Reforma Justiţiei în Israel: Clauza derogării trece de primul vot

A.F.
Internaţional / 14 martie

Reforma Justiţiei în Israel: Clauza derogării trece de primul vot

Parlamentul israelian a adoptat astăzi în primă lectură clauza derogatorie, una dintre cele mai contestate prevederi ale reformei sistemului judiciar care divizează ţara, conform Agerpres.

Textul a fost adoptat cu puţin timp înainte de orele 03.00 (01.00 GMT) cu 61 de voturi contra 52. Votul în a doua şi cel în a treia lectură mai sunt necesare înainte de a deveni lege.

Proiectul adoptat în primă lectură înăspreşte condiţiile care permit Curţii Supreme să invalideze o lege ordinară şi permite parlamentului să protejeze o lege împotriva oricărei anulări printr-un proces legislativ care necesită majoritate simplă (61 de deputaţi din 120): este clauza derogatorie care permite să se evite control Curţii Supreme, se arată în sursă.

Mai devreme, parlamentul adoptase în primă lectură un alt proiect de lege care reduce considerabil posibilitatea ca un prim-ministru în exerciţiu să fie declarat în incapacitatea de a-şi exercita funcţia.

De la prezentarea proiectului de lege la începutul lui ianuarie, de către cabinetul format la sfârşitul lui decembrie de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, unul dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului, manifestaţiile s-au succedat în fiecare săptămână în toată ţara pentru a denunţa ceea ce adversarii reformei califică drept o derivă antidemocratică.

În general, proiectul de reformă, aşa cum este, ar limita considerabil prerogativele Curţii Supreme şi ar da efectiv coaliţiei politice majoritare puterea de a numi judecătorii.

Guvernul afirmă, însă, că reforma este necesară pentru a restabili echilibrul de putere între deputaţi şi o justiţie "independentă" , dar nu "atotputernică" , potrivit afirmaţiilor lui Netanyahu care acuză Curtea Supremă de politizare. Potrivit detractorilor săi, proiectul prezintă, dimpotrivă, riscul unei derive spre un model de democraţie ca în Ungaria.

Joi, preşedintele israelian Isaac Herzog a cerut oprirea procesului legislativ în curs, numind proiectul actual drept o "ameninţare la adresa fundamentelor democraţiei". Herzog a început o mediere între opoziţie şi guvern în vederea ajungerii la un text mai consensual care ar putea fi adoptat de parlament şi pentru a atenua preocupările exprimate de opozanţii reformei.

Ieri, o propunere de compromis a fost prezentată Comisiei de legi din parlament de către un fost ministru al justiţiei, un director universitar şi un profesor de drept.

Preşedintele acestei Comisii, Simcha Rothman, a considerat că poate "să constituie o bază pentru negocieri".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. noi sintem mai "destepti " decat evreii , am facut din ccr o marioneta care decide orice vrea brxls . la urma urmei Israelul nu a cedat din suveranitate asa cum am facut noi in fata brxls, sau e valabil doar pentru prosti ?

    1. Deci in cultura ta, Israel e in Europa si in UE:-)

      in cultura mea Israelul este considerat stat european nu oriental . echipele din Israel participa la cupe europene .

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9696
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6562
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7565
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.0418

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro