Reuters: Emisiile de metan din sectorul energetic mondial au rămas aproape de un nivel record în 2023

A.F.
Internaţional / 14 martie

Reuters: Emisiile de metan din sectorul energetic mondial au rămas aproape de un nivel record în 2023

Emisiile de metan din sectorul energetic mondial au rămas aproape de un nivel record în 2023, în ciuda angajamentelor din sector de a combate schimbările climatice, arată un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), transmite Reuters.

Emisiile de metan din activităţile umane, cum ar fi producţia de petrol şi gaze naturale, agricultura şi depozitele de gunoi, sunt de scurtă durată în atmosferă, dar de multe ori mai puternice decât dioxidul de carbon ca gaz cu efect de seră. Ele au determinat aproximativ o treime din creşterea temperaturilor globale de la revoluţia industrială.

Producţia şi utilizarea combustibililor fosili au adus peste 120 de milioane de tone metrice de metan în atmosferă anul trecut, o uşoară creştere faţă de 2022, se arată în raportul AIE.

Emisiile mari de metan din infrastructura de combustibili fosili cu scurgeri au crescut, de asemenea, cu 50% în 2023, comparativ cu 2022, se arată în raportul AIE.

Un eveniment cu emisii mari, detectat de sateliţi, a fost o explozie la un puţ în Kazahstan, al cărei efect a durat mai mult de 200 de zile.

"Emisiile provenite din operaţiunile cu combustibili fosili rămân inacceptabil de ridicate", a spus economistul şef pentru energie al AIE, Tim Gould.

Emisiile de metan s-au menţinut la un nivel de aproximativ 130 de milioane de tone metrice din 2019, anul record în care AIE a lansat Global Methane Tracker.

Acest lucru se întâmplă în ciuda angajamentului asumat de peste 150 de ţări din 2021 de a reduce emisiile globale de metan cu cel puţin 30% faţă de nivelurile din 2020 până la sfârşitul acestui deceniu.

Zeci de companii petroliere s-au angajat, de asemenea, în mod voluntar să reducă emisiile. Dar 2024 este probabil să marcheze "un punct de cotitură", a spus Gould, deoarece noii sateliţi ajută la îmbunătăţirea monitorizării şi transparenţei în jurul scurgerilor de metan, permiţând companiilor să le repare rapid.

TEHNOLOGIA SATELIŢILOR

La începutul acestei luni, un nou satelit de detectare a metanului susţinut de Google, parte a grupului Alphabet, şi Fondul de Apărare a Mediului a intrat pe orbită.

Agenţia Spaţială Europeană şi un alt tracker bazat pe satelit cunoscut sub numele de GHGSat monitorizează deja emisiile de metan, dar noul MethaneSAT va oferi mai multe detalii şi va avea un câmp vizual mai larg.

"2024 va fi un moment decisiv pentru acţiune şi transparenţă în ceea ce priveşte metanul", a declarat Christophe McGlade, directorul de aprovizionare cu energie al AIE.

Metanul fiind componenta principală a gazelor naturale, companiile de petrol şi gaze au un stimulent să capteze emisiile pentru a le vinde ca combustibil.

O medie de aproximativ 3% din livrările de petrol şi gaze de la site-urile cheie de producţie din SUA ar putea scăpa sub formă de metan, de trei ori mai mult decât estimările guvernului naţional, a constatat un studiu publicat miercuri în revista Nature.

SUA sunt cel mai mare emiţător naţional de metan din operaţiunile de petrol şi gaze, a spus AIE.

Folosind 1 milion de măsurători aeriene strânse de-a lungul mai multor ani, oamenii de ştiinţă au estimat că operaţiunile de petrol şi gaze din şase regiuni - care includ Texas, California şi Colorado - ar fi putut elibera anual 6,2 milioane de tone de emisii de metan, arată studiul Nature.

Prin urmare, astfel de scurgeri de metan ar putea costa companiile de petrol şi gaze 1,08 miliarde de dolari, în pierderi de pe piaţă.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. Am înregistrat o Conferință ref. Mediu din USA (2023). Din prezidiu făceau parte specialiști în mediu și au fost întrebați printre altele, cât Dioxid de Carbon există în atmosferă. Unul a zis 5%, altul a zis 7%, iar al

  treilea a spus 8%.(wooow). Răspunsunsul corect este: „0,04%”. În urmă cu 10 ani dioxidul de carbon din  

  atmosferă a fost 0,03%. Dacă dioxidul de carbon (CO?) din atmosferă ar scădea sub 0,02%, toate

  plantele ar muri. Ce MAFIE trage sforile când acuză schimbarea climei din cauza poluării (!!!) 

  1. Ti-a spus Putler "sa lasi bautura si sa te apuci de Ski":-) Subiectul te depaseste

  Decat sa se infiltreze in case in mod exploziv , trebuie captat si folosit metanul din subcarpati . Altfel te pomeneste ca IA amalizeaza datele din satelit si ne gaseste exact pe noi cap de lista la poluare

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb