Reuters: Aramco anticipează creşterea cererii de petrol în China şi caută oportunităţi de investiţii

A.F.
Companii / 11 martie

Reuters: Aramco anticipează creşterea cererii de petrol în China şi caută oportunităţi de investiţii

Directorul general al grupului producător de petrol Saudi Aramco, Amin Nasser, a declarat duminică că gigantul petrolier saudit caută noi oportunităţi de a investi în China, unde a spus că cererea de petrol este solidă şi în creştere, transmite Reuters.

Aramco, deţinut de stat, şi-a intensificat prezenţa în China printr-un şir de tranzacţii în rafinare şi petrochimie, unele dintre ele cu acorduri de preluare a ţiţeiului.

"Până acum ne aflăm la începutul anului 2024, cererea este sănătoasă şi în creştere în China", a spus Nasser într-un apel cu presa după publicarea rezultatelor financiare ale Aramco, care au arătat că profitul net anual a scăzut cu 24,7%, până la 121,3 miliarde de dolari, din cauza preţului scăzut al petrolului.

Nasser a spus că rafinăriile ţării sunt unele dintre cele mai complet integrate şi au cele mai mari rate de conversie, iar Aramco caută în prezent noi oportunităţi de investiţii.

Nasser se aşteaptă ca piaţa mondială a petrolului să rămână sănătoasă pe tot parcursul anului 2024.

"Ne aşteptăm să fie destul de solidă, ne uităm la o creştere de aproximativ 1,5 milioane de barili", a spus Nasser.

Nasser anticipează o cerere de 104 milioane de barili pe zi ân 2024, spre deosebire de o medie de 102,4 milioane de barili în 2023.

La sfârşitul lunii ianuarie, guvernul saudit a ordonat Aramco să renunţe la planul său de expansiune pentru a creşte capacitatea de producţie la 13 milioane de barili pe zi (mbpd), revenind la ţinta anterioară de 12 mbpd.

Două proiecte care făceau parte din planul de extindere - Safaniyah şi Manifa - sunt în aşteptare, în timp ce alte trei sunt în derulare. Acestea sunt Zuluf, Marjan şi Berri, care se aşteaptă să adauge o producţie de petrol de 600.000, 300.000 şi 250.000 de barili pe zi.

Potrivit lui Nasser, capacitatea maximă de producţie va fi optimizată pentru a o menţine în ţinta de 12 milioane bpd, în pofida proiectelor în derulare.

"Voi reuşi acest lucru prin moderarea declinului nostru şi compensând acest declin cu adăugarea care va veni de la Zuluf, Marjan şi Berri. Acest lucru nu ar trebui să afecteze numărul de platforme pe care le avem pe teren", a spus acesta.

GAZ, GNL ŞI LITIU

Aramco îşi propune să-şi crească producţia de gaze cu 60% până în 2030, faţă de nivelurile din 2021.

Grupul s-ar putea asocia cu MidOcean Energy, o companie deţinută de firma americană de investiţii EIG Partners, pentru a investi în proiecte de gaze naturale lichefiate (GNL) în afara Australiei, a spus Nasser, după ce a convenit anul trecut să preia o acţiune minoritară strategică în MidOcean.

"Facem parteneriate cu MidOcean din Australia şi am putea colabora cu ei în alte enclave, în funcţie de oportunităţi", a spus el.

Nasser a mai spus că Aramco este interesat să investească în oportunităţi de GNL în SUA, dar a spus că nu poate dezvălui mai multe detalii.

"Suntem în discuţii cu o serie de companii", a declarat el.

Industria globală a GNL este în plină expansiune, iar SUA este cel mai mare exportator din lume.

Surse au declarat pentru Reuters săptămâna trecută Aramco este în discuţii pentru a investi în faza 2 a proiectului Port Arthur LNG al Sempra Infrastructure din Texas, care reprezintă o extindere propusă la prima fază deja producătoare.

Discuţiile sunt încă în desfăşurare pentru o relaţie cu producătorul francez de automobile Renault şi cu compania chineză Geely pentru o participaţie de 15% până la 20% în joint-venture-ul lor pentru motoare cu combustie şi hibride, a spus Nasser.

Nasser a confirmat, de asemenea, că Aramco evaluează în prezent concentraţia de litiu din saramură a câmpurilor petroliere.

Surse au declarat vineri, pentru Reuters, că Aramco se află în primele etape ale lucrărilor privind extracţia litiului, considerat un mineral esenţial de multe economii majore datorită utilizării sale în fabricarea bateriilor.

"Aceasta este o activitate în curs", a spus Nasser.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Incet incet Rusia isi vinde tot petrolul,

    Europa va cumpara "ieftin" de la mii si mii de km, 

    slava ukri

    1. Ce vinde mujicia ca tot reduce productia...tehnologia este stiinta si aia costa:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb