Război în Ucraina sau o nouă Ialta?

Petru Romoşan
Internaţional / 2 - 3 ianuarie

Petru Romoşan

Relaţiile politice şi diplomatice ale Rusiei cu SUA şi NATO au ajuns, dacă nu neapărat într-un punct mort, fără întoarcere, atunci cu siguranţă într-unul foarte complicat, foarte periculos. Anunţatele negocieri de la Geneva din 10 ianuarie 2022 n-au cum să ducă la un rezultat pozitiv, mulţumitor pentru toată lumea, într-atât sunt de maximaliste cererile ruşilor.

Va fi până la urmă război în Ucraina ? Vom asista la o adevărată invazie rusă cu prima staţie Kievul ? Sau Rusia va ataca de la distanţă, "chirurgical", în locuri nevralgice, folosind arme de ultimul răcnet ? Din punctul de vedere al Rusiei, singura alternativă la un război pentru Ucraina nu poate fi decât o nouă Ialta. Ruşii au cerut restabilirea statu quo-ului din 1997 în Europa de Est. În 1997, România nu era membră NATO, fusese refuzată la Madrid tocmai pentru a nu enerva Ursul. În 1997, la Madrid au fost invitate să adere la NATO Ungaria, Republica cehă şi Polonia, care aveau să devină membre în 1999.

În cele două cereri din 17 decembrie 2021 către SUA şi NATO, Moscova pretinde retragerea tuturor instalaţiilor militare ale NATO din ţările Europei de Est plasate acolo după 1997. "Pentru mass-media de la Kiev, cererile ruseşti reprezintă pur şi simplu o nouă Ialta în care Ucraina ar putea să plătească oalele sparte" ("Vu d'Ukraine. Jusqu'où iront les exigences de la Russie envers l'OTAN ?", courrierinternational.com, 22.12.2021).

O ofensivă militară de amploare a Rusiei în Ucraina va duce inevitabil la dispariţia Ucrainei, cel puţin aşa cum o ştim astăzi. Poate însemna şi întoarcerea unor provincii româneşti la ţara-mamă (Bucovina de Nord, Transcarpatia sau Maramureşul istoric, Bugeacul şi Odesa ?), încorporate azi în Ucraina postsovietică, asamblată la origini de Lenin, Stalin şi Hruşciov. Un asemenea conflict poate declanşa şi revenirea Basarabiei la România, şi deci în UE, inclusiv Transnistria. Pentru că SUA şi NATO vor fi obligate să se implice decisiv.

Şi chiar dacă o invazie în Ucraina va duce la o victorie militară uşoară pentru Rusia, Rusia va suferi o "înfrângere" politică, diplomatică şi economică de proporţii şi pe termen lung. Sancţiunile economice ale SUA şi UE, artileria mediatică occidentală ar scoate Rusia din concertul naţiunilor şi ar trimite-o lângă Iran şi Coreea de Nord. Un război în Ucraina nu are deci cum să fie prima opţiune pentru Rusia.

Dar nici în cazul unei noi Ialte pretenţiile ruse nu vor putea fi onorate decât, eventual, printr-o mare târguială globală. Pentru că, fără contrapartide consistente, SUA şi-ar pierde faţa în interior (urmează alegerile de mid-term, foarte delicate pentru democraţii lui Joe Biden) şi în relaţiile cu partenerii săi. Ar trebui să-şi renege propria politică, cea de extindere spre est, a NATO în principal, din ultimii 25 de ani.

Negocierile de la Geneva care încep la 10 ianuarie apar mai degrabă ca o tragere de timp care să permită căutarea unor soluţii convenabile. Marja de manevră a lui Vladimir Putin şi a politicului de la Moscova arată aproape de epuizare. Ministrul de Război, generalul de armată Serghei Şoigu, şi şeful statului-major general al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, generalul Valeri Gherasimov, viceministru al Apărării, pot fi văzuţi tot mai des în fotografiile oficiale alături de Vladimir Putin. Ceea ce înseamnă că armata rusă este din ce în ce mai grăbită să intre în prima linie a deciziilor. De altfel, Vladimir Putin a spus-o limpede : "Suntem în pragul casei noastre, nu mai avem unde să ne retragem" (la reuniunea anuală a Consiliului Ministerului Apărării, la Moscova).

Rusia este pregătită atât economic, cât şi militar pentru o confruntare majoră cu SUA. În ultima sa convorbire cu Joe Biden, din 30 decembrie 2021, Vladimir Putin a avertizat că noi sancţiuni împotriva Rusiei înseamnă ruperea relaţiilor bilaterale.

Producţia industrială a Rusiei ar atinge acum 30 % din PIB, iar majoritatea uzinelor sunt noi, recent utilate. Lipseşte însă grav mâna de lucru calificată, pe care ruşii încearcă să o suplinească în imediat prin naturalizarea accelerată a bieloruşilor şi a ucrainenilor. În schimb, Ucraina s-a dezindustrializat catastrofal în ultimii ani. Iar armata rusă, cu deja faimoasele ei arme hipersonice şi cu echipamentele de apărare ultraperformante, depăşeşte de departe înzestrarea de altădată a Uniunii Sovietice (vezi şi Xavier Moreau, analist militar francez instalat la Moscova - "Bulletin no. 59 - Économie russe, vers un nouveau Yalta ?", stratpol.com, 22.12.2021).

La rândul ei, SUA, spre deosebire de Europa de Vest, lovită de criza energiei şi de inflaţie, se găseşte într-o foarte puternică revenire economică. Procesul de reindustrializare şi retragerea treptată din China sunt în curs. O probabilă cădere a Burselor nu e azi anticipată înainte de septembrie 2022.

Românii, în general, nu-şi doresc un conflict în Ucraina vecină. Cei mai interesaţi de o posibilă confruntare Rusia-NATO sunt ucrainenii, polonezii şi balticii. Deşi războiul nu e de dorit niciodată şi în nici o circumstaţă, paradoxal, România ar avea mai mult de câştigat dintr-o aventură militară rusă în Ucraina decât dintr-o prea bună înţelegere dintre SUA şi Rusia. Există riscul ca România să fie încă o dată sacrificată, aşa cum s-a întâmplat după 1945. Din păcate, cei care ar trebui să gândească, să cântărească toate aceste ipoteze la Bucureşti par depăşiţi de situaţie. La fel ca noii lor prieteni de la Kiev (Nicolae Ciucă a semnat un tratat de asistenţă tehnico-militară cu omologul său ucrainean pe când era ministru al Apărării). Singura preocupare vizibilă, publică a politicienilor şi "experţilor" români, în frunte cu prim-ministrul Ciucă şi cu mult prea mediocrul nostru preşedinte, Klaus Iohannis, este împărţirea banilor din PNRR. Exaltă în declaraţii, cu ochii cât cepele, venirea altor miliarde de euro în ianuarie 2022. Şi cam atât.

SUA au anunţat că-şi vor informa partenerii şi că-i vor face părtaşi la decizii. Marea Britanie se află întotdeauna aliniată pe poziţiile americane, în ultimii ani aleargă într-o competiţie strânsă cu România pentru rolul de cel mai disciplinat partener. Franţa a intrat deja în campanie elctorală, mandatul lui Emmanuel Macron se încheie lamentabil din punctul de vedere al majorităţii francezilor, iar preşedinţia franceză a UE nu-i poate fi lui Macron de mare folos. După sondajele scurse în presă ale Ministerului de Interne, Macron e depăşit categoric de Valerie Pecresse, candidata de centru-dreapta. Germania, cu o majoritate fragilă, încropită din trei partide, are un nou cancelar, Olaf Scholz (SPD), care nu impresionează încă -asociat cu liberalii de dreapta din FDP, patronatele germane, şi cu neomarxiştii ecologişti conduşi de ministrul de Externe Annalena Baerbock, proamericană înfocată, cu studii la Londra (master la London School of Economics). Rusia, în schimb, e total susţinută de China preşedintelui Xi Jinping. Atât Rusia, cât şi China s-au declarat de-a lungul anului 2021 mai mult decât aliate. Iar China rămâne principalul concurent real al SUA.

În 2022, România riscă încă o dată să se întâlnească faţă în faţă cu propriul destin. N-am avut niciodată o clasă conducătoare mai slab pregătită pentru un asemenea eveniment crucial. Dar să nu disperăm! Să ne aducem aminte că uneori, după secole de suferinţă, am avut noroc cu carul, cum a fost în 1918-1920.

Opinia Cititorului ( 15 )

 1. O analiza obiectiva si corecta!

  Cred ca Ucraina va fi sacrificata pentru ca sansele de a fi integrata in NATO oricum sunt reduse. Germania si Franta nu vor accepta un nou razboi in Europa. 

  1. Stimate Anonim, Germania si Franta conteaza deocamdata mai putin in marea ecuatie SUA - Rusia - China. Germania(mai mult), Franta(mai putin) sint parti integrante ale Imperiului American(un fel de Imperiu Roman de Apus). Sint de altfel, cum stiti, membre NATO. Aparent, Rusia si China avanseaza in perfecta intelegere impotriva SUA, cu amenintarea unui razboi pe doua fronturi. In Europa si in Marea Chinei, in Pacific. SUA poate sustine un razboi pe doua fronturi, chiar impotriva Rusiei si a Chinei, prin interpusi, prin proxis, dar riscurile pentru economia SUA, pentru Burse sint enorme. Dar pe noi, pe romani, ne intereseaza cum iesim noi din actuala situatie geopolitica foarte complicata. Decisiv e faptul ca SUA nu pot pot abandona Europa de Est la fel cum au abandonat Afganistanul. Foarte probabil nu pot abandona nici macar Ucraina, membru NaTO de facto, nu de jure.Va reamintesc ca Romania, inainte de 1947, nu era parte a Imperiului Sovietic(Rus). A fost ocupata dupa al Doilea Razboi Mondial pentru peste 40 de ani.

   "SUA nu pot pot abandona Europa de Est" - pot abandona dupa ce termina de furat de la tarile din Europa de est.

   "A fost ocupata dupa al Doilea Razboi Mondial" ca urmare a intelegerilor dintre borfashi. 

  Mediocritatea este generala in frunte cu Biden, la mare concurenta cu bufonul englez si noul cancelar...astia vor abandona Ucraina in secunda 2. Rusii vor negocia pt ca nu-s deloc siguri pe hipersonicele lor si nici pe cheful soldatilor de a muri pt un regim mafiot care nu le ofera nimic.

  Confruntare? Bucovina, Transcarpatia? Mergeti cu gandul prea departe.

  Mult mai probabil, parerea mea, este sa se ajunga la un troc neoficial - Ucraina fara Nato si Iran fara nucleare. Credeti ca degeaba e invitat Raisi la Moscova "devreme" in ianuarie? Nu m-ar mira sa se discute deal-ul inca de pe vremea tranzactionalului Trump.Ce altceva poate primi tarul? Probabil nu prea multe. 

  era programat sa fie dar nu va mai fi razboi in Ucraina.

  si in jurul Marii Negre nu va mai fi razboi - nu acum si nu inca (relatia Erdogan-SUA-Putin inca nu s-a copt destul pentru a degenera intr-un razboi full option intre Rusia si Turcia). Urmariti va rog perioada 2025-2027.  

  Ucraina se va dezintegra pur si simplu datorita tensiunilor interne si diverse parti vor cere alipirea la tarile inconjuratoare (pe criterii istorice).  

  eu as sta cu ochii pe triunghiul SUA-Taiwan-China in 2022. 

  p.s. stiti ce bomba masiva va reprezenta vanzarea in masa a T-bonds-urilor de catre SUA imediat ce SUA actioneaza amat efectiv pro-Taiwan ?...

  1. *vanzarea in masa a T-bonds-urilor de catre CHINA

   Ne-ai linistit, Nostradamus!

   Vom urmari atent perioada indicata (in ce verset?)! 

   Visatorilor ,caredoresc modificare granitelr in detrimentul Ucrainei,le spun:fiti cuminti.Romania nu e capabila sa se conduca acum,cu regiuni majoritar straine si subdezvoltate ,va intra in colaps.analizati si veti constata eroarea pe care am face-o alipinn aceste regiun si inpacand cerintele tuturor celor 4-5 nat.conlocuitoare,toate flamande si puse pe jafull economiei noastre cerand autodeterminare dar cu finantare dela buget.S-au dus vremurile de altadata.Tineti minte cuvintele........

   Vă transmit un comentariu pertinent, primit în privat de un coleg retras al autorului, asupra căruia reflectez momentan, și-l public pentru că așa vreau, puțin abuziv, cu scuzele de rigoare pentru autorul real:

   "Pentru că SUA şi NATO vor fi obligate să se implice decisiv." De s-ar implica?  

   De ce România ar intra în război alaturi de Ucrania? Care ar fi motivația Romaniei? Mă îndoiesc că i-promis Ucrania Maramureșul, Herța, Bucovina de nord si chiar Odessa (cea construită în jurul unui sat românesc). 

   Presupunând că ar fi război și ar câștiga Rusia, cine ne-ar da nouă "provinciile" visate de noi (adica noi, dușmanii lor, luptăm împotriva lor, rușii câștigă și ne răsplătesc)? De ce Rusia nu ar ocupa toata Ucrania și ar fi vecinul nostru cel mai iubit cu pichete pe Prut? 

   Autorul face iarăși diversiune DIE, pro- rusească...amestecându lucrurile." 

   sunt multe de spus si aici chiar nu e mediul (public) sa spun ce stiu

   dar pentru linistea sufletului tau sa stii ca Romania are multe contacte din diverse orizonturi.  

   si isi vede (inca) propriile interese.  

   Romania e in pozitia unui popa care canta liturghia si danseaza break-dance... o aparitie zglobie in geopolitica lumii :) ... inteleasa de putini , admirata de destui pentru riscul asumat cu care joaca.  

   ba e Romania capabila sa faca orice in lumea asta... stai matale linistit

   p.s. stiai ca in Rusia gradul de anomie sociala e mai mare decat in ROmania ?!? ;) ... asta apropo de "Romania nu e capabila sa..... "

  Asta cu China "mai mult decat aliata" cu Rusia lui Putin miroase a propaganda ieftina Rossia1. Cine a deschis o carte de istorie stie foarte bine ca Rusia si China nu au fost niciodata prieteni buni, si nici astazi, uniti de concurenta cu americanii nu o duc mai bine. China va beneficia cel mai mult de o destramare a Rusiei, atat teritorial cat si economic, iar Rusia stie foarte bine asta ... insa o tine lunga cu chinezii pentru ca nu are practic nici un alt aliat serios (Belarus, Venezuela sunt vai de capul lor) si incearca sa transmita opiniei publice mesajul ca iata exista o coalitie unita impotriva vestului. Daca ii mananca in fund in Ucraina si americanii fac liniste pe acolo, pumnalul va veni din China, nu din vest. China va domina practic toata asia centrala si probabil vor incerca sa isi alipeasca inclusiv teritorii, au motive mai solide decat rusii cu crimeea.

  1. Corect. Rusia e doar un instrument pentru China, nu un aliat

   Da, confirm.

   Dupa ce Rusia isi joaca rolul, o sa ia un cutit in coaste de la CHina de o sa ii explodeze dintii in gura...

   Finalmente China e marea, masiva castigatoare!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro