RE/MAX ROMÂNIA: ''Valul 4 al pandemiei a determinat stagnarea preţurilor la chirii"

G.U.
Companii / 12 octombrie

Iulian Berghian, Director Executiv RE/MAX România

Iulian Berghian, Director Executiv RE/MAX România

Potrivit RE/MAX România, parte a liderului mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment, noul val al pandemiei de COVID-19 a determinat o stagnare a preţurilor pe piaţa închirierilor, se arată într-un comunicat de presă. Totodată, cererea pe ambele segmente - rezidenţial şi office - a rămas constantă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă a scăzut comparativ cu 2019.

Conform datelor cumulate din birourile RE/MAX România, cererea pe segmentul chirii rezidenţiale a cunoscut în septembrie o creştere de cca. 20% faţă de anul precedent, cele mai numeroase solicitări fiind la începutul lunii, când planul de învăţământ prevedea reluarea şcolilor în format fizic. Însă aceasta a scăzut accentuat spre sfârşitul lunii, când condiţiile impuse de pandemie au devenit mai restrictive, iar universităţile au anunţat reluarea cursurilor în mediul online.

Per total, în perioada septembrie - octombrie 2021, birourile RE/MAX au înregistrat o cerere comparativă cu aceeaşi perioadă a anului precedent, dar mult mai scăzută faţă de anul 2019. Cele mai căutate tipuri de locuinţe rămân, în continuare, apartamentele, urmate de garsoniere şi case/vile. Totodată, în ciuda scumpirilor din ultima perioadă, preţul chiriilor s-a menţinut relativ constant, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În prezent, pentru un apartament cu două camere, preţurile la închiriere variază între 300 şi 600 de euro în Bucureşti, 300 şi 550 de euro în Cluj, respectiv 250 şi 450 de euro în Timişoara, în funcţie de zonă, finisaje şi suprafaţă. Pentru o garsonieră, chiriaşii plătesc între 200 şi 350 de euro în Bucureşti, 200-350 de euro în Cluj şi 150-250 de euro în Timişoara, se menţionează în comunicat.

"Condiţiile incerte din piaţă ne împiedică să facem predicţii pentru viitor, însă principalul factor de schimbare a tendinţelor, cu impact direct asupra pieţei chiriilor în oraşele mari, este reprezentat de evoluţia pandemiei şi a măsurilor restrictive impuse de autorităţi", a declarat Iulian Berghian, Director Executiv RE/MAX România.

În anul 2020, funcţionarea şcolilor în online a cauzat scăderea cererii pentru chirii rezidenţiale, mai ales în principalele oraşe universitare. Cele mai mari schimbări s-au remarcat, însă, pe piaţa clădirilor de birouri, unde angajatorii, datorită necesităţii implementării sistemului work from home, au renunţat la spaţiile de birouri sau au renegociat în jos chiriile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

26 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9476
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2587
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6280
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8750
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.8735

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro