Reprezentanţi ai ONU şi ai Rusiei discută la Geneva despre exporturile de îngrăşăminte şi cereale

G.D.
Internaţional / 11 noiembrie 2022

Reprezentanţi ai ONU şi ai Rusiei discută la Geneva despre exporturile de îngrăşăminte şi cereale

Înalţi reprezentanţi ai ONU şi viceministrul de externe rus Serghei Verşinin au început astăzi, la sediul ONU de la Geneva, discuţii cu privire la obstacolele din calea exporturilor de îngrăşăminte şi cereale ruseşti, cu puţin timp înainte de expirarea unui acord crucial pentru lupta împotriva crizei alimentare, relatează AFP, conform Agerpres.

Secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan, şi şeful agenţiei umanitare a ONU, Martin Griffiths, discută cu viceministrul rus Serghei Verşinin la Palatul Naţiunilor, a indicat astăzi o purtătoare de cuvânt a ONU.

Presa nu a avut acces la reuniune, la finalul căreia nu erau prevăzute declaraţii.

Principiul acestor exporturi ruseşti a fost adoptat la 22 iulie, la Istanbul, în acelaşi timp cu acordul privitor la exporturile de cereale ucrainene, ce expiră la 19 noiembrie.

Mecanismul de control pluripartit instituit prin acord a permis să se exporte 10,2 milioane de tone de cereale şi produse alimentare din Ucraina, să scadă preţurile pe piaţa mondială şi să fie aprovizionate unele ţări cu nevoi alimentare urgente.

În schimb, componenta privind exporturile ruseşti a rămas mai mult sau mai puţin literă moartă, spre marea nemulţumire a Moscovei, care denunţă un dublu standard.

În fapt, sancţiunile economice impuse Rusiei după declanşarea invaziei în Ucraina nu includ îngrăşămintele şi cerealele, însă teama de a încălca în mod accidental o linie roşie şi de a risca la rândul lor sancţiuni îi paralizează pe transportatori şi face să explodeze primele de asigurare.

La doar câteva zile de termenul-limită, Rusia nu a indicat dacă va prelungi acordul de la Istanbul privind exporturile ucrainene, considerat crucial pentru evitarea unei grave crize umanitare.

La începutul lui noiembrie, Rebeca Grynspan a evocat progrese în discuţiile cu UE, SUA şi Marea Britanie pentru ridicarea obstacolelor, dar a insistat de asemenea că este vorba "despre o problemă dificilă, un ecosistem complex".

Perspectiva ca acordul din 22 iulie să nu fie înnoit îngrijorează.

"Situaţia ar putea fi cu adevărat complicată şi implicaţiile foarte serioase", a atras atenţia Boubaker Ben-Belhassen, director în cadrul FAO, într-un briefing de presă la Geneva vineri.

"Pe termen scurt, preţurile ar urca, cu siguranţă, mai ales la grâu, porumb şi ulei de floarea soarelui", a afirmat el.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu le mai dau gratis tarilor sarace?

    1. Tot timpul s-au donat tarilor africane.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro