"Reporteri fără frontiere" propune "etichetarea" instituţiilor media de încredere, pentru contracararea "ştirilor false"

D.I.
Miscellanea #Media-Advertising / 3 aprilie 2018

"Reporteri fără frontiere" propune "etichetarea" instituţiilor media de încredere, pentru contracararea "ştirilor false"

Organizaţia "Reporteri fără frontiere" (RSF) a prezentat, astăzi, un dispozitiv internaţional inedit pentru a lupta împotriva "ştirilor false" ("fake news"), care ar putea servi ca model de referinţă pentru platformele online: favorizarea instituţiilor media care transmit informaţii de încredere, printr-o etichetă care certifică respectarea normelor în materie de transparenţă şi de deontologie, relatează AFP, potrivit Agerpres .

În pregătire de aproape un an, acest sistem numit "Journalism Trust Initiative" (JTI), sau "Iniţiativa pentru jurnalism de încredere", a fost conceput de RSF împreună cu trei parteneri: Agenţia France Presse (AFP), Uniunea Europeană de Radio-Televiziune (UER, alianţa instituţiilor media europene publice) şi Reţeaua Mondială a Redactorilor-Şefi (Global Editors Network - GEN, din care fac parte 2.300 de membri).

Până acum, iniţiativele dezvoltate împotriva înmulţirii informaţiilor înşelătoare pe reţelele de socializare se bazau în principal pe verificarea faptelor ("fact checking") sau pe stabilirea de "liste negre" cu site-uri sau conturi care distribuie informaţii false, a spus într-o conferinţă de presă Christophe Deloire, secretar general al RSF. Iniţative utile, însă insuficiente, în special pentru că ele intervin odată ce "ştirile false" au fost deja răspândite, comentează AFP.

Pentru a lupta mai în avans, RSF propune instituţiilor media un sistem de autoreglare, care constă în stabilirea în comun a unor norme de referinţă, a căror respectare ar permite obţinerea unei etichete de fiabilitate, sub egida unui Comitet european de standardizare şi a unor organisme ca AFNOR din Franţa sau DIN (Institutul de normare din Germania).

Aceste norme, însoţite de indicatori, ar permite, de exemplu, măsurarea transparenţei media în privinţa acţionariatului sau finanţării, existenţa unor carte editoriale, aplicarea de principii jurnalistice în cadrul redacţiilor, capacitatea de a recunoaşte erorile şi de a le corecta.

Un grup de lucru însărcinat cu elaborarea acestor norme se va reuni pentru prima dată la 23 mai şi va derula o consultare amplă cu media, asociaţii şi sindicate ale jurnaliştilor, instanţe de autoreglare, platforme digitale, asociaţii ale consumatorilor. Lucrările sale ar urma să se încheie la mijlocul lui 2019, permiţând astfel lansarea procesului de certificare a instituţiilor media care respectă criteriile stabilite.

"Este o operă colectivă şi europeană", însă "avem ca obiectiv să ne extindem" dincolo de Europa, a spus Deloire, care speră că la acest demers se vor asocia şi media americane.

Conform RSF, care nu se va ocupa nici de stabilirea normelor, nici de certificare, acest demers ar permite favorizarea acelor media care lucrează într-un mod fiabil, în special pe plan economic.

Concret, reţele de socializare ca Facebook şi Twitter şi motoarele de căutare s-ar putea folosi de această etichetă pentru a promova, prin algoritmii lor, materialele produse de media certificate. Acest lucru ar ajuta aceste media considerate de încredere să se facă remarcate în oceanul de materiale care sunt distribuite în mediul online.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9030
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4936
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5798
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.6082

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro