Abonament gratuit
Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”

Record istoric - piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut sub 11% din totalul consumului

M.I.A.
Miscellanea /

Record istoric - piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut sub 11% din totalul consumului

Pentru prima dată în ultimul deceniu, piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut sub 11% din totalul consumului. Potrivit cercetării Novel, comerţul ilegal cu ţigarete s-a redus abrupt în septembrie la 10,5%, cu 3,2 p.p. mai puţin faţă de iulie, transmite un comunicat remis Redacţiei noastre.

Marian Marcu, Director General Novel Research, a declarat: "Contrabanda cu ţigarete înregistrează cel mai scăzut nivel din 2008, anul în care compania Novel Reasearch a demarat cercetarea şi monitorizarea periodică a fenomenului. Scăderea s-a produs pe fondul reducerii accentuate a "cheap whites" (ţigarete no-name, produse legal sau ilegal şi destinate pieţei negre), cu 12,6 p.p., cu toate că ponderea se menţine ridicată (49,3%). Din punct de vedere al distribuţiei pe regiuni, nord-est rămâne şi în septembrie cea mai afectată de comerţul ilegal, deşi se află în scădere cu 0,9 p.p. până la 28,6%. Cea mai mare scădere se înregistrează în regiunea de sud-vest, unde piaţa neagră s-a redus cu 9,4 p.p., până la 12,9%. Scăderi semnificative sunt notate şi în vest (6 p.p. până la 15,8%) şi nord-vest (5,4 p.p. până la 7,8%)".

"România a înregistrat cel mai scăzut nivel al contrabandei din ultimul deceniu, iar asta se datorează în primul rând eforturilor autorităţilor care au oprit, în primele nouă luni ale anului, cu 60% mai multe ţigarete de contrabandă să ajungă pe piaţa neagră decât în aceeaşi perioadă a lui 2018, dar şi campaniilor naţionale de informare desfăşurate de către companiile legale. Acest rezultat, care înseamnă în primul rând mai mulţi bani la bugetul statului, poate fi pierdut rapid prin introducerea unor măsuri extreme precum interzicerea expunerii ţigărilor legale la comercianţii corecţi şi introducerea unei noi taxe asupra produselor din tutun, aşa cum propune o iniţiativă legislativă aflată în dezbatere, potrivit aceleaşi surse.

Datele despre evoluţia capturilor de ţigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o iniţiativă British American Tobacco care are scopul de a veni în sprijinul autorităţilor prin centralizarea capturilor din întreaga ţară, dar şi de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii. Campania este desfăşurată în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Direcţia Generală a Vămilor", a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice, British American Tobacco.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria, a transmis că autorităţile române "au continuat şi în ultimele două luni să deruleze operaţiuni complexe şi de amploare". Aceasta e explicat că la scăderea contrabandei au contribuit "nemijlocit măsurile decise la nivel politic în ţările vecine, închiderea magazinelor Duty Free pe linia de demarcaţie cu Transnistria, reorganizarea vamală din Ucraina, dar şi descoperirea unor mari fabrici ilegale care produceau "cheap whites" în Bulgaria şi Slovacia, ceea ce a dus la scăderea ofertei şi creşterea preţurilor pe piaţa neagră din România".

Potrivit comunicatului citat, Alexandra Olaru, Director External Affairs, Philip Morris România, a declarat: "Studiul Novel notează reducerea contrabandei a patra oară consecutiv, aşadar pentru prima dată comerţul ilicit cu ţigarete se află pe un trend real de scădere. Procentul de 10,5% se înscrie în nivelul mediu al pieţei negre înregistrat în Uniunea Europeană, nivel la care comerţul ilicit s-a mai situat în România în 2005, înaintea introducerii taxei pe viciu.În ultima perioadă au fost capturate zeci de tone de tutun de contrabandă, milioane de ţigarete, dispozitive artizanale de prelucrare, au fost destructurate grupuri infracţionale. Eforturile susţinute ale autorităţilor şi contextul din ţările vecine au condus la acest succes pentru economia şi societatea românească. Sperăm ca în lunile următoare, de iarnă, când de obicei contrabanda creşte, acest nivel de sub 11% să se menţină. Pentru aceasta, este nevoie ca acţiunile derulate la frontiere să continue, iar cadrul legislativ şi politica fiscală să nu perturbe eforturile şi resursele extrem de importante alocate de autorităţile de aplicare a legii".

Nikos Nikiforidis, Director General, Imperial Tobacco România, Grecia şi Cipru, a explicat că, în toate acţiunile pentru combaterea traficului ilicit cu ţigarete, autorităţile au investit resurse importante, atât materiale cât şi umane. De aceea, autorităţile implicate în combaterea comerţului ilicit cu tutun trebuie susţinute în efortul lor, de resurse venite de la bugetul de stat şi de politici fiscale echilibrate şi transparente.

Vicepreşedintele ANAF, coordonator al activităţii structurilor vamale, Ştefan Cosmin Doliş, a transmis că "luna septembrie a anului 2019 va reprezenta un punct de reper la care ne vom raporta activitatea noastră viitoare. Intensificarea eforturilor de prevenire şi combatere a contrabandei cu ţigarete poate aduce venituri considerabile bugetului de stat. De aceea, combaterea comerţului ilicit cu mărfuri rămâne o prioritate pentru Direcţia Generală a Vămilor, lucru exemplificat şi prin faptul că, în primele 10 luni ale anului 2019, autoritatea vamală a împiedicat intrarea pe piaţa neagră a peste 37 milioane de tigarete. Direcţia Generală a Vămilor şi structurile vamale teritoriale cooperează eficient cu instituţiile naţionale şi internaţionale cu competenţe în prevenirea şi combaterea comerţului ilegal, iar în ultimii 15 ani au intensificat colaborarea si cu mediul de afaceri onest, prin derularea în parteneriat a unor campanii publice de informare despre efectele negative ale contrabandei cu tigarete, precum şi prin programe operaţionale."

"Acest nivel scăzut, fără precedent, al contrabandei este rezultatul unor actiuni de cooperare desfăşurate la frontierele României, atât în plan intern, cât şi internaţional, iar pentru menţinerea lui ne propunem să continuăm acţiunile, în parteneriat cu autorităţile similare din ţările vecine, cu instituţiile abilitate locale, precum şi cu mediul privat. Astfel, în primele nouă luni ale anului 2019, poliţiştii de frontieră - independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate - au reţinut în vederea confiscării aproximativ 3,4 milioane de pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de 35 milioane lei, precum şi importante cantităţi de tutun," a declarat şeful Poliţiei de Frontieră, chestor general de poliţie Ioan Buda.

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită fără succes de mai mulţi ani. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, este necesară intensificarea operaţiunilor la punctele de trecere a frontierei interne a UE, cu Bulgaria şi Ungaria, locurile de acces pentru produsele "cheap whites" şi tutun brut, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou, arată comunicatul citat.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie