Redefinirea vieţii urbane: Visul de a locui în jurul marilor oraşe

Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City (ARSC)
Ziarul BURSA #Companii / 27 martie

Redefinirea vieţii urbane: Visul de a locui în jurul marilor oraşe

În ultimele decenii, marile oraşe au fost epicentrul dezvoltării economice, culturale şi tehnologice. Însă, pe măsură ce aceste metropole devin tot mai aglomerate, costurile vieţii cresc şi spaţiul devine limitat, tot mai mulţi oameni îşi îndreaptă atenţia către zonele periurbane - acele zone care înconjoară marile oraşe. Această tendinţă nu este doar o necesitate, ci şi o oportunitate extraordinară pentru a defini ce înseamnă să trăieşti în jurul marilor oraşe, într-un mod care echilibrează avantajele urbanului cu calitatea vieţii rurale.

În calitate de Preşedinte al Asociaţiei Române pentru Smart City (ARSC), am observat cu mare interes această evoluţie. Cred cu tărie că zonele periurbane deţin cheia unei noi ere a dezvoltării urbane, unde tehnologia smart şi inovarea se îmbină pentru a crea comunităţi sustenabile, eficiente şi, cel mai important, locuri unde oamenii doresc cu adevărat să trăiască.

Impactul economic şi sustenabilitatea

Migrarea către zonele periurbane nu este doar o mişcare demografică, ci şi un motor economic potent. Dezvoltarea acestor zone stimulează investiţiile în infrastructură, creşte cererea pentru locuinţe şi servicii, şi oferă noi oportunităţi pentru întreprinderi mici şi mijlocii. De asemenea, reprezintă un teren fertil pentru implementarea soluţiilor smart city, care pot aduce eficienţă, reducerea emisiilor de carbon şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Tehnologia ca punte între Urban şi Rural

Tehnologia smart city poate transforma zonele periurbane în comunităţi inteligente, conectate şi reziliente. Prin implementarea tehnologiilor de date şi IoT (Internet of Things), putem monitoriza şi gestiona totul, de la trafic şi consumul de energie, până la calitatea aerului şi gestionarea deşeurilor. Aceasta îmbunătăţeşte eficienţa serviciilor publice, oferind şi locuitorilor un control mai mare asupra mediului lor de viaţă.

Calitatea vieţii în mijlocul strategiilor noastre

Misiunea ARSC este de a promova dezvoltarea oraşelor şi comunităţilor inteligente, care să fie în primul rând, oraşe pentru oameni. Acest lucru înseamnă să prioritizăm calitatea vieţii, inclusiv accesul la spaţii verzi, mobilitate durabilă, locuinţe accesibile şi servicii publice eficiente. Zonele periurbane oferă spaţiul necesar pentru a experimenta prin astfel de iniţiative, creând modele de viaţă care pot fi replicate şi în alte regiuni.

Un apel la acţiune pentru toţi stakeholderii

Realizarea viziunii de a transforma zonele periurbane în extensii sustenabile ale oraşelor noastre mari necesită colaborare între guverne, industrie şi comunităţi. Este esenţial să lucrăm împreună pentru a implementa strategii de dezvoltare care să respecte atât nevoile imediate ale locuitorilor, cât şi imperativul sustenabilităţii pe termen lung.

Visul de a locui în jurul marilor oraşe, într-un mod care să fie sustenabil, accesibil şi îmbogăţit, este mai realizabil ca niciodată. Prin adoptarea tehnologiei smart şi a inovaţiei, avem ocazia unică de a modela viitorul dezvoltării urbane. Împreună, putem transforma aceste viziuni în realitate, creând oraşe şi comunităţi care nu doar că supravieţuiesc, ci prosperă în era digitală.

Studii de caz: inovare şi dezvoltare în Zona Periurbană

Comuna Floreşti - Cluj: Floreşti, cunoscută ca una dintre cele mai dinamice zone periurbane din apropierea Clujului, serveşte drept exemplu remarcabil de integrare a soluţiilor smart city într-o comunitate în plină expansiune. Proiectele implementate aici includ sisteme avansate de management al traficului, care utilizează senzori şi date în timp real pentru a fluidiza circulaţia şi a reduce congestia. De asemenea, Floreşti a investit în infrastructură verde şi spaţii publice inteligente, care îmbunătăţesc calitatea aerului şi oferă locuitorilor zone de recreere conectate şi sigure. Aceste iniţiative reflectă o abordare holistică, punând bazele pentru o comunitate sustenabilă şi rezilientă.

Zona Periurbană a Bucureştiului: În jurul capitalei, proiecte precum dezvoltarea zonei Pipera-Tunari demonstrează capacitatea de a transforma zonele periurbane în hub-uri economice şi rezidenţiale vibrante. Integrarea tehnologiilor smart, de la iluminat public inteligent la soluţii de mobilitate sustenabilă, precum pistele pentru biciclete şi serviciile de car-sharing, contribuie la creşterea calităţii vieţii. În plus, iniţiativele de reabilitare urbană şi proiectele de construcţie ecologică pun accentul pe eficienţă energetică şi minimizarea impactului asupra mediului.

Viitorul zonelor periurbane: trenduri europene şi globale

- Adaptabilitate şi flexibilitate: În viitor, zonele periurbane se vor adapta la nevoile în schimbare ale locuitorilor lor, devenind mai flexibile şi mai receptive la inovaţii. Creşterea telemuncii, accelerată de pandemia COVID-19, a arătat că multe profesii nu sunt legate de un loc de muncă fizic, deschizând posibilităţi pentru o dispersare mai mare a populaţiei în zonele periurbane.

- Sustenabilitate şi rezilienţă: Oraşele şi comunităţile viitorului vor pune un accent şi mai mare pe sustenabilitate şi rezilienţă. Acest lucru înseamnă dezvoltarea infrastructurii verzi, promovarea mobilităţii electrice şi a sistemelor de energie regenerabilă, şi implementarea soluţiilor de gestionare inteligentă a resurselor. Zonele periurbane vor juca un rol crucial în testarea şi adoptarea acestor inovaţii, deoarece au spaţiul şi flexibilitatea necesară pentru a experimenta.

- Inclusivitate şi accesibilitate: Pe măsură ce tehnologia avansează, un alt obiectiv major va fi asigurarea accesibilităţii şi incluziunii. Acest lucru înseamnă nu doar acces fizic, ci şi digital, asigurându-se că toţi locuitorii pot beneficia de serviciile şi soluţiile smart city. Programele de dezvoltare vor trebui să abordeze inegalităţile şi să promoveze oportunităţi egale pentru toţi locuitorii.

- Interconectivitate: Zonele periurbane vor deveni tot mai interconectate, nu doar digital, ci şi prin infrastructură fizică, cum ar fi reţelele de transport rapid şi eficient. Aceasta va facilita o integrare mai bună cu oraşele principale, permiţând locuitorilor să beneficieze de avantajele urbanului, fără a compromite calitatea vieţii la periferie.

În concluzie, zonele periurbane se află la un punct de cotitură, cu oportunităţi semnificative de dezvoltare sustenabilă şi inovare. Prin colaborare şi adoptarea tehnologiei smart, putem transforma aceste zone în modele de viabilitate, eficienţă şi calitate a vieţii. În calitate de lideri în industria Smart City, ARSC este angajată în sprijinirea acestui proces de transformare, lucrând împreună cu partenerii şi comunităţile pentru a realiza viziunea unei lumi mai conectate, sustenabile şi incluzive.

(Articol preluat din revista BURSA Construcţiilor)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu poti, nu ai infrastructura

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb