Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”

RAPORTEgalitate între sexe, dar nu prea

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea /

Egalitate între sexe, dar nu prea

Lupta pentru emanciparea femeii nu s-a încheiat, asta indică un raport al Băncii Mondiale. Potrivit acestuia, femeile au, la nivel global, doar 75% din drepturile acordate bărbaţilor, o situaţie care le limitează posibilităţile de a obţine un loc de muncă sau de a începe o afacere. Studiul arată că bărbaţii şi femeile sunt complet egali în faţa legii în doar şase ţări. Acolo, femeile au aceleaşi oportunităţi şi protecţii legale ca bărbaţii, precum paritatea de gen, concedii maternale şi plata egală.

"Dacă femeile ar dispune de şanse egale cu ale bărbaţilor, care să le permită să-şi atingă întregul potenţial, lumea ar fi nu doar mai justă, dar şi mai prosperă", a comentat preşedinta interimară a Băncii Mondiale, Kristalina Gheorghieva. Deşi multe ţări pun în aplicare reforme în direcţia bună, "2,7 miliarde de femei nu au în continuare aceleaşi posibilităţi de alegere ca bărbaţii în ce priveşte locurile de muncă", subliniază Kristalina Gheorghieva. Indicele care măsoară egalitatea între sexe face parte dintr-un studiu intitulat "Femeile, afacerile şi legea 2019: un deceniu de reforme", elaborat pe baza datelor culese timp de un deceniu în cele 187 de state care înregistrează cei opt indicatori reţinuţi pentru mă­surarea egalităţii de drepturi între bărbaţi şi femei.

Raportul constată progrese notabile, media la nivel mondial ajungând în acest interval de la 70 la 75 pe o scală de 100, după ce 131 de ţări au fost de acord să întreprindă 274 de reforme, prin adoptarea unor legi sau reglementări care să permită o mai bună integrare a femeilor. Potrivit Băncii Mondiale, 35 de ţări, printre care Bolivia sau Maldive, au adoptat reglementări împotriva hărţuirii sexuale la locul de muncă, încă 2 miliarde de femei fiind astfel protejate prin lege. În total, 22 de ţări au pus capăt restricţiilor care le îngrădeau femeilor accesul în anumite sectoare ale economiei, informează Agerpres. Şase ţări: Belgia, Danemarca, Franţa, Letonia, Luxemburg şi Suedia - au obţinut scorul perfect, 100, ceea ce înseamnă că bărbaţii şi femeile au drepturi egale în domeniile măsurate. În urmă cu un deceniu, nicio economie nu se putea lăuda cu un asemenea rezultat, observă Banca Mondială. Ţara noastră are un punctaj de 90 din 100, având scoruri perfecte la categoriile "călătorit", "găsirea unui loc de muncă", "salariile", "căsătoria", "statutul de părinte", "conducerea unei afaceri" şi "gestionarea bunurilor". La categoria "obţinerea unei pensii", scorul este de 25 din 100.

Pe de altă parte, în 56 de ţări nu s-a schimbat practic nimic în zece ani.

Pe regiuni, cele mai importante progrese au fost consemnate în Asia de Sud, chiar dacă indicele rămâne la un nivel scăzut (58,36 comparativ cu 50 în urmă cu zece ani); urmează zona Asiei de Sud-Est şi Pacificului (70,73 faţă de 64,80). America Latină şi Caraibele înregistrează al doilea cel mai ridicat nivel dintre ţările emergente şi în curs de dezvoltare (79,09). La polul opus, regiunea Orientului Mijlociu şi Africii de Nord afişează cel mai slab nivel în materie de egalitate între bărbaţi şi femei (47,37). Cu toate acestea, Banca Mondială remarcă unele schimbări încurajatoare, precum introducerea unor legi împotriva violenţei domestice, mai ales în Algeria şi Liban.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

23 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1145
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5485
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3849
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.5738

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie