Reuters: Activităţile de afaceri din zona euro au continuat să încetinească în noiembrie

A.F.
Internaţional / 24 noiembrie 2023

Reuters: Activităţile de afaceri din zona euro au continuat să încetinească în noiembrie

Scăderea activităţii de afaceri din zona euro s-a atenuat în noiembrie, dar a continuat pe scară largă, sugerând că economia regiunii se va contracta din nou în acest trimestru, deoarece consumatorii continuă să-şi reducă cheltuielile, potrivit unui sondaj citat de Reuters.

Trimestrul trecut, economia s-a contractat cu 0,1%, au arătat datele oficiale, iar Indicele compozit privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI) pentru noiembrie, publicat joi, a indicat că declinul va continua în trimestrul al patrulea.

Indicele PMI al HCOB, compilat de S&P Global şi considerat ca un ghid bun al sănătăţii economice generale, a urcat la 47,1, faţă de cel mai redus nivel din aproape trei ani, atins în octombrie, de 46,5, dar a rămas ferm sub pragul de 50 care separă creşterea de contracţie.

Un sondaj Reuters a prezis o creştere mai modestă, la 46,9.

"Slăbiciunea continuă din sondajele de afaceri din zona euro sugerează o recesiune la orizont. Sectorul de producţie rămâne la un nivel scăzut, în timp ce serviciile continuă să se contracte", a declarat Mike Bell, de la J.P. Morgan Asset Management.

Totuşi, recesiunea din Germania a arătat semne de relaxare, atât activitatea de producţie, cât şi cea de servicii scăzând mai lent decât în lunile precedente, mărind speranţa că o recesiune din cea mai mare economie a Europei ar putea fi mai superficială decât erau aşteptările.

Franţa a cunoscut, de asemenea, o oarecare îmbunătăţire, dar activitatea de afaceri s-a contractat din nou în această lună - şi mai mult decât se preconiza într-un sondaj Reuters, în timp ce cererea de bunuri şi servicii în a doua economie din zona euro s-a deteriorat.

Încrederea industriei franceze a fost stabilă în noiembrie, a informat joi mai devreme agenţia oficială de statistică INSEE.

În Marea Britanie, în afara Uniunii Europene, companiile au raportat o revenire marginală a creşterii, după trei luni de contracţie, dar scăderea comenzilor a continuat în faţa ratelor mai mari ale dobânzilor şi a cererii slabe.

CEREREA SLABĂ

PMI global, care acoperă industria de servicii dominantă a blocului, a crescut la 48,2 luna aceasta, de la 47,8, puţin peste estimarea sondajului Reuters pentru 48,1.

Cererea a scăzut pentru a cincea lună consecutiv, deşi într-un ritm mai lent decât în octombrie.

Indicele noilor afaceri a crescut la 46,7 de la 45,6. Activitatea de producţie, care s-a contractat în fiecare lună din iulie 2022, a scăzut din nou în noiembrie. PMI-ul său a crescut la 43,8 de la 43,1, depăşind aşteptările sondajului de 43,4, dar hotărât sub pragul de rentabilitate.

Un indice care măsoară producţia a crescut la un maxim de şase luni, de 44,3 de la 43,1. Odată cu scăderea cererii, fabricile au redus din achiziţiile de materii prime şi o parte din activitate a fost generată prin finalizarea comenzilor vechi.

Indicele restanţelor de muncă a ajuns la 40,1, în creştere de la 38,4, dar marcând a 18-a lună sub 50.

Firmele au redus numărul de angajaţi pentru prima dată din ianuarie 2021, când continentul îndura restricţiile pentru COVID-19.

PMI compozit pentru ocuparea forţei de muncă a scăzut la 49,4, de la 50,0.

"Acest lucru se încadrează în imaginea de ansamblu a unei pieţe a muncii care slăbeşte în urma a câteva trimestre de creştere negativă", a spus Bert Colijn de la ING.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Absolut normal,

    prea multi bani risipiti ptr.inarmare si enervarea rusilor in Ucraina 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb