ICT

Reacţii europene la cenzurarea lui Trump

Ziarul BURSA #Internaţional / 12 ianuarie

Reacţii europene la cenzurarea lui Trump

Cancelarul german Angela Merkel consideră "problematică" închiderea de către mai multe reţele de socializare - între care şi Twitter - a conturilor preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump, a anunţat, ieri, purtătorul său de cuvânt.

"Este posibil să se amestece în libertatea de exprimare, dar conform limitelor definite de către legiuitor şi nu prin decizia unei conduceri a unei întreprinderi. De aceea vede cancelarul problematic faptul că aceste conturi ale preşedintelui american pe reţele de socializare sunt închise în mod definitiv", a precizat într-o conferinţă de presă Steffen Seibert, conform news.ro.

"Libertatea de exprimare este un drept fundamental, de o importanţă elementară", a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

Platformele de socializare "au o foarte mare responsabilitate" şi "nu trebuie să stea fără să acţioneze" împotriva unor conţinuturi pline de ură sau violente, însă Legislativul este cel care "defineşte un cadru în care se realizează comunicarea pe reţele de socializare", a apreciat el.

Steffen Seibert a lăudat efortul companiilor de a semnala mesajele lui Donald Trump prin adnotări cu privire la veridicitatea lor şi a apreciat că "minciunile şi incitările la violenţă sunt evident problematice, în mod fundamental".

Thierry Breton, comisarul european însărcinat cu piaţa internă, domeniul digital, apărarea şi spaţiul, şi-a exprimat, ieri "perpelexitatea" faţă de o decizie "în lipsa unui control legitim şi democratic" al reţelelor de socializare.

De asemenea, mai mulţi miniştri francezi - care condamnă declaraţii făcute de către Donald Trump pe reţele de socializare - îşi exprimă regretul faţă de faptul că platformele au luat această decizie istorică, provocând dezbateri.

Ministrul francez al Tranziţiei Ecologice Barbara Pompili aprecia, la France Info, că poate "înţelege reacţia reţelelor de socializare", dar pare să aibă dubli cu privire la decizia Twitter.

Ea susţine o "reglementare" şi "să se spună stop", însă consideră că "o asemenea iniţiativă nu poate fi o reacţie normală": "Trebuie să avem procese democratice pentru a reglementa funcţionarea platformelor şi reţelelor de socializare, iar asta trebuie să facă obiectul dezbaterilor politice (...). Norma nu poate fi ca o reţea de socializare să decidă ea singură să taie singură".

Ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire a apreciat că "reglementarea giganţilor digitali nu poate fi făcută de către oligarhia digitală însăşi".

"Oligarhia digitală este una dintre ameninţările la adresa statelor şi democraţiilor. Reglementarea oamenilor în domeniul digital (...) este necesară şi nu poate fi făcută decât de către poporul suveran, de către state şi justiţie", a subliniat el.

Un purtător de cuvânt al Guvernului francez, Gabriel Attal, a declarat la Europe 1 că se "simte inconfortabil faţă de această decizie". El împărtăşeşte obiectivul "luptei împotriva discursului urii, împotriva mesajelor care îndeamnă la violenţă", dar are rezerve faţă de metoda folosită.

"Interzicerea unei persoane, adică reducerea ei la tăcere pe reţele de socializare care au devenit o formă de spaţiu public, îmi pare mai complicată, în orice caz, în absenţa unor criterii stabilite în mod special", a subliniat el.

"Această decizie îmi pare destul de facilă. Donald Trump se află la capătul mandatului. Nu ştiu, în cazul în care ar fi fost reales, dacă aceste reţele şi aceste GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon - giganţi ai tehnologiei) ar fi luat o asemenea decizie", a apreciat el.

În contextul în care o ultimă iniţiativă legislativă a Guvernului francez privind lupta împotriva conţinuturilor pline de ură pe Internet ("legea Avia") a fost cenzurată de către Curtea Constituţională franceză, Gabriel Attal anunţă că Guvernul Macron "încearcă să găsească soluţii" în vederea controlării acestui "flagel".

"Aceasta este o problematică apărută în ultimii ani la nivel mondial, care vizează toate ţările", a apreciat el.

În Statele Unite, îndepărtatea lui Donald Trump de pe principalele reţele de socializare a provocat indignarea apropiaţilor preşedintelui republican în exerciţiu.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Name, Blame and Shame este o doctrină neo-marxist stalinistă care fix asta presupune - punerea la colț, acuzarea și umilirea publică (în văzul lumii) și atragerea de adepți care sa condamne la rândul lor și să arate cu degetul.

  Adică oprobriu public, provocarea rușinii și dezaprobării in văzul lumii. 

  Libertatea de exprimare nu este acelasi lucru cu dreptulwla platforma. At dreptul sa faci demonstratii in piata publica ( Daca ai autirizatie) , dar nu in curtea mea . Acolo strict eu decid cine intra.

  Ce propun europenii este o perfidie specifica UE, preluata de la vechii comunisti.

  Tehnica este sa creezi un cadru legislativ care sa pedepseasca orice forma de deraiere de la linia ideologica directoare. Apoi, poti sa pedepsesti "legal" pe oricine se opune scopurilor clicii conducatoare si nimeni nu mai poate comenta nimic. Avem deja curtea europeana de justitie si un cardu legislativ la nivel european destul de cuprinzator pe aceasta tema. Conditia ca aceasta tehnica sa functioneze fara probleme este ca sa stapanesti mijloacele de propaganda sa nu iti pui lumea in cap la scara mare, sa starnesti revolutii. Trump a mai avut acces la cateva si uite ce a iesit.

  P.S.: Orice nu le convine unora este declarat mai nou "URA". 

  Daca toata planeta si ar strerge conturile ce credeti ca s ar intampla

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro