noi locuri de muncă.

Pe lângă publicarea acestui raport, Vodafone are o serie de iniţiative, atât la nivelul UE, cât şi la nivelul statelor membre, în sprijinul obiectivului de digitalizare şi pentru atingerea ţintei de 90 pentru 27. Pentru mai multe detalii, accesaţi www.vodafone.com/EuropeConnected.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bat campii toti acesti baieti, cu gratie. Digitalizarea nu tine de foame.. e un progres tehnic evident dar nu tine de foame.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

21 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9260
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1031
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4735
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7173
Gram de aur (XAU)Gram de aur234.7214

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro