Recursul la procesul intentat de CNSAS lui Traian Băsescu se va judeca pe 16 octombrie

A.P.
Anticorupţie / 02 octombrie 2020

Recursul la procesul intentat de CNSAS lui Traian Băsescu se va judeca pe 16 octombrie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit pentru 16 octombrie recursul din procesul intentat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) lui Traian Băsescu. În septembrie anul trecut, Curtea de Apel Bucureşti a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului preşedinte. Imediat după decizie, Băsescu a precizat că o va ataca la Instanţa Supremă, scrie g4media.

CNSAS a dat verdict de colaborare cu Securitatea în cazul fostului preşedinte după ce la dosarul său au apărut noi probe, potrivit cărora Băsescu şi-a turnat colegii de facultate, semnând note cu numele conspirativ "Petrov". Potrivit CNSAS, Băsescu dădea informaţii la Securitate despre comportamentul, atitudinea şi poziţia colegilor săi faţă de regimul comunist.

Traian Băsescu a precizat în sala de judecată că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind că rapoartele sale sunt semnate "căpitan Traian Băsescu".

"Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. (...) Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale", s-a apărat el.

El a precizat că studenţii de la Secţia civilă a Institutului de Marină nu aveau interdicţia de a lua legătura cu cetăţeni străini, de a avea relaţii cu aceştia în afara cadrului profesional. Acesta a amintit că vara, ca studenţi, mergeau la Mamaia, unde se întâlneau cu tineri din Cehoslovacia. "Navele româneşti operau în toate porturile lumii şi la Secţia comercială studenţii erau familiarizaţi şi pregătiţi pentru contacte cu străini. (...) Niciodată nu am considerat că acele relaţii ale noastre cu studenţii cehi puteau fi condamnate. Nu ne ascundeam, pentru că nimeni nu ne interzicea", a menţionat Băsescu, citat de g4media.

"Mă obliga legea să-i răspund. (...) În ceea ce priveşte sancţiunile, când eşti elev militar poţi fi exmatriculat", a spus Băsescu, menţionând că a dat două note colonelului de contrainformaţii Tudor.

Potrivit CNSAS, fostul preşedinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

"Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice", susţinea CNSAS.

Potrivit Consiliului, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu faţă de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării, conchide g4media.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. rusine dinu patriciu !

  1. Acest DROGANGIU a IMBOLNAVIT TARA de CANCER,iar INCULTUL actual de la COTROCENI,a UMPLUTO de METASTAZE,iar ROMANII sunt pe MOARTE. Asa ca,URGENT trebuie scapat de ei prin TRIMITEREA lor in PUSCARIE.!

   L-ai văzut vreodată beat ? Omul ăsta munceste ca nimeni altul! Ai trăit pe vremea lui Ceausescu, nu vreau sa-l scuz,dar după 4 ani de facultate si cu perspectiva de a conduce o navă, de a vedea lumea,de a avea o situație bună ,constrâns de un nenorocit de securist puteai să cedezi! E drept îl puteai nenoroci pe un coleg,dar nu totdeauna se putea întâmpla. Adevărul e că si Securitatea avea probabil o cenzură în acțiune, Statul cheltuia 4 ani de facultate si apoi la un denunț te dădea afară?

   Totuși pe Voiculescu l-ati uitat? 

  il albesc din nou , de asta au si facut alianta . alianta hotilor cu turnatorii .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

19 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0186
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5297
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4736
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.3750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro