Reuters: "Reuniune de politică monetară la BCE"

R.S.
Internaţional / 7 martie

Reuters: "Reuniune de politică monetară la BCE"

Banca Centrală Europeană este aşteptată să menţină astăzi nemodificată dobânda de referinţă, la nivelul record de 4%, urmând să facă doar paşi mici spre reducerea costului creditului în lunile următoare, pe măsură ce inflaţia continuă să scadă în pofida unor presiuni ridicate din partea preţurilor de bază, transmite Reuters.

După ce au reacţionat cu întârziere la creşterea explozivă a preţurilor în urmă cu doi ani, gardienii euro sunt acum reticenţi să declare victoria în lupta cu cel mai important puseu inflaţionist din ultimele decenii, conform sursei citate.

În unanimitate, analiştii intervievaţi de Reuters au declarat că se aşteaptă ca BCE să menţină nemodificat costul creditului la nivelul record de 4%. Similar, oficialii BCE sunt aşteptaţi să repete că au nevoie de mai multe dovezi că inflaţia este sub control şi că actualele majorări de salarii nu vor da naştere unei spirale de tip salarii-preţuri.

Cu toate acestea, este de aşteptat ca noile prognoze ce urmează a fi publicate joi de BCE să arate spre o creştere economică şi o inflaţie mai mică în acest an, ceea ce ar putea obliga instituţia de la Frankfurt şi pe preşedinta Christine Lagarde să îşi modifice uşor mesajul, informează Reuters.

"Ne aşteptăm la un mesaj neutru şi la o comunicare echilibrată, care să recunoască continuarea progreselor pe partea de inflaţie dar care să evite o declarare prematură a victoriei", spune Frederik Ducrozet, director de analiză macroeconomică la Pictet Wealth Management.

Sursele au dezvăluit pentru Reuters că este puţin probabil ca BCE să reducă dobânzile înainte de reuniunea din 6 iunie, în condiţiile în care datele importante cu privire la salarii vor fi disponibile abia în luna mai, notează sursa precizată.

"Nu există încă dovezi clare că actuala creştere a costurilor cu mâna de lucru nu se va finaliza în preţuri mai mari de consum, alimentând o spirală de tip salarii-preţuri", spune Anatoli Annenkov, economist la banca franceză Societe Generale.

Banca Centrală Europeană urmează să anunţe deciziile adoptate la reuniunea de joi în jurul orei 13:15 GMT iar Christine Lagarde va organiza o conferinţă de presă începând cu ora 13:45 GMT, scrie Reuters.

Inflaţia în zona euro este în scădere de aproape 18 luni, iar în luna februarie a ajuns la 2,6%, puţin peste ţinta de 2% avută în vedere de BCE. Însă inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile precum cele la alimente şi combustibili, este în continuare la 3,1% în timp ce se apropie de 4% în cazul serviciilor, un sector considerat în mod frecvent drept un indicator pentru creşterile salariale.

"Procesul dezinflaţionist avansează mult mai repede decât ne aşteptam însă nu putem fi siguri cu privire la inflaţia de bază pentru că evoluţiile salariale rămân incerte", a declarat recent Peter Kazimir, membru în consiliul guvernatorilor BCE, precizează sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb