Război total între sindicate şi Guvern

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 9 iulie 2008

Război total între sindicate şi Guvern

Declaraţiile ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, privind nesustenabilitatea unei majorări a salariului minim pe economie, cu 40 de lei, au stârnit furia sindicaliştilor. Ministrul susţine că, la momentul actual, condiţiile pentru majorarea salariului minim nu sunt îndeplinite, întrucât Banca Naţională a României nu a validat această măsură din punctul de vedere al inflaţiei şi lipseşte un protocol între patronate şi sindicate.

Pretext pentru sindicate să reacţioneze dur şi să acuze Guvernul de rea-voinţă şi incompetenţă, întrucât încasările la buget au crescut cu 8%, iar Executivul ridică neputincios din umeri, susţinând că nu are bani.

"Atragem atenţia asupra faptului că urmările acestei atitudini a Guvernului faţă de angajamentele pe care şi le-a luat şi faţă de cetăţeni vor fi declanşarea unor conflicte de muncă şi ale unor acţiuni sindicale ample, ale căror consecinţe economice vor fi exclusiv în responsabilitatea Executivului", a subliniat Bogdan Hossu, liderul de sindicat al CNS Cartel Alfa.

Prin intermediul unui document de poziţie, sindicaliştii Cartel Alfa susţin că nu este necesar un protocol, semnat cu patronatele, care să ateste o creştere a productivităţii muncii, întrucât datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică privind productivitatea muncii atestă o creştere cu 17% a acestui indicator (aprilie 2008 raportat la aprilie 2007).

Bogdan Hossu a adăugat: "Înţelegem că anumiţi miniştri au aptitudini poetice, însă, oricât de talentaţi în domenii artistice ar fi, faptul că un ministru nu cunoaşte legea nici după 3 ani şi jumătate de guvernare este un lucru deosebit de grav. Mai mult decât atât, faptul că un ministru al Economiei nu ştie să citească şi să interpreteze datele statistice publicate de Institutul Naţional de Statistică, este un lucru nu doar grav, ci extrem de jenant pentru Guvernul pe care îl reprezintă".

Mai mult, sindicaliştii sus-ţin că "al treilea indicator de performanţă, inflaţia" a fost ratat tocmai din pricina "incompetenţei guvernanţilor şi a incapacităţii lor de a înţelege şi aplica mecanismele economice".

Potrivit lor, creşterea productivităţii muncii şi a PIB relevă că "salariaţii şi-au făcut treaba", în timp ce Guvernul nu.

"Nu ni se pare corect ca salariaţii cei mai săraci să fie cei sacrificaţi datorită lipsei de res-ponsabilitate şi incapacităţii guvernului de a promova mecanismele necesare pentru a ţine rata inflaţiei în parametri", a precizat Hossu.

De altfel, CNS Cartel Alfa atrage atenţia că refuzul guvernanţilor de a majora salariul minim afectează tocmai categoriile defavorizate, puternic afectate de creşterile de preţ din ultima perioadă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro