Raport PwC: 60% dintre companiile din Europa Centrală şi de Est cred că expunerea la anumite riscuri aduce oportunităţi de creştere

A.F.
Companii / 21 mai

Raport PwC: 60% dintre companiile din Europa Centrală şi de Est cred că expunerea la anumite riscuri aduce oportunităţi de creştere

Majoritatea (60%) companiilor din Europa Centrală şi de Est (ECE) cred că anumite riscuri, precum cele asociate cu tranziţia la energia verde, schimbările în preferinţele consumatorilor sau tehnologia, pot deveni oportunităţi de creştere. În schimb, modificările cadrului de reglementare sau problemele cu lanţul de aprovizionare doar le perturbă activitatea, reiese din sondajul realizat de PwC ECE în rândul a circa 220 de respondenţi din Cehia, Ungaria, Moldova, Polonia, România şi Slovacia, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Sondajul nostru arată că o treime dintre respondenţi sunt foarte încrezători că organizaţia lor poate gestiona eficient riscurile fără a fi afectate şansele de creştere şi dezvoltare. În acest context, ne aşteptăm ca tehnologia să joace un rol din ce în ce mai important în modelarea expunerii la risc a unei organizaţii, a apetitului acesteia de a-şi asuma riscuri în căutarea de noi oportunităţi şi a instrumentelor pe care le utilizează pentru a le diminua şi a le valorifica", a declarat Anda Rojanschi, Partener D&B David şi Baias.

Potrivit datelor PwC, comerţul cu amănuntul şi tehnologia sunt sectoarele mai deschise la asumarea de riscuri în căutarea de noi oportunităţi. În schimb, sectoarele foarte reglementate, cum ar fi sectorul public şi cel farmaceutic, acordă prioritate conformităţii şi se concentrează pe evitarea riscurilor. Perspectivele asupra asumării riscurilor diferă în cadrul unei organizaţii, rolurile financiare (de exemplu) fiind mai predispuse decât celelalte să afirme că organizaţia lor se concentrează pe evitarea riscurilor.

Riscurile cibernetice, digitale şi tehnologice ocupă de asemenea un loc important în peisajul ameninţărilor pentru directorii din ECE, 29% şi, respectiv, 20% dintre aceştia simţindu-se extrem sau foarte expuşi.

"Companiile tind să abordeze riscurile bazându-se pe tehnologie, după cum se observă atunci când ne uităm la intenţia lor de a investi în inteligenţă artificială, învăţare automată şi securitate cibernetică. 42% dintre companiile din ECE plănuiesc să investească în astfel de tehnologii pentru a detecta mai bine ameninţările şi a avea un răspuns mai bun la acestea. Mai mult, jumătate dintre respondenţi consideră că inteligenţa artificială generativă (GenAI) aduce mai multe oportunităţi decât riscuri", a arătat Mircea Bozga, Partener şi Liderul serviciilor de Auditul Riscului din PwC România.

Alte concluzii ale raportului:

●Tranziţia către noi surse de energie este văzută ca cea mai mare oportunitate dintre perturbatorii externi, fiind citată de 43% dintre respondenţii din ECE comparativ cu 54% la nivel global. Aceasta este urmată îndeaproape de schimbările în cererea şi preferinţele clienţilor (ECE: 40%; la nivel global: 47%).

●Întreruperea lanţului de aprovizionare (42% la nivel mondial şi în ECE) şi schimbările în materie de reglementare (ECE: 39%; la nivel mondial: 28%) sunt principalii factori externi consideraţi mai degrabă riscuri decât oportunităţi.

●44% din organizaţiile din ECE spun că pregătirea pentru investiţiile în tehnologie reprezintă principalul motiv pentru a-şi revizui riscurile.

●Reglementarea este un alt factor extern care influenţează tabloul riscurilor. Recent au fost introduse noi reglementări privind tehnologiile emergente, iar altele sunt în curs de elaborare (precum Pilonul II, Reglementarea UE privind Inteligenţa Artificială, Directiva NIS2 privind securitatea cibernetică, Regulamentul privind rezilienţa operaţională digitală DORA).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb