Reuters: Economia Israelului îşi va reveni după impactul războiului dacă ia măsurile potrivite

A.F.
Internaţional / 12 februarie

Reuters: Economia Israelului îşi va reveni după impactul războiului dacă ia măsurile potrivite

Guvernatorul Băncii Israelului, Amir Yaron, a declarat duminică că economia ţării este puternică şi îşi va reveni după impactul războiului, dar a cerut guvernului să abordeze problemele ridicate de Moody's, după ce agenţia de evaluare financiară a retrogradat ratingul suveran al Israelului, transmite Reuters.

Pentru a spori încrederea pieţelor şi a companiilor de rating din Israel, este esenţial ca "guvernul şi Knessetul să acţioneze pentru a aborda problemele economice ridicate în raport. Am ştiut să ne redresăm din vremuri dificile din trecut şi să revenim rapid la prosperitate, iar economia israeliană are puterea să se asigure că acesta va fi cazul şi de această dată", a spus Yaron.

De la masacrul din 7 octombrie al grupului islamist palestinian Hamas asupra civililor din Israel, şeful băncii centrale a cerut guvernului să menţină disciplina fiscală şi să reducă cheltuielile pentru articole care nu au legătură cu represaliile Israelului împotriva grupului din Gaza.

În prima retrogradare a ratingului Israelului, Moody's a redus vineri ratingul ţării de la A1 la A2, cu cinci trepte peste gradul recomandat pentru investiţii, şi a menţinut perspectivele de credit la negative, ceea ce înseamnă că este posibilă o nouă retrogradare.

Moody's a citat riscuri politice şi fiscale materiale provocate de război, adăugând că "deficitul bugetar al Israelului va fi semnificativ mai mare decât se aştepta înainte de conflict".

Reducerea, dacă este prelungită sau dacă conduce la alte astfel de mişcări, ar creşte costurile de împrumut pentru Israel şi ar putea duce la reduceri bugetare şi majorări de taxe pentru a împiedica deficitul bugetar să scape de sub control.

Moody's a menţionat că raportul datoriei Israelului faţă de PIB, pare probabil să ajungă la 67% până în 2025, faţă de 62,1% în 2023.

Cu toate acestea, acest raport a fost mult mai mare în trecut, în perioadele de criză economică din Israel, dar "nu a existat niciodată nicio întârziere în rambursarea datoriilor guvernamentale", a spus Yaron.

Luna trecută, S&P Ratings a declarat pentru Reuters că ar putea scădea ratingul de credit al Israelului dacă războiul cu Hamas se extinde pe alte fronturi.

Parlamentarii şi-au dat săptămâna trecută aprobarea iniţială pentru un buget de stat revizuit pentru 2024, care a adăugat zeci de miliarde de şekeli pentru a finanţa războiul şi a-i compensa pe cei afectaţi, precum şi o creştere a deficitului bugetar în acest an la 6,6% din PIB, de la 2,25%.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a reacţionat vineri la măsura Moody, spunând că "evaluarea va creşte din nou de îndată ce vom câştiga războiul - şi vom câştiga".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Israel are bula imobiliara - de trai… trebuie sparta imediat!

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb