REFORMA EDUCAŢIEI: Universităţile sunt finanţate cu bugete majorate începând din 2023

G.D.
Miscellanea / 10 august

Marilen Gabriel Pirtea

Marilen Gabriel Pirtea

Deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, preşedinte al Comisiei de Educaţie şi Cercetare a PNL, declară că reforma învăţământului superior se va sprijini pe o "finanţare superioară a dezvoltării universităţilor", astfel că reforma universitară va beneficia de o "majorare de peste 40 de procente a bugetelor Ministerului Educaţiei destinate universităţilor", conform unui comunicat remis redacţiei.

"Creşterea de buget va fi de peste două miliarde de lei, chiar din 2023, în condiţiile promulgării noii legi în timp util. De pildă, noua lege prevede ca universităţile să beneficieze de o creştere a finanţării la un nivel de minim 300 de lei pe student bugetat, echivalând cu o creştere de 50% faţă de actualele baze de calcul în finanţarea oferită de minister, în funcţie de capacitatea managerială şi de performanţele universitare, aşezate pe o grilă transparentă de evaluare unitară la nivelul întregii ţări. Este prevazută, de asemenea, opţiunea ca universităţile să îşi afirme o mai mare autonomie, din perspectivă financiară, prin care comunităţile academice îşi vor realiza planurile strategice de participare la proiecte internaţionale, atragerea de studenţi internaţionali, dezvoltarea de centre de cercetare pilot sau completarea infrastructurii de campus universitar", subliniază deputatul PNL Timiş, Marilen Gabriel Pirtea, coordonator al Comisiei de Educaţie şi Cercetare a PNL.

"Înregistrăm în această perioadă propuneri şi observaţii pentru completarea noilor proiecte de legi din pachetul pentru reforma educaţiei, deschis dezbaterii publice de către Ministerul Educaţiei. În calitate de preşedinte al Comisiei de Educaţie şi Cercetare din PNL, îi invit pe toţi cei interesaţi, cadre profesorale, elevi şi studenţi, cercetători, să ne transmită obsevaţiile lor, legate de pachetul legislativ pentru învăţământul preuniversitar, cât şi de cel legat de învăţământul superior. Ne bazăm pe observaţiile tuturor celor interesaţi, iar pentru o comunicare eficientă în acest proces de consultare, PNL a lansat o platformă online, pentru comunicare interactivă, care se poate accesa la adresa Legile-educatiei.pnl.ro, un spaţiu de dialog despre viitorul educaţiei", arată preşedintele Comisiei de Educaţie şi Cercetare din PNL, deputatul Marilen Gabriel Pirtea, se mai arată în comunicat.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro