RBL:Patru lucruri care îi ţin treji pe antreprenorii români

G.B
Miscellanea / 11 noiembrie 2021

Dragos Petrescu (sursa foto: Facebook)

Dragos Petrescu (sursa foto: Facebook)

Antreprenorii au aflat zilele astea că sistemul fiscal de referinţă după care companiile şi-au făcut planurile de dezvoltare pentru anii următori ar putea fi dat complet peste cap, afirmă Romanian Business Leaders (RBL) conform unui comunicat remis redacţiei

Potrivit sursei citate, trecerea României în 2004 de la cotele progresive la cota unică a fost un câştig extraordinar şi un element cheie pentru creşterea economică şi socială accelerată din ultimii 17 ani:

- a favorizat creşterea masivă a clasei de mijloc a ţării, prin dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, descurajând emigrarea specialiştilor şi a investiţiilor.

- 150.000 de locuri de muncă au fost aduse la lumină şi fiscalizate, astfel încât de la cca. 2% aport în PIB a impozitului pe venit în 2004, s-a ajuns la 3.7% aport în PIB în 2017 şi 2018, cu o scădere ulterioară cauzată de micşorarea cotei unice şi de introducerea unor facilităţi fiscale pentru anumite sectoare.

- a contribuit la triplarea PIB-ului ţării de la 75 de miliarde de dolari în 2004, la 249 de miliarde de dolari în 2020.

- a simplificat sistemul de administrare fiscală atât din perspectiva contribuabilului, cât şi a autorităţilor fiscale, reducând costurile de prelucrare/procesare a declaraţiilor fiscale.

- au fost stimulate investiţiile româneşti şi străine şi România a reuşit, în ciuda multor altor obstacole, să se menţină într-o zonă competitivă în grupul ţărilor emergente din Europa Centrală şi de Est.

Da, România are nevoie de creşterea colectării taxelor şi impozitelor şi la descreşterea decalajelor sociale. Dar nu eliminarea peste noapte a cotei unice va duce la asta, ci o serie de alte măsuri, de la evitarea excepţiilor şi a scutirilor nefundamentate economic, la regândirea sistemului de contribuţii sociale, de la lupta reală cu evaziunea fiscală, la reformarea ANAF prin digitalizare şi profesionalizare.

Pentru o ţara aflată deja în top-ul ţărilor cu cea mai mare impozitare a veniturilor din muncă, o escaladare suplimentară a costului muncii pentru angajaţi şi angajatori va duce la o nouă migrare a veniturilor în zona gri/neagră, la un nou val de emigrare a specialiştilor şi la o escaladare a preţurilor în multe domenii, la o scădere a atractivităţii României pentru orice fel de investiţii - toate pe fondul crizei Covid şi a crizei generalizate a forţei de muncă.

"Antreprenorii români încearcă să înţeleagă care e direcţia în care se îndreaptă România cu noii căpitani aflaţi la cârma ei. De câteva luni pendulăm între speranţa ieşirii din criză şi reîntoarcerea în plină criză pandemică. Trecem de la euforia aprobării unui plan de redresare şi rezilienţă de zeci de miliarde de euro, care ar trebui să modernizeze România, la întoarcerea în instabilitate şi impredictibilitate fiscală, cu declaraţii care ne ţin treji noaptea. Suntem într-un yo-yo exasperant." a spus Dragos Petrescu, Preşedintele Romanian Business Leaders.

Există patru cuvinte pe care încercăm să le eliminăm din exprimări. Noi înşine facem haz pe seama lor, pentru că atât de mult le-am repetat, că au devenit clişee. Şi cu toate acestea, ele reprezintă cele patru lucruri care ne ţin noaptea treji, pe noi antreprenorii: predictibilitate, stabilitate, transparenţă, responsabilitate. Sau mai bine zis lipsa lor, se arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este foarte bine ca RBL comunica.

    Insa, daca realmente vor sa fie auziti si ascultati, atunci RBL trebuie sa fie mult mai vocali!

    Noi toti ar trebui sa fim mai vocali daca suntem de acord ca mentinerea cotei unice este un atu pentru viitorul socio-economic al tarii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9419
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9805
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0577
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6702
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.2533

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro