Republica Moldova: Protest în apărarea limbii moldoveneşti

D.T.
Internaţional / 6 martie

Republica Moldova: Protest în apărarea limbii moldoveneşti

Simpatizanţi ai Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) au organizat astăzi o acţiune de protest în faţa Curţii Constituţionale de la Chişinău "în apărarea limbii moldoveneşti", nefiind de acord cu proiectul de lege adoptat săptămâna trecută în prima lectură de parlament care prevede că sintagma "limba română" o va înlocui pe cea de "limbă moldovenească" în întreaga legislaţie a Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie, informează Agerpres.

Mulţimea adunată a scandat "Noi suntem moldoveni!", "Noi vorbim moldoveneşte!", "Moldova, moldoveni, moldovenesc!' şi "Respectaţi Constituţia!", conform sursei citate.

"Cineva atentează la ceva ce este sfânt pentru fiecare moldovean din ţara asta. Ei încearcă să ne vâre pe gât altceva decât este în Constituţie", şi-a exprimat nemulţumirea socialistul Vasile Bolea în legătură cu faptul că în toate actele oficiale din Republica Moldova sintagma "limba maternă", "limba moldovenească" va fi înlocuită cu "limba română", aşa cum prevede noul proiect de lege votat deja în prima lectură.

"Nu ştiu cui îi trebuie toate manipulările acestea cu limba, noi suntem moldoveni", a adăugat şi liderul comunist Vladimir Voronin, fost preşedinte al republicii.

Deputatul socialist Vlad Bătrâncea a declarat că schimbarea limbii în Constituţie, dar şi în alte acte, se face prin referendum şi nu prin aprobarea unei legi organice, continuă sursa.

"Oamenilor le aparţine suveranitatea, simplu de tot. Nu poate un grup de deputaţi, chiar şi dacă sunt deputaţi majoritari, nu pot decide în locul întregului popor şi nu pot modifica Constituţia aşa cum este pe placul lor. Dacă există dorinţă de a modifica Constituţia trebuie de întrebat cetăţenii la un referendum şi acest vot trebuie să fie confirmat în Parlamentul Republicii Moldova de două treimi din deputaţi. Asta este legea şi legea trebuie respectată întocmai", a declarat Batrîncea.

În replică, preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate, a declarat că instanţa supremă şi-a expus deja poziţia în 2013 referitor la limba vorbită în Republica Moldova. Atunci, printr-o hotărâre, Curtea Constituţională a decis că limba oficială este limba română şi nu cea moldovenească.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Adriana Vlas, a declarat că "socialiştii au găsit încă un instrument de a ne dezbina şi destabiliza situaţia în ţară - limba pe care o vorbim". Potrivit acesteia, proiectul privind limba română este unul mult aşteptat de societatea noastră, iar majoritatea parlamentară va vota ferm acest proiect şi în a doua lectură, se mai precizează în sursă.

În toată legislaţia Republicii Moldova, sintagma "limba română" urmează să înlocuiască "limba moldovenească". Astfel vor fi înlocuite şi sintagmele "limba oficială", "limba de stat" şi "limba maternă". Un proiect care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură pe 2 martie. Parlamentarii mai propun să fie considerată ca desuet aliniatul "funcţionând pe baza grafiei latine" din articolul 13 din Constituţie.

Documentul mai prevedere ca Sărbătoarea Naţională "Limba noastră" să se numească "Limba română".

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Deci eu asa, cu sufletul, mi-as dori o unire cu Republica Moldova, chiar in acest moment.

  Cu creierul, insa, nu mi-o doresc prea curand, poate niciodata. Unirea nu vine la pachet doar cu problemele economice ale RM ci, mai rau, cu toate problemele aduse de structura ei etnica si de situatia neclara cu Transnistria.

  Iar vazandu-i pe astia e si mai rau. Adica nu e suficient ca ai rusofoni, gagauzi si alti nebuni. Ai mai avea si niste idioti care vorbesc romaneste dar se considera "moldoveni". 

  1. Romania e un stat esuat, nu poate administra nici macar ce detine deja.

   Fantasmele lui 1918 nu au nici o baza reala in prezent. 

   Zise tradatorul/strainul

   Patriotule, du'te pe bratul Chilia si ajuta'i pe ucrainieni la dragare.

  Limba moldoveneasca nu exista, e un dialect!

  Puteti sa-i ziceti si klingoniana, tot romana e. Am.insa o problema cu faptul ca se numeste Republica Moldova. Ar trebui sa-i zica Moldova de Est pentru ca cea mai mare parte a Moldovei e in Romania, cu singurele 2 foste capitale ale acestei tari numite simplu Moldova. Ei sunt o parte din Basarabia + o parte din Transnistria, de unde pana unde Moldova? Cum Macedonia nu se mai numeste simpluMacedonia, asa sa fie si cu R.Moldova.

  Ok, singura problema ar fi ca, spre deosebire de Grecia, noi nu avem o regiune care sa se numeasca oficial Moldova, e doar cea neoficiala, pe care o stim toti. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9578
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6350
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1130
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7669
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.6639

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro