RAPORT EIU:Pandemia va provoca o "zombificare" de lungă durată a economiilor dezvoltate

A.B.
Miscellanea / 29 octombrie 2020

Pandemia va provoca o "zombificare" de lungă durată a economiilor dezvoltate

Pandemia de coronavirus va provoca o "zombificare" de lungă durată a economiilor dezvoltate, potrivit raportului privind estimările economice aferente trimestrului al patrulea al Economist Intelligence Unit (EIU), transmite CNBC şi News.ro.

Agathe Demarais, director pentru estimăril globale la Economist Intelligence Unit, a sugerat că trăsăturile de "zombi" asociate anterior economiei japoneze, respectiv "creştere lentă, inflaţie scăzută şi datorii mari, vor deveni un fapt obişnuit la nivel economiilor avansate", în urma pandemiei.

Demarais afirmă în raport că înainte de epidemia de coronavirus Japonia era considerată "o ciudăţenie economică".

Prăbuşirea economiei Japoniei, după spargerea unei bule speculative pe piaţa bursieră şi cea imobiliară, a a fost urmată de "un deceniu pierdut", cu creştere economică slabă în perioada 1991-2001, a scris Demarais în raport.

Încercarea guvernului japonez de a susţine activitatea economică prin stimulare fiscală a eşuat, a spus ea. Raportul între datoriei publică şi produsul intern brut a urcat la 240%, iar inflaţia a rămas scăzută.

Ca urmare a epidemiei de coronavirus, caracteristicile de creştere lentă, inflaţie scăzută şi niveluri ridicate ale datoriilor ar deveni acum un fapt obişnuit în rândul economiilor avansate, în deceniile următoare, a spus Demarais.

"Pandemia s-ar putea să nu dureze după găsirea unui vaccin. Cu toate acestea, zombificarea post-coronavirus a economiilor avansate pare că se va menţine", a afirmat aceasta în raport.

Ţările din G20 au anunţat programe de stimulare în valoare de aproximativ 11 mii de miliarde de dolari, sumă echivalentă cu valoarea cumulată a economiilor japoneză, germană şi franceză

Raportul datorie publică/PIB va creşte la aproximativ 140% din PIB în toate economiile dezvoltate, anticipează Demarais.

Anterior, acest lucru ar fi provocat îngrijorări provind declanşarea unor crize ale datoriilor publice, însă de data aceasta băncile centrale au finanţat şi au permis implementarea pachetelor de stimulare.

Şi, întrucât inflaţia rămâne scăzută, această datorie publică "se va eroda în timp şi, în mod esenţial, nu va costa practic nimic la rambursare", a spus Demarais.

Pe de altă parte, o accelerare neaşteptată a inflaţiei ar reprezenta "un risc semnificativ", deoarece băncile centrale ar fi forţate să crească ratele dobânzii, iar costul împrumuturilor guvernamentale ar putea "să scape de sub control".

De asemenea, EIU a avertizat că măsurile de sprijin guvernamental, cum ar fi schemele privind şomajul tehnic, vor menţine pe linia de plutire companiile neprofitabile, "afectând productivitatea şi inovaţia şi alimentând o creştere a numărului de firme" zombie ".

În plus, în loc să investească bani în cercetare şi dezvoltare, companiile care au beneficiat de ajutor guvernamental vor plăti aceste împrumuturi ani de zile, a adăugat Demarais în raport.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. la un moment dat acum aproape un an postam o informatie neobisnuita pe aici:

  companiile care nu vor fi prezente in Romania si in general in economiile emergente ale Europei centrale si de Est (dar in primul rand in Romania) NU VOR EXISTA in decada viitoare 

  din perspectiva raportului citat in articol aceasta informatie e mult mai bine inteleasa acum :)

  1. emergentele vor reprezenta locomotiva de tractiune mondiala, nu economiile mature

   economiile mature se vor duce lent ... into the light :) ...adica o sa dea coltu':)  

   si inca o info pentru cei care inteleg dinamicile economice.... din 2022 incolo ...atunci sa va tineti , tata, de salturi pe bursele locale emergente si salturi de apreciere ale leului (si a altor emergente) ... dar pana atunci leul o s-o cam ia sub coada :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro